Prince - The Truth (1998)

R&B / Soul
Label: NPG

1. The Truth (3:33)
  2. Don't Play Me (2:48)
  3. Circle of Amour (4:43)
  4. 3rd Eye (4:53)
  5. Dionne (3:13)
  6. Man in a Uniform (3:07)
  7. Animal Kingdom (4:01)
  8. The Other Side of the Pillow (3:21)
  9. Fascination (4:55)
  10. One of Your Tears (3:27)
  11. Comeback (1:59)
  12. Welcome 2 the Dawn [Acoustic Version] (3:17)
avatar van ArthurDZ
The Truth: een akoestisch extraatje dat aan sommige versies van de Crystal Ball boxset werd toegevoegd. En een wat genegeerde release ook, aan het lage aantal stemmen en berichten hier te zien. Ik heb deze nu een paar keer gedraaid en ik moet zeggen, ik kan me best vinden in dat algehele sfeertje van desinteresse.

Ik was op voorhand een beetje bang dat het ontiegelijk saai zou uitpakken, ik had een beeld voor ogen van een Prince die met slechts een akoestische gitaar als gezelschap in een schommelstoel bij de haard zelfgeschreven folkliedjes zou gaan vertolken, maar de grote kleine man heeft de zaken hier gelukkig beter aangepakt dan ik op basis van mijn op niets gebaseerde vooroordelen had verwacht. Op The Truth draait dan wel alles rond de akoestische gitaar, er zijn ook heel veel percussie-elementen en productie-foefjes aan te pas gekomen om het geheel wat levendiger te maken (je merkt hierin wel extra hard het oog voor detail op dat Prince altijd wel had).

The Truth is dus zeker geen bloedeloze, voortkabbelende plaat, maar wel enigszins een oppervlakkige: het blijft allemaal heel erg licht, heel erg aan de oppervlakte, terwijl de beste akoestische platen hun beperkte klankpalet juist gebruiken om de luisteraar mee de diepte in te sleuren. Ik noteer met Don’t Play Me en Welcome 2 The Dawn twee liedjes die wel in mijn ‘verborgen Prince-pareltjes’-playlist kunnen, de rest nodigt niet echt uit tot verdere beluistering. Zeker geen slechte plaat, maar als deze in de kluis was blijven liggen had vast niemand ‘m gemist.

avatar van lennon
Dit album lijkt de RSD release voor juni te worden.

Leuk!

Maar aangezien Crystal Ball ook als release in de planning staat, vraag ik me af, of ze deze dan niet gewoon ook nog daar aan toe zullen voegen.

avatar van Darkzone
Als dit een MTV Unplugged optreden zou zijn geweest, zou iedereen lovend zijn. Ben dan wel benieuwd naar de oorspronkelijke tracks, die denk ik super zouden zijn geweest.

Maar een artiest die overlopen werd met ideeën en aan heel veel ideeën niet toe kwam om uit te werken of ze gewoon vergat, mogen de echte fans hun handen dichtknijpen met dit fraaie staaltje Unplugged.

avatar van Poles Apart
Komt deze dit jaar ook op vinyl uit?

Poles Apart schreef:
Komt deze dit jaar ook op vinyl uit?

Yep op 9 juni. Echt boeiend is het niet moet ik zeggen na de RSD release.

avatar van Funky Bookie
Het is ook hetzelfde als de RSD release, maar dan waarschijnlijk zonder de hype sticker.

Op de sterfdag van Prince de lp weer eens uit de kast getrokken deze zondagochtend. Ik schrok even van de kwaliteit van het vinyl. Een hoop vervelende bijgeluiden en tikken. Ik was het vergeten, maar herinnerde me weer dat de kwaliteit niet best was van deze persing (en dat las ik wel vaker). Jammer, want tot nu toe zijn alle re-releases juist prima te noemen.

Dat gezegd hebbende: het is een mooi album voor een dag als deze. Vanavond de Purple Jam met Candy, Sheila, Ida, Philip en Shelby. Dat zal wel een feest gaan worden, The Truth is zeer geschikt voor vandaag om even te mijmeren over mooie tijden met Prince nog in ons midden.

Comeback is het nummer dat gedraaid werd op zijn herdenkingsbijeenkomst na zijn overleden (Prince schreef het voor zijn overleden zoon Amiir).