Fiat Lux - Hired History (1984)

Label: Polydor

1. Secrets (3:40)
  2. Photography (4:38)
  3. Blue Emotion (5:17)
  4. Comfortable Life (2:43)
  5. Sleepless Nightmare (4:24)
  6. Aqua Vitae (4:02)
avatar van lebowski
De new wavers van Fiat Lux hebben geen enkele volwaardige LP uitgebracht, alleen deze EP. Het nummer Secrets - een hit - is prima, denk qua sfeer aan China Crisis en Human League.

avatar van dynamo d
Secrets is inderdaad een prima nummer. Ik heb de single ooit nog gekocht. Op de b-kant staat Comfortable Life.
Na deze EP nooit meer wat van Fiat Lux gehoord. Hired history wellicht daarom een passende titel...

avatar van sq
sq
Singletje van ´secrets´ in mijn collectie aanwezig, samen met al die andere typische 80´s hits. Hij staat naast ´Heaven´ van Fiction Factory. Ik draaide ze ook wel na elkaar.

Secrets is absoluut een lekker nummer; alleen de vergelijking met China Crisis en Human League snap ik niet zo goed. Dit nummer is qua tekst en sfeer toch wel 100% Depeche Mode.

avatar van Raymond S
Lekker nummer, Secrets. Gelukkig op vinyl-single, maar het nummer is zelfs niet te downlaoden, ik vind 'm nergens.
De cd zoals hierboven afgebeeld, is ook niet te krijgen.
Ik kan dus niet op basis van de ene single een mening over een heel album/EPgeven.

avatar van divart
Secrets is duidelijk het beste nummer van deze EP. Die cello maakt het toch wel heel sfeervol.
Rare band ook dat Fiat Lux. Er zijn bijna 30 songs bekend (en van de meeste liedjes is naast de 7" versie ook een 12"en een dubversie gemaakt) waarvan een groot gedeelte nooit is uitgebracht. Gelukkig hebben ze naast deze EP en hun singles ook nog de video Commercial Breakdown uitgebracht want daar staan een paar pareltjes op met goede audiokwaliteit. Zoals het bijzonder sfeervolle Embers. Een nummer wat in het verlengde ligt van Secrets en een hoog Modern English gehalte heeft en het onvolprezen Splurge. Wat mij betreft een van hoogtepunten van de New Wave/PP. Splurge

avatar van WesleyX16
Raymond S schreef:
De cd zoals hierboven afgebeeld, is ook niet te krijgen.

Probeer dit van YouTube is: YouTube - Secrets - Fiat Lux

Er is ook een bootleg uitgebracht door een zekere fanclub. Ik draai Secrets vaak in de auto. Dat staat op een stickie waar muziek op staat waar het hele gezin naar kan luisteren. En Feels Like Heaven en Christian (China Crisis) komen daarna op het betreffende stickie.

avatar van EttaJamesBrown
Ook ik heb het singeltje van Secrets op vinyl. Samen met Come Live With Me van Heaven17 de mooiste 'zie mij eens troosteloos zijn'-liedjes die ik uit die periode ken. Om te janken zo mooi.

Tomio
Opmerkelijk is de aanstaande herrijzenis van Fiat Lux met het album "Saved Symmetry", dat vanaf komende vrijdag verkrijgbaar is.
Echter minstens zo opmerkelijk is ook de door Cherry Red Records heruitgave van dit album, nu voor het eerst op cd! En dan ook nog als dubbel-cd, dat naast veel extra's ook het nooit eerder uitgebrachte album "Ark of Embers" bevat, dat net als "Hired History" geproduceerd is door Hugh Jones.
Release datum van deze dubbel-cd is 19 april.

avatar van Alicia
Ja... mooi, dat dit album opnieuw uitgebracht wordt. Ik heb Fiat Lux nog zien optreden als voorprogramma! Van wie weet ik zo een, twee, drie even niet meer, maar ben de band daarna helemaal vergeten.

Heb ze in Vera in Groningen gezien als voorprogramma van The Sound.

avatar van Premonition
schumi3 schreef:
Heb ze in Vera in Groningen gezien als voorprogramma van The Sound.

Yep, april 1984

avatar van Alicia
Eh ja... als voorprogramma van The Sound! Niet in Groningen, want voor mij was dit in Rotjeknor! Moet nodig mijn negatieven eens opduikelen. Daar schreef ik meestal wel een datum op. Op dit album staan sowieso een paar (bijna) vergeten pareltjes. Ik ben in elk geval erg blij met de aanstaande heruitgave van dit album!

avatar van Rainmachine
Ook geproduceerd door Hugh Jones, de producer van klassiekers als From The Lions Mouth en Echo's Heaven Up Here. Ik heb de vinyl versie van deze EP afgelopen week op de kop getikt in Utrecht voor 2 euro. Ziet er nog als nieuw uit, bizar... De saxofoon speler van Fiat Lux heeft ook op The Sound's Heads & Hearts meegeblazen op een paar nummers