menu

The Soft Cavalry - The Soft Cavalry (2019)

mijn stem
3,50 (26)
26 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Rock
Label: Bella Union

 1. Dive (4:15)
 2. Bulletproof (4:27)
 3. Passerby (4:14)
 4. The Velvet Fog (4:11)
 5. Never Be Without You (4:07)
 6. Only in Dreams (4:19)
 7. Careless Sun (3:19)
 8. Spiders (5:30)
 9. The Light That Shines on Everyone (4:00)
 10. Home (6:10)
 11. Mountains (4:51)
 12. The Ever Turning Wheel (6:58)
totale tijdsduur: 56:21
zoeken in:
avatar van blur8
4,0
Al een zomerse releaseweek zonder bekende namen en eigenlijk alleen Mick Flannery die direct aandacht vraagt. dus tijd om nieuwe dingen te proberen. The Soft Cavalry is een duo uit zuid Engeland.
Iemand heeft het label Folk/Pop er op geplakt. maar van beide hoor ik weinig terug. Heel erg populair klinkt het niet, Dus hoe zullen we het dan benoemen. Indie shoegaze, zeer ingetogen; om te luisteren.
''Slowdive'' met orkestratie, variërend van klavesimber, fluit, viool en contrabas .
Harmonieuze Samenzang tussen hem en haar. Ik lees nu dat Rachel Goswell (van Slowdive) en Steve Clarke een setje zijn. Dus de eerste associatie klopt Dan ziet het plaatje er al heel anders uit..
Bij 3de draaibeurt valt het allemaal al op zn plaats . Dit is een heel geslaagd album.
Laten we openen met 4*, maar hoor nu al groeipotentie.

avatar van erwinz
4,0
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: The Soft Cavalry - The Soft Cavalry - dekrentenuitdepop.blogspot.com

The Soft Cavalry - The Soft Cavalry
The Soft Cavalry is een Brits duo met Rachel Goswell in de gelederen, dat op haar debuut verrast met een verrassende mix van invloeden en een groots en verleidelijk geluid

Rachel Goswell heeft al veel mooie albums op haar naam staan en voegt met het debuut van het duo The Soft Cavalry, dat ze samen vormt met haar echtgenoot Steve Clarke, een nieuwe sectie toe aan haar al zo indrukwekkende CV. De muziek van het duo is een bonte mix van invloeden en valt op door een laag tempo, dromerige klanken en een opvallend uitbundige instrumentatie, waarin de inzet van flink wat strijkers en blazers niet wordt geschuwd. Het is muziek om heerlijk bij tot rust te komen, maar ondertussen gebeurt er zoveel bijzonders dat je ook op het puntje van de stoel wilt blijven zitten.


De naam The Soft Cavalry deed bij mij niet direct een belletje rinkelen, maar mijn interesse was meteen gewekt toen ik las dat Rachel Goswell deel uitmaakt van het Britse duo. Rachel Goswell vormt het duo samen met haar echtgenoot Steve Clarke, die ook al een tijd actief is in de muziek, maar een wat minder indrukwekkend CV heeft dan zijn echtgenote.

Rachel Goswell kennen we natuurlijk van slowcore pioniers Slowdive, maar maakte met Slowdive voorman Neil Halstead ook deel uit van Mojave 3. Hiernaast kennen we haar nog van de gelegenheidsband Minor Victories en maakte ze een jaar of vijftien geleden één prima soloalbum. Het heeft al heel veel goede albums opgeleverd en het album van The Soft Cavalry mag hier wat mij betreft best aan worden toegevoegd.

Rachel Goswell heeft haar sporen vooral verdiend in de slowcore en het is dan ook niet zo gek dat invloeden uit dit genre duidelijk hoorbaar zijn op het debuut van het Britse duo. Het titelloze debuut van The Soft Cavalry mag echter niet zomaar in het hokje slowcore worden geduwd. Rachel Goswell en Steve Clarke hebben nog flink wat andere invloeden toegevoegd aan het geluid van het duo dat ze samen vormen, waardoor het debuut van The Soft Cavalry zich niet zomaar in een hokje laat duwen.

Zeker wanneer de muziek op het album zich langzaam voortsleept zijn invloeden uit de slowcore evident, maar The Soft Cavalry combineert een laag tempo met een verrassend rijk georkestreerd geluid, dat wat dromerigs heeft, maar niet direct als dreampop is te omschrijven. Naast invloeden uit de dreampop zijn ook invloeden uit onder andere de postrock, shoegaze, indierock en hier en daar zelfs progrock hoorbaar, zonder dat het etiket van een van deze genres op dit album is te plakken.

Rachel Goswell was in het verleden zoals gezegd een stuk succesvoller dan haar echtgenoot, maar het is vooral Steve Clarke die zijn stempel drukt op het eerste album van The Soft Cavalry. Terwijl Rachel Goswell druk bezig was met andere projecten, schreef Steve Clarke het merendeel van de songs. Ook in vocaal opzicht neemt Steve Clarke het voortouw op het debuut van The Soft Cavalry. Dit betekent dat Rachel Goswell vooral is te horen als achtergrondzangeres, maar dat is een rol die ze op bijzonder fraaie wijze vervult.

Hierboven noemde ik een aantal genres die vooral in de jaren 90 floreerden, maar The Soft Cavalry heeft ook flink wat invloeden uit de jaren 80 aan haar geluid toegevoegd. Wanneer flink wordt uitgepakt in de instrumentatie en de nodige strijkers en blazers worden toegevoegd, hoor ik wel wat van China Crisis, terwijl de songs waarin de stemmen van Steve Clarke en Rachel Goswell prachtig tegen elkaar aan schuren en worden omgeven door warme en stemmige klanken wel wat hebben van Prefab Sprout.

Het debuut van The Soft Cavalry is het perfecte album voor het weekend na een drukke week. De muziek van het Britse duo heeft immers een rustgevend karakter en verleidt verrassend makkelijk met honingzoete klanken, die bijna een uur lang blijven boeien en vermaken. Het is het zoveelste uitstekende album waarop Rachel Goswell haar naam mag zetten, maar ook Steve Clarke laat zich in muzikaal opzicht gelden op dit uitstekende album. Een aanwinst derhalve dit Britse duo. Erwin Zijleman

avatar van Zwaagje
The Soft Cavalry (vier sterren) - digitalekrant.volkskrant.nl
Opnieuw door een recensie in De Volkskrant nieuwsgierig geworden. De eerste luisterbeurt is bezig en het klinkt fijn. We gaan zien wat het op de lange duur gaat doen, maar voor nu een fijne ontdekking.

avatar van blur8
4,0
Opmerkelijk dat dit door de Slowdive fans nog niet wordt opgepakt.
Want naast de 3 singels (nr 1 2 5) is The Velvet Fog en vooral The Ever Turning Wheel super geslaagd.

avatar van oftewel
4,5
Bijzondere plaat. Koptelefoon op en genieten. Meer woorden ga ik hier niet over opschrijven. Gewoon in stilte luisteren!

avatar van titan
3,5
titan (crew)
Logisch dat fans van Slowdive worden aangespoord om hiernaar te luisteren, maar ik zou dit album toch vooral warm willen aanbevelen aan de liefhebbers van (de eerste twee albums van de band) Engineers. The Soft Cavalry brengt namelijk een zelfde bedwelmende en sfeervolle dreampopsound als die band.

Laat je overigens niet misleiden door de matige singlekeuzes, die behoren niet tot het beste dat dit album te bieden heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:29 uur

geplaatst: vandaag om 03:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.