Stray Cats - 40 (2019)

Label: Surfdog

1. Cat Fight (Over a Dog Like Me) (2:14)
  2. Rock It Off (2:59)
  3. I've Got Love If You Want It (3:04)
  4. Cry Danger (3:09)
  5. I Attract Trouble (3:42)
  6. Three Time's a Charm (2:07)
  7. That's Messed Up (3:56)
  8. When Nothing's Going Right (3:01)
  9. Desperado (2:55)
  10. Mean Pickin' Mama (2:39)
  11. I'll Be Looking Out for You (2:35)
  12. Devil Train (3:16)
avatar van Marco van Lochem
Ze denderden eind 1980 de Top 40 binnen met aanstekelijke rockabilly en ze zagen er opvallend uit. Drie vetkuiven, tatoeages en ruige kleding. De Stray Cats maakten dus niet alleen muzikaal indruk. “RUNAWAY BOYS”, “ROCK THIS TOWN” en “STRAY CAT STRUT” waren de hits in 1981 en in 1983 deden ze het nog 1 keer, het scoren van een Nederlandse Top 40 hit, “(SHE’S) SEXY AND 17” bereikte de top 10. Het in 1979 opgerichte trio bestaat al 40 jaar en de belangrijkste leden zijn zanger/gitarist Brian Setzer, bassist Lee Rocker en drummer Slim Jim Phantom. In 1981 brachten ze hun debuut- en titelloze album uit en scoorden hits met genoemde songs. Ze bleven nadien albums maken, traden veel op, maar sinds 1993 werd het stil rondom de “zwerfkatten” uit Long Island New York. “40” laat zeker één ding horen en dat is dat ze nog steeds rockabilly kunnen maken volgens het bekende recept: gitaar, bas en drums. Het swingt, er zijn heerlijke snerpende gitaarsolo’s en het ritmetandem zorgt voor een stabiele en stevige basis. Misschien klinkt zanger Setzer iets minder hoog dan in zin begin jaren, maar de oprichter van de Brian Setzer Orchestra is inmiddels 60 en daardoor is er iets meer slijtage in zijn stem te horen. Doet niets af aan dit ruim 35 minuten durende album, want elke van de 12 tracks is de moeite meer dan waard. Een terechte en geslaagde come-back!