The Christians - The Christians (1987)

Label: Island

1. Forgotten Town (5:15)
  2. When the Fingers Point (3:32)
  3. Born Again (5:19)
  4. Ideal World (4:37)
  5. Save a Soul in Every Town (4:35)
  6. ... and That's Why (5:20)
  7. Hooverville (4:47)
  8. One in a Million (4:43)
  9. Sad Songs (4:26)
  10. Forgotten Town [12" Dub Version] * (5:28)
  11. When the Fingers Point [12" Remix] * (5:33)
  12. Why Waltz * (4:07)
  13. Man Oh Man [Demo] * (3:09)
  14. Look Around [Demo] * (3:39)
  15. No Reason * (4:26)
  16. The Losing Game * (3:35)
  17. Rebecca * (4:39)
  18. Every Town Waltz * (4:22)
  19. Throw a Farewell Kiss * (3:03)
  20. Say It Isn't So (Part One) * (5:13)
  21. Rocking Chair Blues * (2:25)
  22. Ideal World [TR808 Mix] * (4:23)
  23. Forgotten Town [Midtown Mix] * (4:08)
  24. Forgotten Town [Uptown Mix] * (7:59)
  25. A Lover's Question * (3:39)
  26. Undecided * (1:45)
  27. Harvest for the World * (3:59)
  28. Harvest for the World [Remix] * (6:02)
  29. Small Axe * (5:14)
  30. Heading for a Hard Time * (4:22)
avatar van Wandelaar
Op een tripje naar Londen, najaar 1987, dit album, dat net uit was, op CD gekocht. In die tijd één van de ongeveer tien schijfjes in mijn bescheiden verzameling. Een klein rijtje nog op de grote platenkast.

Een veelgeprezen debuut van de broers Gary en Russell Christian, aangevuld met bandlid en multi-instrumentalist Henry (Christian) Priestman.

Twee 'Christians' en een 'Priestman', dat moet wel iets met religie te maken hebben, kan de eerste indruk geweest zijn. Het was een naamkwestie. Dat neemt niet weg dat de teksten toch wat levensbeschouwelijke inhoud meedragen. En in de titels ook een christelijk idioom gebruiken. Het gaat eigenlijk in iedere song over maatschappelijk onrecht, achterstelling, racisme en werkloosheid. De teksten lopen hier niet omheen en proberen hoop te bieden als antwoord op de woede. Er zullen betere tijden volgen. Steden als Liverpool waren in de jaren '80 in verval en de werkloosheid was groot. De groep was dus terdege 'maatschappelijk geëngageerd.'

Fraaie soulsongs, hier en daar nog een beetje zoekend naar eigen stijl, maar zeker goed gezongen en geproduceerd. Naar de mode van die tijd niet zonder uitbundig gebruik van sequencer en sampler, maar toch wel met echte gitaar en drums.

Beste momenten beleef ik bij Forgotten Town, Born Again, Hooverville en One in a Million. Bij ... and That's Why moet ik even denken aan Culture Club. Zoals gezegd, een eigen geluid moest zich nog ontwikkelen. Veel tijd kreeg de band hier niet voor, Na opvolger Colour (1990) was het eigenlijk alweer gedaan met deze jongens uit Liverpool. Na het derde album werd het stil.

Maar de verrassing is misschien wel dat de band in 2025, in de UK, onder leiding nu van Gary Christian als enig oorspronkelijk bandlid, nog steeds optreedt. Het zal niet verbazen dat nummers van dit debuutalbum op de setlist nog steeds een belangrijke plaats innemen.

PS. Gary Christian wordt donderdag a.s. 70 jaar.