Sens Unique - Hands Bound Tight (1985)

Rock / Pop
Label: EMI

1. The Right Track (3:54)
  2. Stay (3:33)
  3. Lignes Dans Sa Main (2:55)
  4. Point of No Return (3:39)
  5. Torque (4:19)
  6. Brag (3:58)
  7. Hands Bound Tight (4:05)
  8. Fin de Mon Souffle (3:32)
  9. Un Desir (2:53)
Ik heb deze plaat ooit voor een euro (of was het nog een gulden) gekocht en op internet is er bijna niets van te vinden. Sens Unique is een soloproject van Peter Hoeks. Peter Hoeks heeft in de Nijmeegse band Bazooka gezeten, een wave band die in het Nederlands zong.
Verder heeft hij nog meegewerkt aan één van de eerste albums van Mathilde Santing.
Op dit album krijgt hij enkel hulp van Birgit Langenhuysen en Caroline de Wit, die soms een vocale bijdrage leveren.
Verder is de illustratie van de hoes een bijdrage van André de Saint Obin, waar ik ook nog een cassette van heb met redelijk experimentele muziek. André de Saint-Obin - Sound on Sound (1982) - MusicMeter.nl.
Je had in die tijd nogal wat artiesten die vooral minimale synth-wave muziek maakten (ook bijvoorbeeld van Kaye en Ignit).
In 1985 is deze plaat gemaakt, Bazooka was een jaar uit elkaar en waarschijnlijk ging Peter Hoeks als Sens Unique verder.
De muziek is zeker niet verkeerd. Peter Hoeks heeft een stem die wel wat weg heeft van David Sylvain, de muziek wisselt van een beetje Tears for Fears (maar minder commercieel) tot redelijk experimenteel. Bij ieder nummer heb je wel het gevoel dat het ergens op lijkt, dus de hele avond zit ik diep na te denken. Fad Gadget is ook iemand die bij naar boven kwam, eigenlijk heeft hij daar wel overeenkomsten mee (dan vooral de periode Under The Flag) Al met al zeker geen verkeerde plaat, echt jaren 80 met wat gekwelde zang, synths. Niet bijster origineel, maar niks mis mee.
Ik ben benieuwd of iemand deze groep of Peter Hoeks kent, waarschijnlijk jaren 80 wonend in de buurt van Nijmegen. Ik ben reuze benieuwd naar meer informatie.

avatar van Premonition
Heel aardig album en tot voor kort totaal onbekend voor mij. Peter Hoeks ken ik, zoals hierboven al door Teacher aangegeven is, van de Nijmeegse band Bazooka.
Dit album heeft daarmee niets te maken. Weg is de hoekse Ultrawave, daarvoor komt meer gestylde synthwave, die raakvlakken heeft met Japan en (vroege) Simple Minds.
Minpuntjes zijn de albumtracks met de Franse titels, prijsnummer is het albumtitelnummer en vooral Stay.