Vaura - Sables (2019)

Rock / Metal
Label: Profound Lore

1. Espionage (4:11)
  2. Zwischen (5:42)
  3. The Lightless Ones (5:16)
  4. The Ruins (Hymne) (5:17)
  5. No Guardians (5:10)
  6. Eidolon (6:12)
  7. Basilisk (The Infinite Corpse) (5:27)
  8. Sables (5:45)
avatar van Don Cappuccino
Vaura heeft muzikanten die vooral in de metalwereld hoog aangeschreven staan. Sables is daarentegen compleet geen metal. Dit is volop proggy post-punk/new wave. Alsof Rush ten tijde van Grace Under Pressure samenwerkt met New Order, Japan en The Chameleons. Ik vind het fantastisch!

avatar van Alicia
Sables is inderdaad een mooi en muzikaal interessant album. Al durf ik er zelf nauwelijks een label op te plakken. Maar dit is zeker geen metal (meer). Op Last.fm wordt de muziek van Vaura gekenmerkt als post-metal, progressieve rock, psychedelische rock en shoegaze. Dat laatste herken ik er wel in. Ik vind de muziek wel iets aan de rustige kant (lees: niet zo erg dansbaar), dus is dit een mooi nieuw item voor in de hele late uurtjes.

Ha...ik hoor nu een oud nummer van Vaura (Spotify doet dat gewoon) en dat klinkt wel wat metalachtig en meer richting post-punk. En nog een nummer!

Weet je wat? Ik zet nu het vorige album op!

avatar van E-Clect-Eddy
Heb ook een paar nummers geluisterd en daar hoorde ik soms het geluid van Killing Joke in terug t.t.v. Pandemonium (1994)

Jean-Maurice
Mensen wat is dit goed zeg! Ik luister nu naar hun bandcamp. De associatie die ik er meteen bij heb zijn The Comsat Angels ten tijde van Sleep No More, beetje diezelfde sfeer en dat is hélemaal goed.

DjFrankie?

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Die vorige staat hier in de kast Jean-Maurice

DjFrankie schreef:
Die vorige staat hier in de kast Jean-Maurice

Luister dit nieuwe album eens Frank. Dit is veel beter vind ik. Op hun vorige nog metal invloeden, hier is het een regelrechte verwijzing naar de postpunk en new wave van de jaren 80.

avatar van E-Clect-Eddy
Alhoewel de sfeer van de beluisterde nummers me wel goed bevalt is er nog geen eentje die me over de streep trekt om het hele album te beluisteren.

E-Clect-Eddy schreef:

Je moet hier ook zin in hebben. Het is geen gemakkelijk album en best wel donder. Dus ik kan me voorstellen dat het hele album in een keer luisteren wat tegenstaat. Ik denk wel dat dit voor een gemiddelde blackmetal-fan (daar komen ze vandaan) weer te poppy is. Ik heb het origineel nog niet, een uitgebreidere beschrijving volgt nog. Ik vind de liedjes zo sterk dat ik het album besteld heb.

avatar van E-Clect-Eddy
Heb een hele brede smaak van Poppy tot donker en duister Industrial etc... maar er moet op een album wel minimaal 1 nummer staan die ik graag vaker wil horen en bij het vijftal beluisterd zit die niet. De afsluiter is voorlopig het meest aansprekend... wellicht op een ander moment nog eens bij terugkomen.

Zeker doen!

Jean-Maurice
Voormalige metalband VAURA komt met een nieuw album dat ik nu al een van de beste van het jaar vind. De meeste associatie heb ik nog met The Comsat Angels als ik het album beluister. Indrukwekkend album met mooie new wave melodieën die leunen op de postpunk van de jaren 80 maar er is ook ruimte voor het experiment. De manier waarop de synths het geheel mooi aanvullen bijvoorbeeld. De productie is hier uitstekend maar dat kan ook haast niet anders want het album is gemixt en geproduceerd door Peter Walsh die ook samenwerkte met o.a. Peter Gabriel en Simple Minds (New Gold Dream). Een favoriet kan ik hier niet aanwijzen, ik vind alle liedjes gewoon erg sterk en daarom even goed. Een ware streling voor het oor.

Jean-Maurice
Dit album gaat voorlopig mijn favoriet worden voor dit jaar. Hier zit alles maar dan ook alles in waar ik in de jaren 80 al warm voor liep. Dit is een meesterwerkje! Hoewel het nog veel te vroeg is om dat te concluderen omdat het album net uit is doe ik dat toch want ik ervaar hier dezelfde sensatie als toen ik destijds 'Sleep No More' van The Comsats of 'Starfish' van The Church voor het eerst hoorde. Deze prachtige plaat staat bij mij voorlopig op non stop. Sommige albums komen écht binnen, dit is er zo een!

Neal Peart Misschien ook iets voor jou?

Ik ga er achteraan!!!

avatar van ZAP!
Don Cappuccino schreef:
...Alsof Rush ten tijde van Grace Under Pressure samenwerkt met New Order, Japan en The Chameleons....
Dat belooft!

Hier te horen.

-edit- mijn enthousiasme is te ingetogen na zo'n vier en een half nummer. Te weinig Rush, teveel van die andere, te weinig uitspringende nummers, hoewel te horen is dat er tijd en moeite ingestoken is. Geen cijfer dus.