Magic Theatre is een erg gaaf album van Gandalf en zeker één van zijn bekendere en betere werken. Het is sowieso een klassieker in zijn soort en van zijn vroegere werk wordt deze volgens mij gezien als één van zijn bekendste.
Het opent met het geweldige "Entrance / The Corridor of Seven Doors" wat een euforische trip is door die geweldige wereld van Gandalf's muziek. Opvallend keyboard-werk en elektrisch gitaar zorgen voor een indrukwekkende, opzwepende opener.
Alweer veel ingetogener klinkt "1st door / Reflections from Childhood". Dit is héél erg mooi. De synthesizers klinken enorm sfeervol en warm, het gitaarwerk is heerlijk en een mooi bijdrage op fluit door Robert Julian Horky dient ook nog even een vermelding. Ook is er op de achtergrond heel bescheiden vocoder-effecten te horen.
Dit is zo mooi dat dit nummer met vier minuten eigenlijk aan de korte kant is.
"2nd door / Castles of Sand" begint wat mistroostig, maar zodra de drums invallen, wordt de muziek steviger en daadkrachtiger. Echter is e.e.a. van korte duur en al vrij snel vallen alle instrumenten weg en zijn er slechts de majestueuze klanken van een piano te horen, met op de achtergrond het geluid van kabbelende golven. Gespeeld door Peter Aschenbrenner (die overigens op heel veel albums van Gandalf meespeelt), is de pianopartij de belangrijkste tijdens het nummer en krijgt op een gegeven moment bijval van een met erg veel gevoel gespeelde akoestische gitaarsolo. Tegen de tijd dat deze solo arriveert, heeft de piano al een prachtig, ergens wat droevig thema ingezet. Mooie synth-lagen zorgen dat de muziek nog even extra aangezet wordt.
Als de pianopartij opnieuw verandert, slaat deze om in een indrukwekkend, kabbelend stuk waar Rick Wakeman voor getekend had kunnen hebben.
Het laatste stuk laat alles nog even samenkomen voor een daverend slot.
De muziek wordt direct daarna flink opgehitst door "3rd door / Loss of Identity in the Labyrinth", die naast sterk percussiewerk, heel fraai keyboardwerk laat horen. Maar het is de scheurende gitaar in combinatie met één van de meest naargeestige saxofoonsolo's die ik ooit op een album gehoord heb, die het 'm doen. Dit is Gandalf op z'n meest intens en het is erg jammer dat ook dit nummer niet even wat langer was doorgegaan.
Tijdens "4th door / The Magic Mirror", bevind ik me weer op vertrouwder vaarwater. Dit is 'classic' Gandalf-materiaal waarmee hij duidelijk z'n kenmerkende stijl in volle glorie laat horen. Op een schitterende manier is deze, haast 'verlichtende' muziek, niet alleen prachtig om naar te luisteren, maar herbergt het ook een bepaalde dynamiek. In dit geval benadrukt door het geweldige elektrische gitaarwerk.
"5th door / Beyond the Wall of Ignorance" meandert vervolgens op een aangename manier aan me voorbij en is andermaal oorstrelend te noemen. Heerlijke, zorgeloze muziek om lekker in op te gaan. Mooie klanken uit de elektrische piano (ze klinken als een Fender Rhodes-piano), een aangename fluit: het draagt allemaal bij aan een dromerig stuk muziek waar het aangenaam op wegdrijven is.
"6th door / Peace of Mind" is dan weer een nummer die ik wat minder snel van Gandalf zou verwachten. Het heeft wel wat weg van een kruising tussen het wat neutralere werk van Mike Oldfield en de muziek van de Duitse formatie Cusco. De typische solo's op keyboard en fluit en akoestisch gitaar zijn eigenlijk de enige links naar hoe ik Gandalf voornamelijk ken in deze voor de rest lekkere mid-tempo compositie die vanwege de drums ook weer iets steviger uitvalt.
"7th door / The Fountain of Real Joy" vind ik persoonlijk één van de minderen van de plaat, wat komt doordat de saxofoonsolo enigszins roet in het eten gooit. Op de één of andere reden staat ie me niet zo aan, ondanks dat de rest van het instrumentarium wel goed klinkt. Zolang de keys en de gitaar lekker aan het soleren zijn, hoor je me niet klagen. Maar de sax hadden ze in dit geval van me weg mogen laten.
Het album eindigt met het mooie"Exit" en is een prachtig slot van één van de meest dynamische albums van Gandalf. Wederom weer schitterend gitaarwerk met sterk begeleidend keyboardwerk maken dit tot een mooi, passend slot.
Magic Theatre is een schitterend, letterlijk kleurrijk album waarmee Gandalf binnen het genre een klassieker geschreven heeft. Een heerlijk afwisselend en avontuurlijk album die nauwelijks tot geen seconde verveelt.
Ook staat dit album nog redelijk verwijderd van zijn latere, meer new age georiënteerde albums. En hoewel latere albums het misschien aan dynamiek en stevigheid ontbreken, wordt dit ruimschoots gecompenseerd met prachtige muziek die als het ware het hart en de ziel van Gandalf blootlegt.
Ik kan dan ook zowel het oude, als het latere werk van Gandalf zeer waarderen.
4,5....op een paar kleine puntjes na, een meesterwerk.