Swamp Dogg - Total Destruction to Your Mind (1970)

Soul / R&B
Label: Canyon

1. Total Destruction to Your Mind (3:24)
  2. Synthetic World (3:23)
  3. Dust Your Head Color Red (2:48)
  4. Redneck (2:47)
  5. If I Die Tomorrow (I've Lived Tonight) (2:50)
  6. I Was Born Blue (2:58)
  7. Sal-a-Faster (2:48)
  8. The World Beyond (3:39)
  9. These Are Not My People (2:36)
  10. Everything You'll Ever Need (2:51)
  11. The Baby Is Mine (2:48)
  12. Mama's Baby, Daddy's Maybe (4:08)
avatar van sq
sq
Swamp Dogg.. echt zo´n naam die je wel kent, maar waarvan ik echt niet wist wat het was. Ik kon het wel in de tijd plaatsen (te weten: nét voor mijn tijd), maar was het toen ik de muziek eenmaal had opgepakt (mid 70´s) niet meer tegengekomen. Ik wist niet eens dat het soul was; had het veeleer in de bluesrock gedacht, of als iets in de richting van Zappa of zo.
Maar Soul alleen is dit dan ook niet. Het is wel degelijk geworteld in meerdere tradities; de link met blues en tijdgenootsoort-bluesrock is hoorbaar. Bij ´If I die ..´ en ´These are not my People´ hoor ik Boogie-Woogie en bij ´The World Beyond´ zelfs gospel. Dat maakt deze plaat leuk afwisselend. Echt kapot ben ik er niet van (geen 60 euro waard voor mij, zeg maar ), maar genoemde nummers, het titelnummer en zeker dat bijzondere ´Synthetic World´ (wonderlijk modern geluid, en dat niet eens alleen door de synths) tillen deze schijf toch zeker boven het gemiddelde uit.

avatar van Reijersen
Deze man staat nog steeds op te treden. Wel iets minder bij stem, maar nog steeds funky als altijd.
Erg fijne plaat dit, niet al te zwaarmoedig maar wel erg lekker. De volumeknop gaat inderdaad vaak op wat harder. Het is inderdaad wel een groeiertje, maar het wordt steeds lekkerder..
Nu 4 sterren met kans op meer.

De 2013 remaster is best wel fijn en dan ben ik eigenlijk geen fan van remasters. Fijn rauwe mix van blues, soul en funk, die vrij lichtvoetig klinkt.