Op Préliminaires weet Pop al met een behoorlijk grote koerswijziging te komen. En dat wordt nog eens doorgezet met Après. Persoonlijk kan ik dat alleen maar toejuichen van de beste man. Hoewel ik Après niet bepaald geweldig vind. Het zal er ook te maken mee hebben dat Pop alweer 72 jaar oud is. Het lichaam kent zo te zien ook behoorlijke gebreken. En om nu weer in 2019 de punk rocker te gaan uithangen is waarschijnlijk een brug te ver voor hem. Ik hoop in iedere geval van harte dat hij deze koerswijziging blijft uitdiepen.
Pop komt met een stel prima muzikanten op de proppen. Die zoals hij zelf zegt "an album in which other artists speak for me, but I lend my voice". Enigzins in de stijl van Bowie's Black Star dus.
Een stel goede bij elkaar geraapte (onbekende) muzikanten bij elkaar zetten en dan maar hopen dat er iets uitkomt waar je als zanger en hoofdfiguur iets mee kunt. Dat is niet de meest gangbare manier van muziek maken. En al helemaal niet als je niet eens de muzikale regie op je neemt. Behoorlijk ongewoon als Iggy zijnde. De man die vrijwel altijd de regie in handen heeft. Althans, dat denk ik dan.
Wat mij betreft pakt dit behoorlijk goed uit. Pop weet zeer zeker zijn eigen stempel op deze plaat te drukken. Hij weet met zijn mooie coole, doorleefde, diepe en overtuigende zang/stem een lekker donker sfeertje te creëren. Dat kun je ook wel met een gerust hart aan hem overlaten. En met enige regelmaat komt zijn gelegenheidsband de show stelen. Vooral toeter man Leron Thomas weet lekker zijn toeter weg te vinden op deze plaat. Of drummster Tibo Brandalise, die op Sonali lekker subtiel te werk gaat. Sowieso mijn favoriete nummer.
Het probleem bij deze plaat is dat die wat kort is. Zijn spoken words stijl heeft absoluut een meerwaarde. Een stijl die hij al eerder subliem op Avenue B hanteerde. Maar door de korte duur en omdat Free eindigt met twee van dit soort nummers blijft bij mij een iets wat onbevredigend gevoel hangen. Uiteindelijk heeft de spoken words stijl alleen maar echte impact als deze worden opgevolgd door een echt nummer. Ik zie het altijd als een soort van extraatje (sfeervol en spannend) opstapje naar het volgend echte nummer. En dat blijft nu dus weg.
Verder nog iets te zeiken ? Eigenlijk niet. Want de spoken words stijl doen over het algemeen meer dan prima hun daad. De nummers die er op volgen zijn gewoon af. Cool gezongen, lekker gespeeld, heerlijk sfeervol en behoorlijk wat variatie. Het enige nummer dat iets wat uit uit de toon valt is Dirty Sanches (te schreeuwerig). En dan hebben we nog Page. Daar probeert Herr Iggy met een vibrato te zingen. Ik schiet iedere keer in de lach als dat nummer voorbij komt. Klinkt voor geen meter qua zang. Hij heeft deze stijl nou niet bepaald onder knie.
Iggy Pop 2019 10 12 ARTE Concert Festival, Paris, France 720p - YouTube