menu

Philip Glass / Robert Wilson - Einstein on the Beach (1979)

mijn stem
4,02 (44)
44 stemmen

Verenigde Staten
Neoklassiek
Label: Tomato

 1. Knee Play 1 (3:52)
 2. Act 1, Scene 1: Train (17:19)
 3. Act 1, Scene 2: Trial (23:19)
 4. Knee Play 2 (6:50)
 5. Act 2, Scene 1: Dance (13:40)
 6. Act 2, Scene 2: Night Train (13:52)
 7. Knee Play 3 (5:39)
 8. Act 3, Scene 1: Trial / Prison (18:16)
 9. Act 3, Scene 2: Dance (17:09)
 10. Knee Play 4 (6:46)
 11. Act 4, Scene 1: Building / Train (7:30)
 12. Act 4, Scene 2: Bed (11:49)
 13. Act 4, Scene 3: Spaceship (13:22)
 14. Knee Play 5 (5:30)
totale tijdsduur: 2:44:53
zoeken in:
avatar van jeko
5,0
Zijn eerste opera Einstein on the Beach maakte hij samen met Robert Wilson. Dit werd uiteindelijk een trilogie met Satyagraha, gebaseerd op het leven van Mahatma Gandhi en zijn ervaringen in Zuid-Afrika, en met een sterke vocale en orkestrale compositie in Akhnaten, dat het leven verhaalt van de Egyptische farao Achnaton.

avatar van Leonard91
3,5
Het is misschien wel sterk, maar het is ook een beetje veel van hetzelfde omdat sommige nummers zo lang zijn. Als je dit ziet met de voorstelling zou ik het waarschijnlijk een stuk beter vinden maar nu maar een 3,5*

avatar van jeko
5,0
Het zijn i.d.d lange nummers maar een gegeven moment kom je in een soort vervoering waardoor het toch wel erg prettig wordt. Althans zo ervaar ik het.

avatar van reptile71
Als je dit van vinyl draait is er een kans dat je er pas na een kwartier achter komt mocht de plaat blijven hangen.

avatar van Ataloona
4,0
Phillip Glass ken ik nog niet echt.
Hoe klinkt dit?
En Is een goede om meet te beginnen of een ander album ?

avatar van citizen
4,0
Ataloona schreef:
Phillip Glass ken ik nog niet echt.
Hoe klinkt dit?
En Is een goede om meet te beginnen of een ander album ?


Dat hangt er een beetje vanaf of je je al eens verdiept hebt in seriële muziek dan wel minimal music. Zo niet dan is dit wel een errug heftig begin! Zo ijlen bepaalde stukken wel heel erg lang koortsachtig snel door
Glass componeerde dit werk ook als tegenhanger van de volgens hem uitgemolken 'formule' van de opera. Een soort anti-klassiek concept, dus. Ik zelf zie dit als een 'diehard-Glass'.
Zijn latere opera's zijn denk ik een betere start, met name Akhnaten.
Maar platen als Glassworks en Koyaanisqatsi (de nieuwere versie, a.u.b.!) zijn helemaal te prefereren voor de beginnende Glass-kenner.
Mocht je toch besluiten hiernaar te gaan luisteren, dan raad ik je de versie uit 1993 aan. Hier wordt het werk subliem uitgevoerd!
Succes ermee!

avatar van Ataloona
4,0
Dus het werk van Glass is eigenlijk opera muziek ?
Want als ik opera hoor (wordt ik al bang) Denk ik aan krijsendre vrouwen

avatar van citizen
4,0
Nou nee, dat niet precies. Het is met name te vergelijken met opera omdat er een verhaallijn inzit.
Daarbij komt dat Glass naar mijn weten maar drie 'opera's' geschreven heeft. De rest heeft zijn wortels in de klassieke muziek van begin 20e eeuw, maar ook in oosterse muziek.
Glass werkt veel met patronen in zijn muziek. Een heel toegankelijk werk is Songs From Liquid Days - was ik net vergeten te melden. Dat is een samenwerkingsverband met artiesten die teksten leverden; Paul Simon, David Byrne en Laurie Anderson bijvoorbeeld.
Buiten dit album en de drie opera's wordt er weinig gezongen bij Glass.
Zijn geluid is zeer herkenbaar en laat zich eigenlijk weinig vergelijken. Misschien met Steve Reich. Probeer van hem Music For 18 Musicians maar eens!

avatar van Ataloona
4,0
Dus het is eigenlijk wat meer de Ambient kant op?
En zal Music for 18 Musicians eens proberen!

Gallow
Wat een heerlijk nummer is Knee Play 1 toch

avatar van Ataloona
4,0
Wat is eigenlijk het verschil tussen de versie van 1979 en 1993?

avatar van Kronos
4,5
Andere uitvoerders.

Naar ik heb gelezen is de oorspronkelijke versie te verkiezen. Helaas inmiddels moeilijker verkrijgbaar.

Van de opname uit 1993 is een goedkope uitgave verkrijgbaar.

avatar van Ataloona
4,0
Oké dus het songmateriaal is niet verandert, dan maakt het niet veel uit welke ik neem.

avatar van Kronos
4,5
De ene uitvoering is natuurlijk de andere niet. Dat kan dag en nacht verschillen. Niet dat ik denk dat die van '93 slecht is.

Dit is de goedkope uitgave. Inmiddels misschien ook niet meer vlot te verkrijgen. Een half jaar geleden was deze nog te bestellen bij free recordshop, maar daar vind ik 'm nu niet meer.

avatar van Ataloona
4,0
Nog steeds vrij prijzig maar nog steeds veel kwaliteit en kwantiteit. Ik koop niet via internet dus nu in de gaten houden bij de cdzaken.

avatar van Kronos
4,5
Misschien deze toch nog even meegeven, gelezen op amazon.

Einstein on the Beach is one of the great works of music/theatre (as opposed to opera, or even traditional "musical theatre") of the 20th century, but the rerecording suffers from the bloated, cheap pretentiousness that characterizes almost all of Philip Glass's later work. Dilettantes criticize the original for the "artificial" timbre of the synthesizers, ignorant of the idea that the sound of the synthesizers are part of the piece as a historical text, or that the grating sound of the original recording actually emphasizes the formal qualities of Glass's minimalism. Utterly lacking in the irony and wit that made the first not only fascinating, but a pleasure to listen to, the rerecording is just dull.

Zoals ik al schreef kan ik zelf de vergelijking niet maken, maar lijkt me toch iets om rekening mee te houden. Hoedanook vind ik omdat het naast een muziekstuk ook een historisch document is het oorspronkelijke te verkiezen.

Edit: Als je daar geen belang aan hecht is mogelijk de latere opname een betere keuze. Ook op amazon.

Presumably, if you're reading this, you're shopping for one of the two Einstein on the Beach recordings and trying to pick between the two. This is a VASTLY superior disc. The improvement in synthesizer capabilities in the decades between the earlier recording and this one are notable from the beginning of Disc 1, Track 1. The organs here as a result have a warmer, fuller sound. Recording technology also improved, and the overall result is better tone, better clarity. Fulkerson's violin playing is more soulful than Zukovsky's, and his huge sound is far more appropriate in much of the passagework. There is far greater accuracy and superior tone and clarity throughout in the other instruments as well, in particular the piccolos, and the choir here is simply better. Finally, the price tag is somewhat less discouraging.

avatar van Ataloona
4,0
Ik denk dat ik ze alletwee eerst maar eens ga beluisteren. Ik verkies ook het liefst originele versies, maar die is weer moeilijk te verkrijgen (voor weinig geld).

avatar van Kronos
4,5
Ik heb nog even een edit toegevoegd aan mijn eerdere posting.

avatar van Ataloona
4,0
Ze maken het wel moeilijk, maar ik ga ze dus maar eerst eens allebij luisteren, overigens ken ik het album nog niet maar ik ben enorm fan van zijn scores en andere minimal music als Steve Reich.

avatar van Kronos
4,5
Tenslotte, om het nog moeilijker te maken of juist niet, nog een punt van verschil dat van belang kan zijn bij het kiezen, rechtstreeks overgenomen uit het booklet bij de 4 lp uitgave:

NOTE ON THE RECORDING

This recording of "Einstein on the Beach" contains all the music, lyrics and speeches from the original production of "Einstein on the Beach" as performed in Europe in the Summer and Fall of 1976 and at the Metropolitan Opera House in New York City in November 1976.

The limitations implicit in recordings has obliged us for practical reasons to compress the musical material in number of places, so that in some sections musical events take place at a somewhat quicker pace than would occur in a live performance. However this was achieved without any significant "cuts" to the score, so that the performance contained in these recordings is a complete representation of the original "Einstein on the Beach".

avatar van Ataloona
4,0
Dat is wel wat minder, ookal hoor je die cuts niet echt, dat is toch wat minder.

avatar van Kronos
4,5
Ik vind het juist wel een voordeel dat het werkje zo wat minder lang duurt.

Want het is wel mooi, maar wel een héél lange zit.

avatar van tima
Ongelooflijk goed!! Ik weet ook niet waarom, maar ik blijf hier na jaren toch altijd weer terug naar grijpen.

avatar van Stijn_Slayer
4,5
Ik ken naast de opener en afsluiter alleen 'Bed'. Ik kan dus weinig zeggen over de plaat, maar 'Bed' gaat wel echt te ver. Ik hoor geen gedachte, geen idee en de compositie is zo gigantisch slecht. Vocaal gaat het nog, maar dat orgeltje is echt heel erg slecht bespeeld. Zelfs de groten komen niet met alles weg. Hier had Glass kritischer moeten zijn.

avatar van wilbur
3,0
In januari 2013 gaat de Nederlandse Opera in samenwerking met het
Muziektheater Einstein on the beach uitvoeren. In juni start voor deze opera de
losse kaartverkoop.

avatar van korenbloem
4,5
De opera wordt uitgevoerd in het eerste weekend van het nieuwe jaar. Kaartjes vanaf €15,- tm €115,- ( link)

Weet iemand of er ooit nog een heruitgave gaat komen van deze uitvoering of waar hij voor een schappelijke prijs is aan te schaffen

avatar van Kronos
4,5
Ik weet niet of je lp's draait, maar daarop is hij nog wel voor 30 euro te vinden. Hier op discogs bijvoorbeeld. Voor die prijs weet ik ook nog een exemplaar liggen in Antwerpen. Als het in heel goede staat is lijkt me dat een schappelijke prijs, voor 4 lp's in een box. De cd van deze uitvoering is veel moeilijker te vinden.

Er zal ooit wel weer een heruitgave komen, maar gezien de lengte van het werk waarschijnlijk niet goedkoop. Van de opname uit '93 is wel een budget uitgave verschenen maar die kostte toch ook tegen de 30 euro.

avatar van korenbloem
4,5
Ja, het gaat me expliciet om de cd uitvoering, lp's zie ik wel eens voorbij komen op het web. De 1993 versie is inderdaad te vinden voor een schappelijke prijs.
Maar wil het liefst eerst het origineel doorgronden. Met het originele liberetto en rustig vanaf de bank. Ik zie deze versie uit 2012 maar kan nu niet goed zien of het een nieuwe uitvoering betreft of een reissue van 1976 versie of 1993

avatar van Kronos
4,5
Michael Riesman, dat is de versie van '93. Degene die jij zoekt is met Robert Wilson.

avatar van korenbloem
4,5
Ik dacht dat Wilson de regisseur was, Glass componist en Riesman dirigent. Ik had een ander linkje, met de versie van 1993 in de titel en noemde ook Wilson. Maar goed maar even rustig verder kijken

Gast
geplaatst: vandaag om 09:57 uur

geplaatst: vandaag om 09:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.