?? Drive by’s is ook echt genieten trouwens! Had niet zoveel vertrouwen in een track met die “Joost” maar het tegendeel is bewezen.
YCya'll schreef:
Na vijf jaar stilte (Great Minds) en negen jaar na zijn debuutalbum weet je haast niet wat je moet verwachten, want Winne heeft als mens - en daarmee met name als tekstschrijver - niet stilgezeten, maar hij heeft voor mij alles zo waargemaakt. Zijn teksten zijn inspirerend. Zijn delivery is beheerst, maar energiek, strak en je voelt dat het iemand is met levenservaring die hier spreekt. Productioneel is het dik in orde. Hele fijne beats die goed samengaan met Winne. Een plaat met een ziel. Een parel voor Nederlandstalige hiphop-muziek. Een plaat zo uniek dat het niet kan worden overtroffen, omdat dit iets is waar Winne zijn hart en nieren heeft ingestopt.
Ik heb er pas één luisterbeurt opzitten en ja, ik prijs het nu al de hemel in. Wie weet kom ik daar later op terug, maar dat dit iets bijzonders is, staat voor mij vast.
Ik was ietwat bang dat de vele samenwerkingen Winne zouden laten ondersneeuwen, maar dat is niet gebeurd. Dit is duidelijk zijn plaat en de rest vervult gastrollen. Het knappe is zelfs dat Winne, vind ik, andere rappers beter laat klinken. Individueel ben ik niet van iedereen even fan, maar hier kan ik ervan genieten. Dat is een enorme kwaliteit.
Ook een leuke touch is het Surinaams op
Winti. Om dat bij één nummer te doen geeft deze plaat des te meer dynamiek en maakt het ook unieker. Op
Porto Cervo (Interlude) rapt hij een aantal bars in het Engels, zelfs dat klinkt goed.
De teksten zijn bijzonder, inspirerend, spiritueel van aard. Winne gaat verder dan rap; hij is een poëet. Deze teksten vereisen nog meer aandacht en overdenking dan ik in een luisterbeurt kan geven, maar dat maakt deze plaat juist zo rijk.
Winne hoeft niet vergeleken te worden met anderen. Hij concurreert niet met anderen. Winne speelt op een ander veld. Zijn eigen veld. En iedereen kan op dat veld spelen, maar niemand kan het creëeren.
Ik moet benadrukken hoe goed de beats op deze plaat zijn. Daar ben ik erg van onder de indruk. Ze brengen veel dynamiek met zich mee, hebben vaak meerdere lagen, maar overheersen Winne nooit. Ik verwacht dat, dankzij deze beats en Winne zijn soms ietwat cryptische teksten, de plaat gelukkig niet snel gaat vervelen. Het valt me op dat er veel gezongen refreintjes op staan, daar moet je van houden. Ik ben er normaal geen fan van, maar het werkt wel en klinkt goed. In de tweede helft van de plaat neemt het (gelukkig) af.
Track met Kempi is heerlijk. Kempi is weer zoals vanouds, lang niet zo gehoord. Winne brengt hier hele mooie verses.
Wake Up Call is puur vuur en adrenaline. Ongelooflijk. Geen gezongen refrein. Doet qua type track en tekst (brag 'n broast) meer denken aan het Onoverwinnelijk-tijdperk. Winne als in zijn begindagen.
Eerwraak is vooral duister en eng. De beat is een van de mooiste hiphop-beats die ik heb gehoord. Hier draait het om verhaalvertelling en daarmee doet het denken aan
Crime Passionel (Winne Zonder Strijd). Erg intens, o zo goed. Heerlijk om Feis te horen, Kevin komt ook sterk, maar voor mij nog leuker: Fresku. Eindelijk weer een track met hem na de klassieker
Nieuwe Dag (blijf het jammer vinden dat hij niet op Great Minds stond). Mooiste track van de plaat is voor mij
Help, niet enkel door Winne zijn gevoelige delivery en tekst, maar ook door de beat en de bijdrage van Glen Faria; heel mooi refrein. Deze track overstijgt hiphop - en zo doet de plaat in haar geheel dat ook.
Mijn complimenten en felicitaties aan Winne voor het neerzetten van zo'n bijzonder muzikale en spirituele trip - en vooral heel erg bedankt hiervoor. Ik had er geen verwachtingen voor, maar als ik ze had, waren ze overtroffen. Het label woordkunstenaar is niet op veel rappers van toepassing, maar bij Winne zeker wel. Zoals ik zei: een poëet.