The Kinks - Did Ya (1991)

Label: Columbia

1. Did Ya (4:32)
  2. Gotte Move [Live] (3:00)
  3. Days (3:24)
  4. New World (3:20)
  5. Look Through Any Doorway (3:50)
avatar van nlkink
Stanley Koekblik schreef bij The Kinks - Phobia (1993):

In oktober 1991 verscheen de e.p. of het mini album Did Ya (Columbia 44K 74050) met de volgende tracks:

1. Did Ya 4:32
2. I Gotta Move (Live) 3:12
3. Days (1991 Version) 3:24
4. New World 3:20
5. Look Through Any Doorway 3:50 > van Dave Davies

Op You Tube zijn al deze nummers nu nog te vinden.
Ik heb ze even van You Tube naar MP3 overgezet, want deze e.p. of mini album is nergens meer te vinden.

Deze mini-CD/EP kondigde in Nederland in oktober 1991 op het artwork aan dat een nieuw album van The Kinks aan zat te komen in het nieuwe jaar. Helaas werd het niet eerder dan 1993 voordat Phobia werd uitgebracht.

Het titelnummer Did Ya is gelijk een mooie start. Het roept herinneringen op aan Sunny Afternoon. Gotta Move is een live-versie van een nummer dat in 1964 al verscheen als B-kantje van All Day And All Of The Night. Days is een rerecording van de aloude hit uit 1968. Qua tempo is het begin wat anders. Muzikanten zal opvallen dat de toonhoogte van oorspronkelijk G naar E is gegaan. New World was een kandidaat voor Phobia maar is helaas buiten de boot gevallen. Jammer, want ik kan zo twee zwakke broeders aanwijzen die plaats kunnen maken voor dit nummer.
Het slotnummer Look Through Any Doorway is weer zo'n pareltje van de hand van Dave Davies en is voor mij het hoogtepunt van de CD.

Did Ya was in 1991 kennelijk bedoeld als een soort 'taster' voor het te verschijnen Phobia maar omdat de mini-CD/EP wat aan de korte kant was heb ik voor mezelf en een handjevol fans een CD-R samengesteld met een handjevol demos, outtakes, single tracks en BBC Radio promotieoptredens. Goed voor dik 45 minuten muziek.

Overigens is Did Ya als bonus track pas later toegevoegd aan Phobia. Het nummer ontbrak op de eerste oplagen. Enkele jaren geleden is er een Japanse rerelease op de markt gebracht incl. de hele Did Ya mini CD/EP.