menu

The Golden Years of Dutch Pop Music: Eighties Nuggets (2019)

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Nederland
Pop / Rock
Label: Universal

  1. The Kick - Blinded (By the Beauty of Your Eyes)
  2. The Kick - Like a Puppet
  3. The Press - I'm Gonna Shoot the Dee-Jay
  4. The Press - Meet the Press
  5. Hollander - Good Enough to Rock 'N Roll
  6. Hollander - Sherwood Hotel
  7. Fay Lovesick - Party Time
  8. Fay Lovesick - Safety Pins
  9. Eton Crop - Timmy Barker Is a Coward
  10. Eton Crop - Brave Boys
  11. Bertus Borgers - Nightcat
  12. Bertus Borgers - You're the One
  13. Urban Heroes - Habadabariwikidi (The Love Hopper)
  14. Urban Heroes - Chips
  15. The Visitor - The Eye of Madness
  16. The Visitor - Point Zero Nagasaki
  17. Spectral Display - It Takes a Muscle to Fall in Love
  18. Spectral Display - Tango
  19. Rebel - Baby, Baby, Baby (Don't You Listen to That)

    met Waldo

  20. Rebel - No Use Crying

    met Waldo

  21. Sammie America's Mam - It'S Slipping Away
  22. Sammie America's Mam - The Stockhausen Sound
  23. Prima Volta - Headline News
  24. Prima Volta - No Nonsense
  25. Neel - Sensuous
  26. Neel - Yellow
  27. The Thought - Every Single Day
  28. The Thought - Tonight Again
  29. The Raiders Of The Last Corvette - My Way Home
  30. Play It Again Sam - Schoolgirl
  31. Play It Again Sam - Schoolgirl [Instrumental]
  32. Freelance Band - Oh Yeah By Yeah
  33. Freelance Band - The Midnight Powerhouse
  34. Barry Hay - Draggin' the Line
  35. Barry Hay - What Kinda Love
  36. Weekend at Waikiki - The Valley
  37. Weekend at Waikiki - Rain
  38. George Kooymans - The Beat Goes On
  39. George Kooymans - Again
  40. Tambourine - High Under the Moon
  41. Tambourine - Cherry Baby
zoeken in:
avatar van ranja
3,5
Ik wist dat ik dit album wilde toen ik zag dat de single van George Kooymans er op stond, die is in z'n eentje als je'm al vindt al duurder dan deze collectie op cd.
Nadeel van de opzet van deze cd is wel dat je zowel a- als b-kant krijgt. Die b-kanten zijn lang niet altijd een aanwinst. Zo staat er zelfs een instrumentale versie van de a-kant op en ook bij bv The Thought vind ik de b-kant echt iets waarvoor ik het vinyl echt nooit zou omdraaien.

Verder wel prima namen, naast Kooymans ook Weekend at Waikiki met hun beste single, Tambourine en Eton Crop.

avatar van Premonition
De opvallendste act op dit album is wat mij betreft de Amsterdamse new wave band, Neel.
Ze wonnen de eerste editie van de Grote Prijs van Nederland in 1983 (net voor de Tröckener Kecks).
Nooit een album uitgebracht, wel de single Sensuous (met B-kant Yellow), die hier dus op staat.
Muzikaal prima in orde, een soort mix van vroege Talking Heads en Simple Minds. Zangeres Neel vergt wel wat gewenning, ik word er behoorlijk nerveus van.

avatar van gaucho
Enkele jaren geleden stelde Joost den Draaijer, alias Willem van Kooten, in deze serie twee verzamel-cd's samen die een mooie samenvatting vormden van nummers van Nederlandse bodem uit de Jaren 1971-1976. Vaak eendagsvliegen of nummers die niet of nauwelijks de hitparade van die dagen haalden en zelden of nooit op andere compilaties staan. Ze liepen tot 1976 en ik hoopten dat ze het concept zouden voortzetten voor de laatste paar jaar van de jaren zeventig.

Helaas, dat gebeurde niet. We kregen Seventies Nuggets: nog moeilijker te vinden opnamen, maar die vond ik niet in alle gevallen even sterk. Sterker nog: er stond behoorlijk wat troep op waarvan ik het begrijpelijk vond dat die nooit eerder op CD waren uitgegeven. En ja, in alle gevallen ook de respectievelijke B-kanten, die in sommige gevallen al helemaal geen aanwinst vormden.

Dat nogal wisselvallige concept wordt hier voortgezet. Interessant materiaal zit er zeker bij: de debuutsingle van Fay Lovsky (toen nog Fay Lovesick geheten), Bertus Borgers, The Thought (ik hoop nog een keer op een CD-issue van het volledige album, ik weet dat een Amerikaans reissue-labeltje ermee bezig is), Hollander, Spectral Display en de interessante solo-singles van George Kooymans en Barry Hay. Maar ook vrij veel namen die me weinig zeggen of waarvan ik op voorhand al weet dat ze me niet gaan boeien.
Sowieso lijken de samenstellers niet erg buiten het rock- en new wave-kader te denken. Popmuziek is natuurlijk ook soul, funk, disco, reggae, electropop en euhh...pure popliedjes. En als er eens reggae op staat, is het die vreselijke draak van The Press...

Van The Raiders of the Last Corvette lijkt de B-kant te ontbreken. Maar die eenmalige single had een korte en een lange versie op de single. Ik hoop wel dat ze voor de lange versie hebben gekozen...

avatar van spoiler
gaucho schreef:

Van The Raiders of the Last Corvette lijkt de B-kant te ontbreken. Maar die eenmalige single had een korte en een lange versie op de single. Ik hoop wel dat ze voor de lange versie hebben gekozen...


Jammer dat de vervolgsingle onder de naam The Raiders niet op staat. Zij hadden een tipparade notering met Touch Me. Geweldig nummer en veel beter dan My way home.
The Raiders - Touch Me - YouTube

avatar van gaucho
Ja, die heb ik ook nog op een single. Ik vind beide nummers prima, maar Touch me is inderdaad de betere van de twee. En die had ook nog een heel aardige B-kant, als ik me goed herinner.

Jammer dat die band nooit verder is gekomen dan twee singles. Wel schijnt er onlangs uit de kluizen van Roel Toering's Stable Studio veel meer materiaal van de band opgedoken te zijn, waarvan een flink aantal songs kennelijk helemaal gereed was voor een albumrelease. Maar het ziet er niet naar uit dat die ooit officieel uitgebracht gaan worden, begreep ik. Jammer; ik zou er wel in geïnteresseerd zijn.

En misschien is Touch me een goede keuze voor een tweede eighties-deel in deze serie. Misschien kunnen ze dan ook denken aan vergeten singles van - ik noem maar een paar dwarsstraten - Secret Sounds (State of sound), Casual Affairs (Emotional man), Ten Sharp (Japanese lovesong, Last words; hun 'verloren' hitjes uit de jaren tachtig die nooit op CD zijn verschenen), The President (Hot blooded lady), Jack of Hearts (Desire), Maarten Peters (Away, Factory man), Boom Boom Mancini (Red skies), Jan Rot (Bobby, Roger & Eileen), Fay Lovsky (Automatic pilot, een losse single die nooit een van haar albums haalde), What Fun (the right side won, Let's get digital), Nadieh (The right to change), I Spy (The international feel), The Boxx (I need a love, ook zo'n band die niet verder kwam dan twee singles) en The Dutch (Another Sunny day en of This is welfare, waarvan de B-kant Heimat vorbei nou juist wél heel interessant is).

En neem dan meteen wat Hollandse funk mee, van bijvoorbeeld The Houseband, Thunderstorm, The Novo Band, Daniel Sahuleka etc. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. En als ik een verzamelaar van onderbelichte nederpopsingles voor de jaren 1976-1979 zou mogen samenstellen, is het einde helemaal zoek...

We gaan, zeker met deze Golden Years-serie, de goede kant op, maar er is nog zoveel Nederlandse popmuziek die tussen de spleten van het popgeschiedenis-pakhuis is gevallen. Het samenstellen van zo'n serie lijkt me best een leuke baan...

avatar van dommelvolk
4,5
Gaucho daar zou ik ik nog graag Blue Murder - Talk talk talk en Ton Lebbink - Voetbalknieen aan toe willen voegen.

avatar van dynamo d
3,5
Mijn favoriete nummers van deze zeer bijzondere verzamelaar zijn:
- Spectral Display - It Takes a Muscle to Fall in Love
- The Thought - Every Single Day
- George Kooymans - Again

Zeer de moeite waard om aan te schaffen omdat veel nummers moeilijk verkrijgbaar zijn.

Wel vreemd op MuMe van dit soort verzamelalbums (oude nummers van meerdere artiesten) is dat als je op de artiesten clickt je dan die nummers niet terug ziet bij hun discografie. Dat vind ik echt een tekortkoming van deze muziekwebsite en zou toch webtechnisch niet zo moeilijk moeten zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:49 uur

geplaatst: vandaag om 09:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.