Lonnie Donegan - Lonnie (1957)

Folk
Label: Sequel

1. Lonesome Traveller (2:52)
  2. The Sunshine of His Love (1:51)
  3. Ain't No More Cane on the Brazos (4:02)
  4. Ain't You Glad You've Got Religion? (2:28)
  5. Times A' Getin' Hard Boys (2:44)
  6. Lazy John (2:28)
  7. Light from the Lighthouse (2:16)
  8. I've Got Rocks in My Bed (5:28)
  9. Long Summer Day (4:22)
  10. Sally Don't You Grieve * (2:12)
  11. Whoa Back * (2:09)
  12. Grand Coulee Dam * (2:38)
avatar van BoyOnHeavenHill
Lonnie Donegan (1931-2002) was de ongekroonde koning van de skiffle, de eenvoudige maar aanstekelijke muziekstijl waarmee hij tussen 1955 en 1962 vele successen in de Engelse hitparade boekte. Op deze opvolger van zijn succesvolle albumdebuut Showcase bestrijkt hij een nog breder spectrum van genres en stijlen, met vrolijke folk (Sally don't you grieve), onderkoelde en bijna spookachtige folkblues (Whoa back van Leadbelly), gospel die ofwel als uptempo-pop wordt gespeeld (Lonesome traveller, Ain't you glad you've got religion, Light from the lighthouse) ofwel bijna als gipsy-jazz (The sunshine of his love), trieste "prison worksong blues" (Ain't no more cane on the Brazos), sociale vignetten (Woody Guthrie's Grand Coulee dam), blues (I've got rocks in my bed) en vrolijke pop (de opzwepende afsluiter Long summer day van Donegan zelf). De nummers zijn dikwijls bewerkingen van traditionals, de begeleiding is kaal zoals het een klassieke skiffle-bezetting betaamt (gitaar, bas, drums), en Donegans stem geeft overal een vriendelijk enthousiasme aan. Een leuke plaat van een man op het hoogtepunt van zijn kunnen, vóórdat hij langzaam maar zeker meer in de richting van de music-hall ging met titels als Does your chewing gum lose its flavour on the bedpost overnight? en My old man's a dustman; op déze plaat graaft hij nog met veel plezier in de rijke Amerikaanse folk- en bluestraditie en geeft daar op innemende wijze een eigen draai aan, met een nog altijd beluisterbaar album als resultaat.

avatar van jorro
Misschien leuk om erbij te vertellen dat het album de UK charts heeft gehaald. Het album komt op 6 juli 1958 binnen, staat 13 weken in de lijst en haalt 3 als hoogste positie.
Niet op spotify en niet op you tube te streamen, maar met plakken en knippen op you tube kom je een heel eind. De opener maakte me in eerste instantie positief, maar het vervolg valt wat tegen tot aan Lazy John., een fijn up tempo nummer. I've Got Rocks in My Bed is een onvervalste bluessong, mooi.
Long Summer Day is opnieuw een up-tempo song. ook fraai. Al met al net voldoende.