Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows - Songs from the Inverted Womb (2001)

Duitsland
Neoklassiek / Pop
Label: Apocalyptic Vision

1. Something Wicked This Way Comes... (4:39)
  2. Tales from the Inverted Womb (4:49)
  3. Do You Know About the Water of Life? (4:49)
  4. ...And Bringer of Sadness (6:43)
  5. Resume... (8:30)
  6. Little Boy Dead (7:20)
  7. May I Kiss Your Wound? (7:00)
  8. Saturn Devouring His Children (7:02)
  9. There Was a Country by the Sea (12:05)
  10. Little Velveteen Knight (5:52)
  11. Eldorado (3:45)
Kom op mensen! Is dit niet normaal genoeg? Kunnen we hier allemaal niet tegen omdat het te depressief is? Of kennen we het gewoon niet?
Dit is gewoon een supermooi album van de onderhand cult held(in) in de gothscene.
Heel mooie duistere ethereal sferen en uberdonkere soms verdrietige vocalen.

avatar van Kos
Kos
Het is in ieder geval een apart figuur.

avatar van Crush
Onbekend maakt onbemind.

yorgos.dalman
Ja, laten we hopen dat Sopor Aeternus nooit zal doorbreken naar een groot publiek. Hij (zij?) is van ons. Koesteren dit juweel...

Denk je met Antony & the Johnsons wat bijzonders te beluisteren dan kunnen we Anna-Varney Cantodea ofwel Sopor Aeternus (the Ensemble of Shadows als begeleiders) wel een overtreffende trap noemen.
Ik moest gelijk denken aan Nosferatu en aan de cover van het Antony-debuut toen ik eens ging uitzoeken wie Sopor Aeternus dan wel niet was.
Majestueus, gracieus, donker, melancholisch, darkwave met klassieke randjes: het heeft het allemaal en dat meer dan een uur lang en daar wringt de schoen op een gegeven moment bij mij.
Ik vind dit geweldige muziek, maar na verloop van tijd treedt er vermoeidheid op; dan wordt het me ietwat te veel allemaal en misschien ook wat te zwaar.
Maar verder? man, man, man wat een mooi muzikale begeleiding en wat weet Sopor dit goed over te brengen (heel soms denk ik aan Current 93). Ook het middeleeuwen-sfeertje dat dit soms heeft doet me wel wat (Dead Can Dance heeft dat ook).
Onbekend en misschien wel onbemind? Niet bij mij in elk geval.

Hoe kom je zo opeens bij haar/hem terecht? Gaaf!

Tip van archangel9 (en die kent mijn smaak wel). Ik hou van dit soort instrumentatie, Antony, Baby Dee, Current 93.... het is niet hetzelfde maar ergens heeft het toch raakvlakken. Het is ongrijpbaar, duister en tegelijkertijd toch redelijk toegankelijk. En dan zit je bij mij wel goed met dit soort tips.

Gewoon goed.

avatar van Crush
aERodynamIC schreef:

Onbekend en misschien wel onbemind? Niet bij mij in elk geval.

Inderdaad. Kwestie van even verder kijken dan het mainstream aanbod (in Nederland bestaande uit Top40/TMF enerzijds en zogenaamd @lternative/vpro/kink) anderzijds.
Gelukkig is er veel meer muziek.

Op Summer Darkness (Utrecht, 13/14/15 08) worden er een aantal video's van Sopor Aeternus & the ensemble of Shadows op groot scherm vertoond. Zeer de moeite waard.
(helaas treedt Sopor nooit op; "dat wil ik mijzelf niet aandoen", alsus AVC)

Voor mij is dit album nog steeds mijn Sopor favoriet.

Mijne ook, al ken ik niet alles.

Hmm Summer Darkness is qua line-up maar magertjes dit jaar, al ben ik er verder nog nooit geweest.

avatar van archangel9
Heb het doorluchtige wezen Anna-Varney Cantodea ook maar onlangs ontdekt. Via een clip op youtube die een vriend op zijn Facebook gezet had. Die bekeek ik en ik was verkocht. Nu ben ik wel gecharmeerd van het theatraal gothic-duistere. Het is een eigenaardige mix. Het is afstotelijk èn aantrekkelijk. Lelijk èn beeldschoon. Zie hoe Anna-Varney Cantodea ongehinderd door haar afstotelijk uiterlijk danst met een bewonderingswaardige bevalligheid en gratie. Wezensvreemd is ze en tòch raakt ze je. Ze raakt je zoals Nosferatu van Murnau je ook raakt. Het is tragisch en in die tragiek diep menselijk. Ondanks het zombie-achtige, het monsterlijke. Want tragiek ìs menselijk.

Sammael
Ik draai dit album nu weer eens en het blijft echt heel mooi, sluit qua stijl goed aan bij de twee voorgangers. Sopor, Sopor...het is muziek waar ik echt voor in de stemming moet zijn, omdat het vaak zo donker en depressief is. Maar áls ik er dan voor in de stemming ben en er naar luister, is het altijd weer prachtig.

avatar van Chameleon Day
De muzikale omlijsting met de koper- en houtblazers vind ik best fraai. Melodisch ook niet verkeerd. Maar de zang zorgt er helaas voor dat ik dit in de categorie “Gotische meuk” moet plaatsen. Ik vind het eindresultaat, vooral door de zang, toch wel behoorlijk potsierlijk (neem nou zo’n ’…And Bringer of Sadness’, dat is toch om te janken…). Jammer. Op zijn best nadert het een beetje DCD’s ‘Spleen and Ideal’ (zo’n nummer als ‘Saturn Devouring’). Als de muzikale omlijsting hoofdzakelijk gebaseerd was op kitscherige synths was het overigens nog erger geweest, geef ik toe.