Thom Yorke - Suspiria (2018)

Alternatieve titel: Music for the Luca Guadagnino Film

Score
Label: XL

1. A Storm That Took Everything (1:47)
  2. The Hooks (3:18)
  3. Suspirium (3:21)
  4. Belongings Thrown in a River (1:27)
  5. Has Ended (4:56)
  6. Klemperer Walks (1:38)
  7. Open Again (2:49)
  8. Sabbath Incantation (3:06)
  9. The Inevitable Pull (1:36)
  10. Olga's Destruction (Volk Tape) (2:58)
  11. The Conjuring of Anke (2:16)
  12. A Light Green (1:48)
  13. Unmade (4:27)
  14. The Jumps (2:38)
  15. Volk (6:24)
  16. The Universe Is Indifferent (4:48)
  17. The Balance of Things (1:08)
  18. A Soft Hand Across Your Face (0:44)
  19. Suspirium Finale (7:03)
  20. A Choir of One (14:01)
  21. Synthesizer Speaks (0:58)
  22. The Room of Compartments (1:14)
  23. An Audition (0:34)
  24. Voiceless Terror (2:30)
  25. The Epilogue (2:46)
avatar van Voorprogramma!
Halleluja, 2cds&2uur nieuwe muziek van Thom Yorke.. Suspirium is prachtig, kijk hier erg naar uit”

We mogen niet klagen, maar helaas is het nog niet die langverwachte Album3, schijnt dat z’n nieuwe materiaal die hij speelde tijdens zijn solo tour voor een nieuwe Atoms For Peace album is, alleen dat de nodige bandleden nog geen tijd hadden om de instrumenten in te spelen.

avatar van mattman
Volgens Thom zelf (in De Morgen) is dit toch echt een volwaardig (dubbel)album geworden. Ooit begonnen als subtiele soundtrack, maar gaandeweg uitgegroeid tot een substantielere plaat.

Hoe dan ook, de titeltrack is alvast prachtig! Wat een mooie zanglijn heeft Thom in dat nummer.

avatar van Voorprogramma!
Misschien iets te enthousiast, maar vindt Susprium al net zoveel indruk maken als ik bij Daydreaming had destijds. Een Piano en de zang van Thom Yorke samen dat is eigenlijk het mooiste wat er is..

avatar van Darkshines
Het is altijd raak met Thom op de piano. Prachtig nummer!

avatar van Linius
Als dit nummer een voorbode is voor de kwaliteit van het album krijgen we een prachtige dubbelplaat over een maandje.

avatar van lowieke
Dit nummer is niet zo zeer een voorbode. Ik was zo net bij het 'luisterevenement'(?). Erg mooi maar ik vind het lastig het als muziekstuk te beoordelen.

Mooie losstaande stukken waar ik persoonlijk beeld bij nodig heb om het als een geheel te beluisteren.

lowieke schreef:
Mooie losstaande stukken

Has Ended Is er zo eentje, Bizar maar wel super boeiend en spannend”

Thom Yorke - Has Ended - YouTube - m.youtube.com

avatar van Scurio
Has Ended is, net als Suspirium, weer van grote klasse. Zeer benieuwd naar de andere mooie losstaande stukken. Ik hoop niet dat de vele kortere tracks ervoor zorgen dat de soundtrack als geheel zich moeilijk laat beluisteren maar als het niveau vergelijkbaar is met de eerste twee vrijgegeven nummers dan wordt het een prachtplaat die zelfs zonder beelden, met ogen dicht of in een donkere nacht nog kan betoveren:)!

avatar van Voorprogramma!
Krautrock is wat ik er in opmaak bij Has Ended, en klinkt echt top. Na paar keer luisteren vindt ik het echt richting z’n beste solo werk gaan.

Bij Suspirium heb ik nog steeds het zelfde gevoel als bij Daydreaming destijds een magisch gevoel na elke luisterbeurt. Pure schoonheid!

Dat wordt rennen naar de platenzaak 26 oktober!

avatar van mattman
Has Ended klinkt goed. Krautrocky ja. Helemaal anders dan wat we van Thom solo gewend zijn. Boeiend, spannend. Hij zingt ook... anders op dit nummer.

Volgens mensen die het hele album gehoord hebben is Unmade het grote prijsbeest van de plaat. `

Had hier 0 verwachtingen van, maar dit is wel een heel boeiend ding aan het worden.

avatar van Voorprogramma!
Staat een groot stuk over dit Album in de nieuwe OOR magazine, laatst zei Thom zelf nog bij de BBC dat we ook snel z’n volgende solo plaat kunnen verwachten begin volgend jaar...

Dit album krijgt tot nu toe best weinig aandacht op musicmeter, ter wel Yorke een van z’n beste nummers heeft uitgebracht Suspirium“

Thom Yorke - Volk - YouTube

Klinkt erg gezellig
Geen zang, maar toch een boeiende luisterbeurt.

avatar van E-Clect-Eddy
Volk is duidelijk een nummer gemaakt om de sfeer te vangen of te bepalen in de film, de score dus, lekker mysterieus en wat unheimlich.

Doet wat denken aan de score die The The (Matt Johnson) maakte voor Hyena (2015)

E-Clect-Eddy schreef:

Bedankt voor die vergelijking. Ik zit echt te genieten van wat Thom hier uitbrengt en wil gerust in gelijkaardig materiaal duiken. Volk smaakt naar zoveel meer, heerlijk. Hoe Thom hier sfeer schept is haast niet te vergelijken met zijn ander solo werk. Veel minder geprogrammeerd. Tomorrow's Modern Boxes vind ik eigenlijk ondergewaardeerd, maar als ik dit dan hoor merk ik dat Thom eigenlijk nog veel beter kan/kon.

Zwaar onder de indruk van we hij tot nu toe gedeeld heeft.

Thom Yorke - Open Again - YouTube

Dat is nog eens lekker wakker worden, wat een track is dit weer zeg. Dat wordt rennen naar de platen zaak volgende week.. heerlijk!

avatar van mattman
Jongens, dit gaat een geweldige luisterbeurt worden.

Ik vind tot nu toe alles wat ik gehoord heb van deze plaat van een heel hoog niveau. Die drone op de achtergrond in Open Again, in contrast met die hoge, ijle stem van Thom. Heerlijk.

Gelekt...

Unmade is meesterlijk

avatar van DeluxeEdition
Suspirium Finale is van hoge schoonheid..

DeluxeEdition schreef:
Suspirium Finale is van hoge schoonheid..

Dat Orkest erbij is schitterend

avatar van Fransy1966
mattman schreef:

Klopt, echt een topper van Yorke..

Piano ala Asleep van The Smiths

avatar van Erikpol
Has Ended is echt top. Zin in dit album.

mattman schreef:

Dit is toch echt een soundtrack. Een mooie met een paar hele fraaie Thom Yorke songs. Maar een volwaardig album is het niet. Het is verkooptechnisch slim op 2 cd's gezet, met een totaaltijd van 80 minuten. Gelukkig past het wel mooi op 2 LP's.

Thom Yorke heeft met Suspiria een mooie soundtrack afgeleverd. Hij weet een fraaie suspense sfeer op te roepen en voegt daar een paar erg mooie nieuwe Thom Yorke liedjes aan toe, die ook op een Radiohead album niet hadden misstaan. Helaas zijn er naar het einde toe ook mindere stukken te horen, vooral het hele lange 'zoemerige' A Choir For One kan mij niet bekoren. Het album zou een stuk sterker zijn geweest als hij alles vanaf daar had weggelaten, maar er is gekozen voor een complete soundtrack lijkt het.

Gelukkig staat er dus ook veel moois op, allereerst de mooie songs Suspirium, Has Ended, Unmade & Suspirium Finale. Ook staan er goede soundtracknummers op als The Hooks, Sabbath Incantation (met koor), The Conjuring of Anke & Volk. Als je stopt bij A Choir For One is deze soundtrack dus zeer de moeite waard. Anders wordt het naar het einde alsnog een lange zit.

Ik vind soundtracks altijd lastig te beoordelen. Er horen beelden bij voor mij en het werkt maar zelden in de huiskamer als pure muziekbeleving. Nu blijven er een paar prachtige Yorke nummers (met zang) over en een veelvoud aan filmmuziek. Logisch ook, het is immers een soundtrack. Maar ik vind het allemaal wat te veel en aangezien ik de film (nog) niet gezien heb maakt het het er alleen maar lastiger op.

Ik deel de enorme feestvreugde tot nu toe iets minder. En hou ik het bij de paar prachtnummers als Suspirium, Has Ended, Unmade en Suspirium Finale dan blijft er een top EP over

aERodynamIC schreef:

Ik verbaas me ook over die enorme feestvreugde (met bijbehorende waarderingen) voor het gehele album.

avatar van Erikpol
4,35 is wel erg overdreven inderdaad. Ben een Yorke fan overigens. Er staan een handvol uitstekende nummers op (Thom met zang!) de rest is filmmuziek. Onmogelijk te beoordelen zonder beelden. Om dan dit album maar 4,5 te geven vanwege die 4 goede tracks...

avatar van GrafGantz
Ach, de echte fanbois geven waarschijnlijk ook 5* als onze Thom een album vol scheten opneemt

GrafGantz schreef:
vind je 4* ook vrij hoog...

avatar van GrafGantz
Erikpol schreef:
vind je 4* ook vrij hoog...

Ik ben een semi-fanboi

Vind hem overigens net een tikkie beter dan de eerste van Goblin, en die heb ik op 3,5*. Dus dan moet je wel.