Dizzee Rascal - Maths + English (2007)

Hip-Hop / Electronic
Label: XL

1. World Outside (3:07)
  2. Pussy'ole (Old Skool) (3:27)
  3. Sirens (3:30)
  4. Where's da G's (4:54)

met UGK

5. Paranoid (2:36)
  6. Suk My Dick (2:58)
  7. Flex (3:21)
  8. Da Feelin' (3:56)
  9. Bubbles (3:29)
  10. Excuse Me Please (3:39)
  11. Hard Back (Industry) (4:11)
  12. Temptation (2:34)

met Alex Turner

13. Wanna Be (3:23)

met Lily Allen

14. You Can't Tell Me Nuffin' (3:31)
  15. G.H.E.T.T.O. * (3:25)
  16. Driving with Nowhere to Go * (3:56)
  17. Where's da G's [El-P Remix] * (4:38)
  18. Dean * (2:32)
handsome_devil
Onderhond schreef:
Wanna Be is naast erg grappig ook overdreven addictive. Zo'n kort trackje dat meteen weer gedaan is en ook meteen weer op repeat gaat.

Ha, die is heel erg leuk ja. Vind het hele album leuk, worden 4 sterren van mijn kant.

cortez
Over de hele lijn een heel degelijk album ... had z'n tweede links
laat liggen na enkele lauwe mp3's gehoord te hebben, maar deze
lay-out deed me hopen op een album à la 'Boy in da corner' ...

Eigenlijk is het dat niet echt, vooral door de producties dan, Dizzee klinkt immers opnieuw even enthousiast ... Anyway, ik had enkele recensies gelezen waar ze de grime factor zo goed als afschreven maar dat vind ik toch overdreven.
Hij laat inderdaad meer invloeden toe in z'n muziek, en ook de botte hardstyle-achtige toestanden zijn afwezig , maar dit blijft toch vooral een raakvlak van electro(genres) en hiphop.

Enkele hoogtepunten vind 'k:
'Sirens' (sterke flow, goede opbouw van het nummer naar de climax en vooral het heel degelijk incorporeren van de gitaargeluiden -iets wat doorgaans geen efficiëntie blijkt in het hiphop genre)

'World Outside' (perfecte minimalistische opener. Het symbolische 'de messen slijpen', ook vind 'k de bassen, hoewel heel ingetogen,
sterk aanwezig en als een voorbode overkomen voor wat zal volgen)

'You can't tell me nuffin' had dan weer zo op z'n debuut kunnen staan, en klinkt lekker agressief.

'Flex' vind 'k dan weer een lekker opzwepende beat hebben, en een
kewl refreintje....

Ach wel, eigenlijk heeft ieder nummer wel iets te bieden ...
Overigens, Die Durrty South tongval past wel op zo'n beats

avatar van waxs
BoordAppel schreef:
Dizzee zelf is ook beter te verstaan omdat hij niet meer zo supersnel aan het rappen is. Toch heeft hij zo nog steeds een sterke flow.

Ik vind hem nog steeds tamelijk onverstaanbaar maargoed.

avatar van luc011190
Ik bounce 'em op Where's Da G's

avatar van Koenr
Gaaf album, lekker zomers ook. Had het eigenlijk niet verwacht, maar ik vind dit z'n beste album tot nu toe. Ook een gezellige 4* van mijn kant.

En Wanna Be is inderdaad wel heel erg verslavend.

avatar van Gyzzz
Ik was er na twee albums van Dizzee Rascal absoluut van overtuigd dat ik -hoewel de muziek vaak erg tof is- mijn portie voorlopig wel weer gehad had. Na alle positieve reacties toch ook Maths and English maar eens uitgeprobeerd, en wat blijkt: ik vind het zijn beste album tot nu toe

De pure grime is wat overboord gezet, wat me wel bevalt omdat dat zorgt dat het allemaal wat veelzijdiger geworden is. Hoewel nummers me regelmatig doen dénken aan de hiphop waar ik helemaal niet van houd (Een nummer waar 'Suck My Dick' er simpel doorheen gegooid wordt, een nummer met de twee figuren van UGK), bevalt het me hier goed, mede door de frisse producties en Dizzee's goed afgestemde flow. Hij is wat minder opgefokt dan op zijn andere albums, wat maakt dat je ook wat beter achterovergeleund kunt luisteren.

Hoogtepunt van het album vind ik toch zeker wel 'Paranoid'. Erg lekkere beat en Dizzee zit er echt precies goed overheen. 'Pussy'ole' en 'Bubbles' zijn de andere favorieten.

Met Maths and English is Dizzee Rascal een stuk toegankelijker geworden, maar dat heeft hem zeker geen slecht gedaan. Het is gevarieerd en weet zijn hiphopcliché's op een goede manier te gebruiken.

Electro_
Ik was gelijk erg enthousiast over dit album, maar vind hem na een paar extra luisterbeurten toch wel wat minder. Er zitten erg toffe nummers bij, zoals Pussy'ole, Hardback en U Can't Tell Me Nuffin'. Maar dat nummer met Lily Allen is ronduit irritant en ook die typische hip-hop nummers kunnen me niet echt boeien. Jammer!

avatar van Jordy
Gemengde gevoelen bij dit album. Aan de ene kant is dit het eerste Dizzee album dat ik front-to-back (op misschien dat Lily Allen nummer na) leuk vind. Bij de vorige albums gingen de goede tracks al snel m'n playlist in, en raakte ik het album verder niet vaak meer aan.

Aan de andere kant vind ik het jammer dat Dizzee steeds meer standaard hiphop begint te worden met geneuzel over G's en het zuigen aan piemels.

avatar van thomzi50
Nummer met Lily Allen is inderdaad het zwakst.

avatar van luc011190
Jordy schreef:

Is toch één grote parodie?

avatar van Lukaz
De eerste keer dat ik de Cd luisterde viel hij wat tegen, maar naarmate ik hem vaker hoor begint hij steeds interessanter te worden, Sirens en Where's da G's springen er voor mij boven uit

avatar van Word_Play
Een albm om bij te stuiteren. Hoewel het inderdaad wel wat minder grime is krijg je nog steeds een heerlijke portie vette hiphop voorgeschoteld. Dizzee klinkt volwassen, maar zijn producties!

Na een ingetogen opener trekt hij gelijk alle registers open met Pussyole. Ik dacht dat ik gek werd, wat een overheerlijke, hyperactieve productie. Sirens gaat vrolijk op dezelfde voet verder. Heerlijk knallende drums en gitaarriffs die ik sinds Jigga's 99 Problems niet meer heb gehoord. Voeg daarbij de geweldige opbouw van het nummer toe en je hebt een van de sterkste 10 minuten van een album van de afgelopen tijd.

Hierna brengt Dizzee wat meer 'gebruikelijke' gangsta-rap. Dat neemt niet weg dat Where's the G's een geweldig nummer is, met gastverses van de helden van UGK . Een combinatie die net zo natuurlijk klinkt als een Guru/Premier of een Snoop/Dre.

Minpunt van dit album is dat het begin zó sterk is dat de rest van het album het niveau van de voorgenoemde nummers net niet haalt. Paranoid, Bubbles, Excuse Me Please en U Can't Tell Me Nuffin zijn nog steeds hele dikke tracks, maar niet mindblowing.

Vandaar een dikke 4 sterren, een van de beste platen van 2007.

Wat een overdonderend lekkere plaat, dit.

Ik was echt heel erg bang dat dit niks zou worden, nadat ik hoorde dat de grime plaats had gemaakt voor meer invloeden, maar Dizzee levert af op alle fronten.

Siren gaat helemaal los met die moddervette riffs, Where's da G's en U Can't Tell Me Nuffin hebben beiden een geweldige combinatie tussen kale, stuiterende beats en harde teksten en Paranoid is de 'Sittin' Here' van dit jaar. En de meest aangename verrassing is wel Pussyole. Oldschool, y'all! \o/

De nummers met Lily Allen en Alex Turner vind ik helaas wat minder. De B-side van laatstegenoemde, waarbij Dizzee tussendoor komt is een stuk natuurlijker, dit voelt wat stuurloos.

Toch een goede 4, groeiplaat. .

En voor de mensen die het te 'gangsta' beginnen te vinden: Suk my Dick legt het er wel héél dik bovenop, maar het nummer met UGK verschilt in feite heel weinig met een Hold Ya Mouf of een Graftin'.

avatar van GraveyardJunkie
Goede plaat, maar toch zeker wel uitschieters, zowel naar boven als naar beneden. Na de tweede keer luisteren vond ik hem wel vetter, dus wie weet wat er gebeurt als hij op mijn iPod beland. Tot nu toe 3,5*** en ik ga hem zeker zien op Lowlands!!!

haha lol, dat nummer Temptation staat ook op de EP 'Brianstorm' van AM, maar dan heet hij 'Temptation Greets You Like Your Naughty Friend', nice Maar deze versie heeft hij wel op zijn eigen manier gemaakt

Ik heb de aflv. van 'Sirens' in Making The Video gezien

Deze kerel heeft echt een vet fijne 'rap'-stem echt heerlijk

Hij heeft erg vette beats en hij rapt erg goed! Een 4,0 is wel op zijn plaats

Vette beats + Vette stem ! Lyrics kan ik helaas niet volgen

*3,5

avatar van drezic
Ik was aan het surfen op musicmeter en kwam dizzee rascal tegen; heb vervolgens dit album gekocht. Geen slechte aankoop!

Zeer lekker, afwisselend en origineel. Sirens is toch wel het beste nummer denk ik.

avatar van TropicalDanny
nummer met lily allen skip ik, verder is het gewoon kwaliteit.
hoe sirens opbouwt naar een climax, de bedrukte sfeer van paranoid, het feestgehalte van flex, de coolness van bubbles, enzovoorts. geniale beats, vermakeleke dizzee, ik zeg top album.

eg cool w8 ff!

Een van de betere hip-hop albums de laatste tijd. Van begin tot eind top.

4,5 ster van mijn kant

avatar van Lukaz
Dit album is echt geweldig; Dizzee Rascal zoek alle grenzen van de Grime en Hiphop op en komt zelfs bij drum and bass terecht. Ondanks dat elk nummer zijn eigen sfeer heeft, is het toch een perfect geheel met 1 uitschieter naar beneden: Wanna Be. Ik maak hier liever niet te veel woorden aan vuil, gewoon doorzappen
Verder wou ik nog even zeggen dat Dizzee Rascal zich live ook echt weet te bewijzen. Dat hij uithaalt naar Wiley vind ik trouwens best grappig

Mezelf
Wanne Be is niet eens een slecht nummer hoor. Het is denk ik omdat het niet past in zijn stijl dat dit nummer niet gewaardeerd wordt, jammer want het is gewoon een lekker nummertje.

avatar van thomzi50
Ik vind het langzamerhand ook een prima track, had er eerst genoeg op aan te merken.

Mezelf
Zijn we het toch nog eens eens over iets.

avatar van Reijersen
Dizzee brengt altijd wel wat interessant en dat is op dit album wederom zo. Erg cool album, van alledrie zijn cd's bevalt deze mij het beste. Misschien komt het omdat het allemaal wat relaxed en meer laidback is.

4 sterren.

Pussy'ole is wel een lekker nummer

avatar van thomzi50
Een genadeloze Wiley diss, hoor ik telkens, maar het valt me eigenlijk nooit op.

avatar van frans swa
staan echt gruwelijke tracks op

jammer van die lily allen featuring, dat nummer vind ik echt verschrikkelijk (hoewel ik haar tof vind..)