Yazz Ahmed - Polyhymnia (2019)

Jazz / Wereld
Label: Ropeadope

1. Lahan al-Mansour (9:57)
  2. Ruby Bridges (9:42)
  3. One Girl Among Many (9:32)
  4. 2857 (8:30)
  5. Deeds Not Words (8:52)
  6. Barbara (10:24)
Deze geweldige plaat is #61 in de top100 van Bandcamp 2019:
The Best Albums of 2019: #80 – 61 | Bandcamp Daily - daily.bandcamp.com

Mssr Renard
Dit is één van de meest prachtige spiritual jazzplaten van dit jaar (samen met Nerija en Kokoroko). Met name "One Girl Among Many" is een diepe track. Het heeft een diepe geo-politieke boodschap (het is namelijk een spoken word-sectie gebaseerd op de speech van Malala Yousafzai tegenover het VN). Hartverscheurend en het geeft veel kippenvel. Ik respecteer het gebaa en ik snap hoe belangrijk het is. Daarom alleen al is dit een belangrijke plaat. Niet veel mensen zullen zo een boodschap waarderen in de muziek. Maar de taal van de muziek is universeel en ik hoop echt van harte dat de booschap van Malala Yousafzai via de muziek van Yazz Ahmed nog meer eeuwigheidswaarde krijgt.

Het slepende karakter van de song geeft het een waanzinnige lading mee. Tussen de gesproken stukken in zitten zware pianoakkoorden en mooie solo's. Het is prachtig hoe deze compositie de cadans van de voordracht volgt en ik heb eigenlijk nog nooit zoiets gehoord. Wellicht dat er veel met de speech van Malcolm X of anderen aan de haal zijn gegaan in de muziek. Maar dit is toch even wat anders.

De rest van de plaat is al even intens. Ze noemt het zelf wordlfusion, wat ik wel een goed gekozen term vind. Allerhande genres passeren de revu, verscheidene middenoosterse en indiase volksmuziek is mooi vermengd met jazzfusion. Waarlijk prachtig!

Ik kan niet anders dan deze plaat betitelen als het beste werk van Yazz en ook als één van de beste platen van dit jaar/decennium/eeuw.

avatar van Koenr
Mooi stuk.

Ik vind de boodschap in One Girl Among Many belangrijk, en ik ben ook heel blij dat 2019 zo'n sterk jaar was voor geëngageerde muziek, maar hier wordt het zó letterlijk gebracht en ontbreekt enige vorm van subtiliteit, dat het voor mij een beetje zijn kracht verliest. Dan vind ik de manier waarop verschillende nummers op platen als More Arriving of Generasian hun boodschap brengen sterker (hoewel dat ook zeker niet de meest subtiele platen zijn).

Niettemin is dit een hele fijne jazzplaat. Voornamelijk de 1e twee nummers en het slotstuk zijn prachtig.

Koenr schreef:
...

Ik ben benieuwd naar je eindoordeel.
Ik heb deze plaat nu als mijn #2 beste plaat van 2019 staan.

Prachtige live versie van Lahan al Mansour:

Jazz FM Live Session 2018 - YouTube