Brett Kull - The Last of the Curlews (2009)

1 stem

Uitgebracht in eigen beheer

1. Acadia Gulls (7:11)
  2. Lullabies and Starlings (4:49)
  3. Hey Horizon (4:49)
  4. If She Could Be Who She Wanted (3:58)
  5. Nightingale (4:31)
  6. Halos (2:18)
  7. Love Is on the Discarded Street (3:48)
  8. Become a Ghost (2:55)
  9. Autumn Endings (3:47)
  10. Last of the Curlews (3:27)
  11. There Was a Place for Us (3:53)
  12. Windows of Light (6:10)
Brett Kull, zanger en gitarist van de Amerikaanse progrockers ECHOLYN, gaat solo en laat het geluid van zijn vaste band achter zich.
Wat hij ons hier voorschotelt is een combinatie van art-rock en singer-songwriter. Het album is geïnspireerd op een verhaal van Fred Bodsworth waarin twee vogels, de laatste van hun soort op aarde, elkaar wanhopig zoeken en uiteindelijk worden opgejaagd door een jager. Dit verhaal heeft waarschijnlijk grote indruk gemaakt op de nog jonge, zesjarige Brett en vandaar dat hij er nu een heel album aan wijdt.
Het album is niet zo droevig en depressief als je zou verwachten, maar het heeft wel wat melancholisch. Brett orkestreert zijn art-rock nummers op verschillende manieren, waarbij experimenteel soms contrasteert met warme pianoklanken. Het singer songwriter gehalte is soms ook duidelijk aanwezig, maar nergens vervalt in enkel folk getokkel. Het is op zich een mooi album geworden, melodieus, soms psychedelisch, ook mooi artwork. Wat je soms mist is een melodie die je direct raakt en die bij je blijft.
Maar dit albums is in zijn geheel mooi genoeg om de aandacht vast te houden, en zijn verhalende manier is bijzonder inspirerend. Een prachtig concept album wat nergens verveelt. Trouwens de cover is een tekening van Tara Jane O'Neill, ik herkende stijl direct. Zie deze albumhoes
Ze maakt ook prachtige albums waarbij ze muzikale grenzen overschrijdt.