Blue Scholars - Bayani (2007)

Alternatieve titel: Bayani Redux

Label: Massline

1. Baha'i Healing Prayer (Intro) (1:11)
  2. Second Chapter (1:55)
  3. Opening Salvo (3:14)
  4. North by Northwest (4:29)
  5. Ordinary Guy (4:01)
  6. Still Got Love (6:22)
  7. Bayani (2:18)
  8. Loyalty (3:59)
  9. Fire for the People (5:01)
  10. Xenophobia (Interlude) (1:50)
  11. The Distance (2:54)
  12. Back Home (5:11)
  13. 50 Thousand Deep (5:09)
  14. Morning of America (7:04)
  15. Joe Metro (5:10)
  16. 27 *
  17. Southbound *
  18. Dawn Song *

met Shad

Mooi artwork!

2 tracks zijn nu te beluisteren op:

Ik ben wel benieuwd naar dit album. Hun vorige album en EP zijn dope. Ik had ook gelezen dat ze door Rawkus zijn gecontracteerd. Dus waarschijnlijk komt het ook op dat label uit.

Harco
De twee tracks op MySpace klinken goed.

avatar van Osiris Apis
Dit album klinkt na 2x luisteren minder dan hun vorige werken. Minder fris. De mc klinkt minder enthousiast/overtuigend en de productie zijn ook van een iets lager niveau.
North by Northwest vind ik tot nu toe het beste nummer.

avatar van Reijersen
Deze gaan we even onthouden. Klinkt erg relaxed.

avatar van waxs
Klinkt allemaal erg goed op het eerste gehoor, alleen al dat Ge-game-la-gam erdoor heen is beetje apart, zijn het moslims?

avatar van Osiris Apis
De mc is Fillipijns en de producer Perzisch.
Ik had ook ergens gelezen dat Bayani een Fillipijns en een Perzisch woord is.

avatar van waxs
Ah oke, maar dat Arabische achtige zang en de Arabische gesprekken komen meerdere malen terug, zoals op Baha'i Healing Prayer en The Distance.

raffael77
Dit is gewoon een heel lekker album. fijne rustige beats en heeft wat weg van Hot Summer album van Masta Ace die heeft ook van die lekkere beats rustige rhymes.

avatar van waxs
Ik vind het een lekker album maar toch mis ik iets, net dat kleine beetje dat voor mij het verschil maakt tussen 3,5* en 4*. Voorlopig nog 3,5* maar wellicht dat hij in de toekomst omhoog gaat.

avatar van hiphopmaster
Inderdaad een lekker zomers album met een redelijk constant niveau. Er zitten niet echt toppers op dit album, alhoewel ik Fire for the People, Xenophobia/The Distance (= eigenlijk 1 nummer) en Joe Metro er wel bovenuit vind steken.

Te vergelijken met Masta Ace is dit album niet, A Long Hot Summer is toch van een hogere kwaliteit.

Mijn waardering voor Bayani is 3,5*.

Xenophobia is een van de vetste interludes die ik ooit gehoord heb. Verder is het album wel ok. Producties zijn goed, rap is wat minder. De MC spreekt mij niet zo aan. Ik denk dat dit een 3.5 wordt.

avatar van Chrisseh
Back Home klinkt toch wel erg goed. Misschien deze (of de voorganger) eens proberen.

Album klinkt een beetje a la Fort minor, maar dan positiever. Erg vette tracks. Lyrics zijn niet altijd denderend, maar omdat de beats zo goed aansluiten bij de mc en de gehele sfeer kan ik me daar niet echt aan storen.

Gekkenhuis
Goed album. De producties zijn prima al had een beetje afwisseling geen kwaad gekunt. Hetzelfde geld voor de raps, om een uur lang maar één mc te horen zonder verschillende flows is bij vlagen saai.

3.5*

avatar van jelmer19
Goed album, teksten zijn van hoog niveau en dit maakt dat het album boeiend blijft. De variatie qua stem is wel een minpuntje omdat hier weinig afwisseling in zit...
Tot nu toe vind ik dit wel hun beste album
Waardering: 4.0*

avatar van Rhythm & Poetry
Ik word van dit album al erg enthouisiast (ken het eerdere werk van de heren niet). Ben al een tijd fan van het nummer Joe Metro, nadat ik die gecheckt had op undergroundhiphop.com. Vind de producties meer dan uitstekend en de mc ver (maar dan ook ver) boven het gemiddelde. Toch maar even hun vorige werk gaan beluisteren. 4*

avatar van Osiris Apis
Dit album wordt 1 september opnieuw uitgebracht als 'Bayani Redux' door Duck Down met 3 extra tracks.

avatar van Chrisseh
Was 'ie out of print dan?

Volgens mij niet.

Harco
Ze hebben net getekend bij Duck Down, toch? Waarschijnlijk wil Duck Down profiteren van ze door dit album opnieuw uit te brengen met een paar extra tracks als bonus.

SSS
Ik snap niet waarom dit in de Releasedata staat; Released June 12, 2007 (Nationwide) aldus wikipedia.

Richard-x
Dit is een rare plaat.

Gauw vergeten, dood laten bloeden en tsja...dat is het.

SSS schreef:

En hoezo snap je dat niet?

Zeertjuh
Joe Metro blijft echt prachtig!

avatar van Rhythm & Poetry
Nu Bayani een re-release kent - het album is weer uitgebracht, nu onder Duck Down - heb ik het weer eens opgezet (en nog een keer en nog een keer etc.). Ik ben er nu nog meer fan van dan dat ik eigenlijk al was. Dit is precies de muziek waar ik van hou. Heldere producties van Sabzi die heel melodieus zijn en een goed te voelen Geologic. Ik vind de stem van de rapper gewoon heel erg fijn en tekstueel kan hij ook een potje breken bij mij. Met tracks als Ordinary Guy, Bayani, The Distance en Joe Metro staan er een paar van mijn favoriete 21ste eeuw nummers op. De drie bonusnummers die er nu bij zijn gekomen voegen ook daadwerkelijk iets toe aan het geheel. Ik ga het verhogen met een halve ster.

avatar van Sjaakspeare
Nee, ik vind de beats iets te skippybalesque hier. Dat is jammer, want het gevoel dat de geluidscombinatie an sich opwekt, staat me wel aan. De manier waarop die geluiden gebruik worden, echter niet bepaald. De beat van de titelsong vind ik overigens wel erg bijzonder. De raps zijn dat trouwens nergens, heb ik het idee.

avatar van Rhythm & Poetry
Het zijn dan ook niet zozeer ingewikkelde of briljant bedachte teksten. Neem nu een nummer als Joe Metro, en ik citeer:

I reach beneath the skin of the street with each step.
Walkin' closer to my final destination of death.
When I'm layin' to rest, I'm only savin' my breath.
The Northwest fills the lungs, heals the pain in my chest.

De kracht zit hem voor mij in het toegankelijke en de totale rust waarmee de teksten gebracht wordt. Daarnaast spreken de lyrics mij ook nog eens aan. Naast het tekstuele voorbeeld dat ik heb gegeven, zijn er nog tal van voorbeelden meer te geven. De raps in combinatie met de producties passen perfect bijelkaar. Daarom is Bayani een van mijn favoriete albums.

avatar van Shelter
Chrisseh schreef:

Heeft een geweldige tekst ook...

Ik heb deze groep pas recent ontdekt, maar deze CD is echt heel goed. Het is een zeer relaxe back-to-basics soort van Hip-Hop. Het doet mij denken aan People Under the Stairs en All Natural en het lijkt ook een beetje ATCQ-geÏnspireerd. De beats zijn erg relaxed, maar verslavend. Het album houdt je aandacht van begin tot eind.

avatar van Silky & Smooth
Erg fijne hip-hop om naar te luisteren. Ik het begin twijfelde ik even door die Arabische zang, maar dat wordt al gauw vervangen door relaxte, lekker gemoderniseerde beats. De MC is duidelijk verstaanbaar en ook erg aangenaam om aan te horen, waardoor je heerlijk mee droomt in zijn verhalen zonder je concentratie te verliezen. Vooral het einde maakt deze plaat echt tot een heerlijk album!