RPWL - Tales from Outer Space (2019)

Duitsland
Label: Gentle Art of Music

1. A New World (8:38)
  2. Welcome to the Freak Show (6:15)
  3. Light of the World (10:08)
  4. Not Our Place to Be (6:06)

met Guy Pratt

5. What I Really Need (5:20)
  6. Give Birth to the Sun (8:58)
  7. Far Away from Home (4:33)
avatar van Marco van Lochem
De Duitse progressieve rockband RPWL komt voort uit Violet District en was een Pink Floyd tribute band. De helft van de oprichters van de uit Beieren afkomstige band maakt nog deel uit van RPWL, namelijk de laatste 2 letters, gitarist Kalle Wallner en zanger/toetsenist Yogi Lang. Tevens zijn dit de belangrijkste leden van de band, ze schrijven alle songs, produceren en mixen het in hun eigen studio, de Gentle Art Of Music studio. Het eerste album van RPWL verschijnt in 2000 en het vorige 5 jaar geleden. “TALES FROM OUTER SPACE” is het achtste studio album en is in tegenstelling tot de 2 voorgaande albums, geen conceptalbum. De geest van Pink Floyd zweeft door de muziek van het 4-tal, maar ze hebben wel een eigen geluid gecreëerd. Dat komt voornamelijk door de stem van Lang, die een geheel eigen warme klank heeft en ook een niet storend licht accent. De gitaarpartijen van Wallner zijn een genot om naar te luisteren, sferisch, soms iets agressief, maar altijd melodieus. De 7 songs zijn van een enorm hoog niveau en gezamenlijk klinken ze als een geheel. Opener “A NEW DAWN” heeft een heerlijke toetsensolo die het nummer iets extra’s geeft, “WELCOME TO THE FREAK SHOW” klinkt als Pink Floyd in het begin van de jaren ’70, maar ook hier weer met een eigen inbreng, want RPWL is absoluut geen Floyd kloon. “LIGHT OF THE WORLD” is het hoogtepunt met prachtige melodieën en gitaarpartijen. “NOT OUT PLACE TO BE” begint met opwindend, wat volgt is een mooie song met een psychedelisch/oosters einde. Bassist bij de live concerten van Pink Floyd in de eind jaren ’80 en eerste helft van de jaren ’90 Guy Pratt zorgt voor de baspartijen bij dit nummer. “WHAT I REALLY NEED” heeft hetzelfde ritme/sfeer als Pink Floyds album “THE DIVISION BELL” uit 1994 met ook hier weer smakelijke gitaarwerk. Het mooie gebruik van de Moog Roque synthesizer in “GIVE BIRTH TO THE SONG” zorgt ervoor dat deze track het 2e hoogtepunt van “TALES FROM OUTER SPACE” is. Slotakkoord is het kortste nummer van de plaat, “FAR AWAY FROM THE SUN”. Een mooie popsong. Met dit nieuwe album heeft RPWL zijn al indrukwekkende oeuvre uitgebreid met één van de beste platen uit hun carrière, een album die ongetwijfeld in veel jaarlijstjes over 2019 zal staan, bij mij in ieder geval…wereldplaat!!!

Goed album, heerlijke sound. Dit is een plaat die ik met plezier keer op keer kan draaien.
Alleen dan sla ik 1 nummer over: Not Our Place To Be. Om de een of andere reden een bloedirritant nummer. Ik denk door die herhalende strijkertjes op de achtergrond. Als ze dit nummer er niet op hadden gezet was het een voor mij 5 sterren. Nu een 4,5.