Met: Tomasz Stanko, Enrico Rava (trumpets), Jimmy Lyons (alto saxophone), John Tchicai, Frank Wright (tenor saxophone), Gunter Hampel (tenor saxophone, bass clarinet), Karen Borca (bassoon), Cecil Taylor (piano), William Parker (bass), Rashied Bakr (drums)
Ja dit is een lekker knotsgek freejazz plaatje. Zelf hou ik wel van dit soort avontuurtjes met grote groepen, mits de bandleden maar een beetje kunnen spelen. En dat kunnen deze jongens (en dame) toch wel heel behoorlijk. Ik kocht ooit de plaat voor Frank Wright en Taylor zelf. Inmiddels ken de meeste muzikanten wel (de dame dus niet) en dan weet je dat je een mooi stukje geweld te wachten staat.
Je moet er voor in de stemming zijn, pas dan komt zo'n plaat tot zijn recht. En als alles dan klopt, dan klopt het geweldig. Of het muziekaal goed in elkaar zit? Geen idee, en het doet er ook helemaal niet toe. Dit soort muziek heeft weinig met techniek of vaardigheid te maken, het gaat hier primair om de energie en emotie die wordt afgegeven. En die is dik in orde. Het is het soort energie waardoor je zelf af en toe wilt opspringen en mee schreeuwen. Een mooi inkijkje in wat er allemaal mogelijk is binnen de muziek zelf en buiten jazz om.
Wat ik persoonlijk vaak een beetje mis bij dit soort platen, is dat wat waar
blabla al een beetje naar verwees. Ik mis interactie en samenspel. Niet veel van de muzikanten lijken elkaar te kunnen vinden en Cecil Taylor zelf spant daarbij de kroon. Die lijkt echt op zijn eigen planeet te zitten. Daardoor mis je meteen ook een deel van de individuele kwaliteiten van de muzikanten. Want echt één daverende solo kan ik er nauwelijks tussenuit pikken, op een prachtig stuk van Jimmy Lyons en een stevige solo van Stanko op track 4 na dan. Goede plaat, maar wel voor op zijn tijd.