Nilsson - Pandemonium Shadow Show (1967)

Label: RCA

1. Ten Little Indians (2:13)
  2. 1941 (2:36)
  3. Cuddly Toy (2:45)
  4. She Sang Hyms Out of Tune (2:19)
  5. You Can't Do That (2:16)
  6. Sleep Late, My Lady Friend (2:41)
  7. She's Leaving Home (3:16)
  8. There Will Never Be (2:27)
  9. Without Her (2:18)
  10. Freckles (2:21)
  11. It's Been So Long (2:09)
  12. River Deep Mountain High (3:53)
avatar van willemmusic
Alleen al door "You Can't Do That" onsterfelijk geworden!

willemmusic schreef:
Alleen al door "You Can't Do That" onsterfelijk geworden!

Mag ik mijzelf quoten omdat er nog steeds niemand behalve ikzelf in dit hoekje stilletjes zit te genieten?
'You Can"t Do That' (Lennon-McCartney) is een zo brilliant bewerkt en geparodieerd eerbetoon, dat toen men the Beatles vroeg van welke andere group z.ìj nu hielden, vierstemmig antwoord gaven: Harry Nilsson!
'She's Leaving Home' steekt het origineel van Sgt.P. naar de kroon, later zal Nilsson op "Harry" met zijn uitvoering van ' Mother's Nature Song' McCartney en de zijnen zelfs overtreffen, iets wat je van weinig Beatlescoveraars kunt zeggen....
En dan moet de allermooiste song ooit nog komen: 'Without Her', een tijdloos, jubelend juweel uit Harry Nilsson's eigen schatkist.

willemmusic schreef:
['You Can"t Do That' (Lennon-McCartney) is een zo brilliant bewerkt en geparodieerd eerbetoon.

Hoeveel Beatlessongs zijn daar in nu verwerkt, Willemmusic ?

willemmusic schreef:
Hoeveel Beatlessongs zijn daar in verwerkt, Willemmusic ?

Willemmusic, ik tel er zo al drie: She's a Woman, I'm Down en Drive My Car en dan moet YCDT nog beginnen!
Hoeveel het er precies zijn, Harry kan het niet meer zeggen, laat staan ik , maar heeeel veel !
Eigenlijk wil Harry Nilsson ons duidelijk maken dat, net zoals een schrijver in feite slechts één boek schrijft en al zijn andere daar varianten op zijn, het oeuvre van the Beatles terug te voeren is naar slechts één nummer: 'You Can't Do That' !!!
Bemerk het woordspelerige, geniepige, brutale, hilarische en vooral geniale in de uitwerking van die stelling.
Verbaas je over het feit dat the Beatles dit bewonderden !!!

avatar van willemmusic
Ja, ha, ha, en dan eindigt You Can't Do That pesterig met 'Strawberry Beatles Forever'!

willemmusic schreef:

Nieuwste inzichten stellen vast dat the Beatles nog meer(!) bewondering en gevoel voor humor hadden dan ze al hadden.
De juiste quote luidt:
q. What is your favourite singer?
Beatles: Harry Nilsson!
q. And what is your favourite group?
Beatles: Harry Nilsson!

willemmusic schreef:

q: What is your favourite singer?
Beatles: Harry Nilsson!!!!
q: And what is your favourite group?
Beatles: Harry Nilsson!!!!

Nu hadden The Beatles een rits navolgers en persiflanten waarvan The Monkees en The Rutles de staat van volmaaktheid hebben bereikt: Harry Nilsson was 'echt waar' óók hun favoriete artiest (of groep)!

avatar van willemmusic
Nog even: op "Nilsson on the BBC" een belachelijk weinig bekeken YouTube-filmpje, verschijnen dmv dubbelbelichting drie of vier Harrys in beeld en viel bij mij eindelijk het dubbeltje.
Door het gebruik van (vele) overdubs in de studio vormden al die Harrys de gedroomde vocalgroup.
Dus niks geen humor (al hadden ze er soms last van) van die Beatles, het was pure expertise!

ps
Op de hoes staan alle songs afgebeeld (Harry himself houdt angstvallig zijn 'Cuttly Toy' vast), met op een bord alle Beatlessongs die hij in 'Ýou Can't Do That' verwerkt heeft, ik pijnig al een tijd mijn ogen om ze te kunnen lezen, maar heb ze nog niet allemaal op een rijtje, dus wordt vervolgd!

willemmusic schreef:
Beatlessongs, maar ik heb ze nog niet helemaal op een rijtje!

Nou, willemmusic, (prettige vakantie gehad?) die "Ten Little Indians" staan anders wel mooi op een rijtje!
Zie je ze? Er staat heel veel op de hoes en heus niet alleen songtitels... Al die klokken, zijn die echt allemaal voor "It's Been So Long"? Dan komt het jongetje met die zomersproeten op het schoolbordje er bekaaid vanaf! Het is een zoekplaatje, die hoes, waar je lekker op kunt puzzelen.
De clou is dat Nilsson (was-ie nu echt zo lang? Op het YouTube filmpje met Ringo Starr torent hij boven hem uit, of is Ringo nou zo klein?) voor de grabbelton staat waaruit hij zijn uit alle mogelijke muziekstijlen bestaande songs graait. Maar enfin, die Beatleliedjes; op dat rare blauwe stuk bordkarton staan, van boven naar beneden:

I'm Down
Strawberry Fields Forever
Rain
Do You Want to Know A Secret
I Want To Hold Your Hand

Ik heb er schele koppijn van gekregen, veel plezier ermee!

avatar van willemmusic
Leuk hoor, dat lijstje Beatlenummers willemmusic, maar wat heb je eraan? 'You Can't Do That' begint met de eerste regel van 'She's A Woman', dan een strofe uit 'I'm Down' en vervolgens het 'bleep bleep um bleepbleeep yeah!' uit 'Drive My Car', en dan begin de song pas. Alleen het middelste lied staat in het lijstje, het is dus geen clou voor het nummer, hoogstens de Beatlesfavoos van Harry.
Maar heb je het 'Without Her' YouTube-filmpje van een optreden op de BBC gezien?
Harry was panisch voor optredens, net zo'n raadsel als de eveneens bovenmatig met zangkunst en podiumvrees begiftigde Barbra Streisand, maar in de BBCstudio's durfde hij wel.
Gewapend met zijn formidabele (en toen nog) fluwelen zangstem en guitaar (ik wist niet eens dat hij het instrument beheerste!) geeft hij een liveversie van dat lied.
Dat vloeide niet alleen uit zijn pen, maar nu ook uit het luidspeakertje van de pc-monitor.
Ongelooflijk dat hij het complexe nummer gelijktijdig speelt en zingt.
Ik vond Harry altijd briljant, maar dit is geniaal!!!

avatar van devel-hunt
Harry heeft niet alleen Lennon/McCartney gecoverd.
Hij heeft het nummer Old dirt road samen met Lennon geschreven,is te vinden op Lennons Plaat Walls and Bridges en op Harry's laatste studio plaat Flesh Harry uit 1980 .
En dan hebben we het nog niet gehad over Pussy cats, het gezamenlijk Nilsson/Lennon project. En natuurlijk speelde Harry een sleutelrol tijdens the lost weekend van Lennon. Harry zoop zelfs Lennon onder de tafel.
Ringo Starr noemde Harry de beste vriend die hij ooit heeft gehad, Harry is op bijna alle Ringo Starr platen uit de periode 73-92 min of meer te horen.
En Harry heeft een keer een bloedmooie cover van een George Harrison nummer opgenomen, That is all.
Wat Harrison na het verhaal zegt, op zijn beurt weer zong op de besloten begrafenis van Harry.

YouTube - Harry Nilsson - That Is All

Alleen Beatle Paul heeft nooit direct met hem samengewerkt, hoewel Harry wel weer nummers van sir Paul heeft gecoverd.

avatar van willemmusic
Welkom in dit hoekje, devel-hunt, overduidelijk Nilssonfan (hulde!!!), maar het gaat hier natuurlijk enkelt en alone over de Pandemonium Shadow Show, (wat een rare titel, Harry kan het op deze plaat zelf ook niet helemaal goed uitspreken!) zijn doorgaans onterecht veronachtzaamd debuut.
Vooral het nummer '' You Can't Do That' waarop Harry in z'n 1-tje voor Beatles speelt, is hier favoriet, benevens 'She's Leaving Home', waarop hij P. McCartney overtreft en niet te vergeten 'Without Her' waarop hij zichzelf.
Flash Harry (Flesh is een leuke, haast Nilssoniaanse verschrijving ) deed me middels een reactie van user citizen naar het stapeltje Nilssonselpees grijpen en al luisterend plaats ik binnenkort bij elk album misschien een reactie.
Overigens 1000 x dank voor je YouTube link, de compilatie Nilsson sings Beatles kende ik nog niet...

Stijn_Slayer
Heel aardig debuut, maar nog wel een opstapje naar de volgende twee platen. Nilsson laat zijn unieke talent al wel horen, maar heeft nog niet de originaliteit en studiowijsheid die hij op de volgende twee platen tentoonstelt. Net als 'Mother Nature's Son' overtreft hij ook hier The Beatles met 'She's Leaving Home'. Nilsson was één van de beste Beatlesvertolkers!

avatar van markvdsteen
Prachtig. Album moet ik nog checken, maar het berichtenverkeer is nu al legendarisch

Dit album kent een aantal geweldige hoogtepunten zoals ‘1941’ en ‘without her’. Verder een unieke en eigenzinnige zanger die Harry.

avatar van jorro
Wat is 1941 toch een mooi nummer na de tegenvallende opener Ten Little Indians.
Ook Cuddly Toy valt (mij) wat tegen. Te veel trompet in de begeleiding denk ik en te veel lala. Dan is daar het fijne She Sang Hyms Out of Tune dat dus niet aan zijn titel voldoet gelukkig.
You Can't Do That haalt bij mij net een voldoende ondanks de spitsvondige tekst.
Sleep Late, My Lady Friend een wat jazzy nummer en daardoor niet echt mijn ding. She's Leaving Home is dat wel. Prachtige uitvoering.
Het musicalachtige There Will Never Be is om te skippen. Het strijkje in Without Her houdt dit nummer spannend. Freckles is aardig maar niet bijzonder. Dat geldt ook voor It's Been So Long
De afsluitende cover River Deep Mountain High is leuk en ook niet meer dan dat.
3* voor nummer 87 in de 100 Greatest Albums of 1967, 137 in Best Ever Albums.