Dance Classics Volume 1 (1988)

Dance
Label: Arcade

1. Johnny Guitar Watson - A Real Mother for Ya (5:02)
  2. Boz Scaggs - Lowdown (5:15)
  3. The Brothers Johnson - Strawberry Letter 23 (5:05)
  4. Stretch - Why Did You Do It (3:55)
  5. George McCrae - Rock Your Baby (6:22)
  6. Jesse Green - Nice and Slow (3:35)
  7. Wild Cherry - Play That Funky Music (4:56)
  8. Lou Rawls - See You When I Git There (4:26)
  9. Harold Melvin & The Blue Notes - Don't Leave Me This Way (6:06)
  10. Isaac Hayes - Theme from Shaft (4:37)
  11. Archie Bell & The Drells - Tighten Up (2:38)
  12. Sam & Dave - Soul Man (2:37)
  13. Candi Staton - Young Hearts Run Free (3:51)
  14. KC & The Sunshine Band - That's the Way (I Like It) (3:57)
Popman
Ik heb Dance Classics 1 t/m 16, volgens mij de complete serie.
Ik vind ze waanzinnig, ik zet ze nog regelmatig op.
Op elke cd is zeker 80% goed, waar vindt je dat tegenwoordig nog.

avatar van musicfriek
Ik ben jaloers! Je hebt ze dus allemaal

Popman
musicfriek schreef:
Ik ben jaloers! Je hebt ze dus allemaal

Ik heb zo'n idee dat jij ze ook allemaal hebt.

EVANSHEWSON
Voortreffelijk samengestelde grand cru van de dance classics, er zit veel goede disco en funk in, tijdloos materiaal, dus :

****1/2

avatar van LucM
"Dance Classics" vind ik een prima reeks waarvan ik vele delen heb (op LP). De hele reeks zou in een box moeten verschijnen want daar staat het allerbeste op wat dance betreft.

avatar van LeRoi
LucM schreef:

En verhip: Best of Dance Classics box - Alle Muziek & Film - webshop.telegraaf.nl
...voor nog geen 5 eurie per CD dus nu bij de Telegraaf webshop...

Idd: denk 1 van, zo niet DE, beste verzamel-series van disco/dance uit '70 and '80's!

verkijk je niet op de box want het betreft hier op het vervolg, dus volumes 17 t/m 28, en deze nieuwe serie is lang niet zo goed als de serie uit eind jaren 80

avatar van LeRoi
u2chaser schreef:

'Helaas' een goede tip: blijkt idd te gaan om 17 t/m 28 die toch beduidend minder van gemiddelde kwaliteit zijn...
Kortom, bekijk eerst of deze delen echt genoeg van je gading bevat voor je de telegraaf-webshop gaat bezoeken...

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Track 4 en 14 zijn volgens mij remix-versies en niet de originelen, helaas.

avatar van rudiger
Goede Dance verzamelaar . Ik weet nog dat deze serie uitkwam en toen best prijzig waren .
Ik meen dat `n deel toen een gulden of 40 koste in die tijd .
Staan sterke nummers op oa Stretch .
De eerste delen vond ik het beste . Op latere delen werd er maar wat opgepleurt .
Tegenwoordig koop je deze schijfjes voor 1 euro per stuk op een willekeurige rommelmarkt .
Voor dit deel 4 sterren .

avatar van Dibbel
Dance Classics: de eerste 10 heb ik er in ieder geval ook van, en wel op 5 keurige dubbel-LP's met zwarte klaphoezen. Helaas geen verdere info, maar dat was (is?) eigen aan Arcade.
Samensteller is Herman Heinsbroek (wie kent hem nog?)
Voor mij ook kringloopwinkelwerk een jaar of 10-12 geleden, want ze waren gerust 30 gulden nieuw (de LP's dan) en weigerde ik dus te kopen. Heb ze toen in de kringloopwinkel alle vijf voor 5 gulden gekocht dacht ik .

Vooral veel jaren 70 spul hier en bijna allemaal goede nummers.
Alleen het nummer van Archie Bell & The Drells en dat van Lou Rawls kan mij niet zo bekoren.
Don't Leave Me This Way van Harold Melvin & The Blue Notes haalde hier geen hit- of tipparade (wel in de versie van Thelma Houston), maar vind ik in al zijn hartverscheurendheid dan toch wel het beste nummer van de plaat.
Verdere sterretjes van mij gaan naar Wild Cherry (vet funky), Johnny Guitar Watson (relaxed funky), Isaac Hayes (ubercool), K.C. & The Sunshine Band (onweerstaanbaar), Stretch (forgotten funky), Brothers Johnson (smooth funky), George McCrae (zomerse satin sheets klassieker), Candi Staton (meezinger), Boz Scaggs (keurig funky) Jesse Green (bloedhete Summer of 76 nummer-1 hit); oeps dat zijn er al te veel.

Vermeldenswaard verder nog is dat van Why Did You Do It? de originele 7"-versie is gebruikt en die zie je bijna nooit op verzamelaars. En dat er van That's The Way I Like It er wel een afwijkende versie op staat (met koebelletjes) die ik nooit ergens anders gezien heb, maar wel leuk is.

Reeds overleden: Johnny Guitar Watson, Isaac Hayes, Lou Rawls, Harold Melvin, Dave Prater (Sam & Dave). De tijd gaat snel...

Kom toch wel aan 4 sterren.

Ik heb hier ook nog een stapel uit de serie Dance Classics liggen. Ik ben opgegroeid met disco en discotheken & the Soul Show, dus dan was je automatisch geínteresseerd in deze serie. De eerste daarvan is eigenlijk een opvallende, want er staat best wat oude Soul op. Sam & Dave, Archie Bell, Harold Melvin, Lou Rawls en eigenlijk ook nog die andere Queen of Soul: Candi Staton, hoewel Young Hearts Run Free haar discoperiode inluidde. Ook uit 1976 is de eerste grote discohit, terecht op volume 1: George McCrae's Rock Your Baby; daarnaast is de disco aangevuld met KC en the Brothers Johnson. Verder ook nog wat funk erbij en je hebt een prima verzamelaar die ook aardig in balans is.

avatar van Rinus
Ik heb wel wat delen uit deze serie. Op LP of op CD. Vaak staan hier de langere uitvoeringen op, (mits aanwezig) niet de single-edits.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
De hoes is veranderd, dit is niet de originele uit 1988!

avatar van gaucho
Ik heb vandaag weer 5 delen (op CD) meegenomen uit de kringloop voor 1 euro per stuk. Langzamerhand begin ik de serie compleet te krijgen. Ik kan me herinneren dat dit anno 1988 de gemakkelijkste manier was om in korte tijd en voor relatief weinig geld (nou ja, rond de 40 gulden per CD) een heleboel dansklassiekers in goede geluidskwaliteit bij elkaar te harken. Er waren in die tijd niet zo heel veel alternatieven. Wat dat betreft is Herman Heinsbroek van Arcade destijds precies op het goede moment in dat gat gesprongen.

Muzikaal staat dit allemaal als een huis, maar toch valt er qua samenstelling nog wel wat aan te merken op de serie. De ene keer zijn het de single-versies (terwijl er wel degelijk een lange versie voorhanden is), dan weer de album- of de 12 inch-versie, en per deel staan er vaak ook nog wel 1 of 2 van die remixen op die eind jaren tachtig in zwang kwamen.
Op dit eerste deel geldt dat laatste voor de nummers 4 en 14. Die hit van KC heb ik op diverse andere verzamelaars (waaronder een compilatie van de groep zelf), dus die afwijkende remix vind ik hier niet zo'n punt. Wel baal ik ervan dat dat nummer van Stretch ook niet de originele single-versie is, want die is een stuk moeilijker te vinden op CD.

Verder is dit eerste deel voorbeeldig van samenstelling, met opmerkelijk veel 'oude' soul (Sam & Dave, Harold Melvin en Archie Bell), een swingende AOR-popdeun (Boz Scaggs, met een groove van Jeff Porcaro) en zelfs de funky blues van Johnny Guitar Watson. Veel variatie dus, prima.

avatar van Darkzone
Pas geleden delen 1-9 aangeschaft via marktplaats en bevat heel veel classics en toffe (voor mij) onbekende tracks. Dit eerste deel heeft moeite met opstarten en de dikke 6 minuten durende classic Rock Your Baby heeft hetzelfde probleem. Had dan de radio versie gekozen.
Dat er een mengeling van 7" en (ingekorte) 12" versies en eind jaren 80 remixen op de cd's staan is geenszins een storend element, want de albums hebben allen een zeer goede vibe.
Qua samenstelling is deel 1 de minste van de 9 die ik nu ken.

Darkzone schreef:
Qua samenstelling is deel 1 de minste van de 9 die ik nu ken.

Kan dat ook een beetje komen omdat dit deel meer (oude) soul en funk bevat dan echte rechttoe-rechtaan dance classics? Die nummers van bijv Johnny 'Guitar' Watson, the Brothers Johnson, Lou Rawls en Boz Scaggs zijn immers niet van die 'four to the floor' discohits die latere delen kenmerkten. Er werd in de jaren zeventig op gedanst, weet ik uit eigen herinnering, maar anno nu (en volgens mij ook al anno de jaren negentig) waren dit nummers waarmee je een dansvloer snel leeg kon krijgen.
Persoonlijk vind ik het nog steeds allemaal geweldige nummers - ik heb de eerste drie zelfs als favorieten aangevinkt - maar ik snap ook dat mensen ze minder goed vinden passen in het hele Dance Classics-stramien. Ik heb het idee dan de samenstellers van de serie op latere edities hun koers wat hebben verlegd naar het écht dansbare werk.

avatar van PEN15
Ik dacht ook dat ze destijds HFL 39.99 kosten per deel. Ook een aantal jaren daarna bleef de prijs onveranderd. Echter volgens een paar oude videobeelden was het prijskaartje 29.90. Nog steeds ietwat te prijzig voor zo'n sluw samengestelde verzamelaar, maar je had inderdaad wel in één klap veel goede seventies en eighties discohits op een plaat.

Ik heb het even uitgezocht op Discogs, maar de eerste (originele) serie uit 1988 tot 1990 liep op CD van volume 1 t/m 16, met dezelfde muziek op 2LP als volume 1 t/m 8. Deze serie staat hier compleet op Musicmeter. Dit is hiervan het eerste deel.

Vanaf 2000 begint er een nieuwe serie uitgebracht als 2CD, met op volumes 1 t/m 16 grotendeels dezelfde muziek. Maar die loopt inderdaad veel verder door dan 16. Tussendoor had je in de jaren '90 om verdere verwarring te zaaien nog een op het buitenland gerichte serie Dance Classics, ik geloof volumes 1 t/m 6.

avatar van musician
Ik had 3,5 ster willen geven. Maar ik heb mij in toenemend mate gestoord aan het niet vasthouden van de single-versies. Het doet de werkelijkheid niet alleen geweld aan, ik vind de remixen zelden geslaagd. Rock your baby van George McCrae bleek met 3 minuten prima houdbaar. Werd de hit van het jaar 1974 en daar waren geen 6 minuten voor nodig.
Wat er gebeurt bij Stretch is niet om aan te horen.
Eigenlijk is elke remix of track die afwijkt van de originele speeltijd (als single) wel teleurstellend.

avatar van TheWanderer
De heruitgave van deze cd uit 2000 heeft een aanzienlijk langere versie van Don't Leave Me This Way (10m:59s) die mij persoonlijk veel beter bevalt dan die op de originele uitgave van Dance Classics Vol.1 uit 1988 (6m:05). Afgaand op de looptijd is er bovendien nog minimaal één ander nummer dat eveneens niet exact overeenkomt tussen de originele uitgave en de heruitgave.

avatar van gaucho
Volgens mij hebben ze op de reissue gekozen voor de albumversie van That's the way I like it. En een langere remix van Why did you do it. De eerste is een verbetering, want de originele versie ten opzichte van een latere remix. De tweede is geen verbetering, want een remix die minder is dan het origineel. Al meen ik mij te herinneren dat de oorspronkelijke uitgave van deze verzamelaar óók een remix van dat nummer van Stretch bevatte. Maar dan de single-versie.