Dave Davies - Decade (2018)

Rock / Pop
Label: Red River

1. Cradle to the Grave (3:32)

2. Midnight Sun (4:03)

3. Islands (4:23)

met Andy Pyle en Nick Trevisick

4. If You Are Leaving (4:18)

met Mick Avory en Simon Davies

5. Web of Time (4:25)

met Simon Davies

6. Mystic Woman (2:33)

met Phil Palmer, Neil McBain en Simon Davies

7. Give You All My Love (4:04)

met Andy Pyle en Nick Trevisick

8. The Journey (3:12)

met Phil Palmer, Neil McBain en Simon Davies

9. Within Each Day (3:45)

met Ron Lawrence en Nick Trevisick

10. Same Old Blues (4:10)

met Ron Lawrence en Nick Trevisick

11. Mr. Moon (3:48)

met Neil McBain en Simon Davies

12. Shadows (3:37)

met Phil Palmer, Neil McBain en John Gosling

13. This Precious Time (Long Lonely Road) (5:42)

met Andy Pyle, Nick Trevisick en Simon Davies

avatar van nlkink
Hartelijk dank voor het plaatsen, brajoapau! Oktober gaat een dure maand worden voor Kinksfans. Op 23 oktober verschijnt de Village Green Preservation Society Box Set, maar op 12 oktober brengt Kinks gitarist zelf zijn album met nooit eerder uitgebracht materiaal uit.
Decade beslaat zoals de titel aangeeft een periode van tien jaren, 1970-1980. Daarmee wordt dit album een onofficieel vervolg op Hidden Treasures wat de periode 1965-1969 beslaat. In de periode 1970-1980 droeg Dave maar sporadisch composities aan op Kinks albums. Op Everybody's In Showbizz uit 1972 wist hij You Don't Know My Name geplaatst te krijgen. Hij slaagde er niet in om composities bij te dragen in door broer Ray gedomineerde stage/conceptalbums van 1973-1977 maar in 1978 wist hij Trust Your Heart op Misfits geplaatst te krijgen.
Rond 1974-1975 was hij serieus bezig met een soloalbum. Het album zou grotendeels opgenomen zijn maar er ontbraken op een aantal nummers nog een blazerssectie en keyboards/toetsen. Daar The Kinks met Preservation en Soap Opera steeds meer tijd kwijt waren aan opnames, live optredens en een televisieshow onderbrak hij de opnames voor zijn soloalbum om de werkzaamheden nooit meer af te ronden. Dave's zonen Simon en Martin hebben alle tapes opgespoord en alsnog afgemixt. Sommige liedjes moesten samengesteld worden uit meerdere takes.
Op If You Are Leaving zit Mick Avory achter de drumkit. Neef Phil Palmer, een bekend sessie-gitarist, doet ook mee op een aantal opnames, alsmede Nick Trevisik en Ron Lawrence.
Het enige nummer dat ik ken is This Precious Time (Long Lonely Road) en is een outtake van AFL-1 3603 uit 1980. Mijn verwachting/hoop van het album is dat het qua sound de ontwikkeling spiegelt die The Kinks doormaakten in de periode van 1970-1980. Van een folk-achtig geluid in de eerste helft van de zeventiger jaren naar een meer hardrock georiënteerd geluid in de periode 1976-1980.

avatar van nlkink
Er is een nummer vrijgegeven:
Dave Davies - Cradle to the Grave

avatar van nlkink
De verwachtingen die ik van dit album had zijn wat mij betreft meer dan ingelost. De ontwikkeling van de muziek loopt op bepaalde punten gelijk op aan het geluid wat The Kinks had tussen 1970 en 1980, maar wijkt er op een aantal momenten ook van af. En dat is geen straf. Het oudste nummer, If You Are Leaving, stamt uit 1971 en had qua sound moeiteloos gepast op Muswell Hillbillies of Everybody's In Showbiz. Het nummer zou in elk geval voor een aangename afwisseling hebben gezorgd, zoals You Don't Know My Name dat doet op Everybody's In Showbiz. Het nummer doet tevens sterk denken aan de demo Climb Your Wall uit 1969, dat o.a. te vinden is op Dave Davies - Unfinished Business (1998). Beide nummers doen vanwege het akoestische gitaargeluid aangevuld met mandoline overigens ook sterk denken aan The Faces. Datzelfde heb ik ook met nummers als het prachtige Midnight Sun uit 1973 en het instrumentale The Journey, ook uit 1973. Mystic Woman, oorspronkelijk uit 1973 heeft pas in 2017 vocalen toegevoegd gekregen. Het nummer staat qua geluid wat dichter bij The Kinks, maar alleen omdat het gebaseerd is op een riff. Give You All My Love uit 1978 had zo op Misfits gepast. Within Each Day (1979) is een outtake van Dave Davies - AFL1-3603 (1980) maar had ook niet misstaan op The Kinks - Low Budget (1979). Ik kan zo een paar zwakke broeders van dat album bedenken die plaats mogen maken. Same Old Blues en Mr. Moon zijn ongewone nummers die wat meer tijd nodig hebben om in te zinken. Shadows (1973) is een zeer catchy instrumentaal nummeren afsluiter This Precious Time (1978) is een outtake van Dave Davies - AFL1-3603 (1980). Nummers als Cradle To The Grave (1973), Islands (1978) en Web Of Time (1975) zijn zo afwijkend dat ik me kan voorstellen dat die niet op een Kinks album zijn terechtgekomen. Het zijn evenwel schitterende nummers. Vooral Cradle To The Grave is zo ongelooflijk goed dat ik haast niet kan geloven dat het uit 1973 stamt. En dat gaat bijna voor dit hele album op. Het klinkt niet als een seventies album. De nummers beslaan een periode van zo'n 10 jaar maar klinken in ondeling verband verrassend coherent naast elkaar. En het klinkt ook nergens gedateerd. De aanpak van Dave heeft ook altijd behoorlijk verschilt t.o.v. die van zijn broer. Waar Ray er over het algemeen graag observerend te werk gaat en zijn liedjes vanuit de derde persoon te schijven, zijn de composities van Dave zeer persoonlijk te noemen. Daar komt bij dat Dave graag, al kan dat ook een noodzaak zijn, met een kleine bezetting werkt. In de periode 1972-1976 pakte Ray graag uit met zijn theatrale producties volgestouwd met zangeressen en een blazerssectie.
Voor Kinksfans is het misschien leuk om te weten dat oud Kinks leden als drummer Mick Avory (1964-1984), toetsenist John Gosling (1970-1978) en Andy Pyle (Bassist 1977-1979) op diverse opnames te horen zijn. Ook gitarist en neef Phil Palmer is veelvuldig te horen, met name op de opnames uit de periode 1973-1975. Ik begin met vier sterren, maar er is nog ruimte voor meer.