menu

Lankum - The Livelong Day (2019)

mijn stem
4,02 (51)
51 stemmen

Ierland
Folk
Label: Rough Trade

  1. The Wild Rover (10:14)
  2. The Young People (7:02)
  3. Ode to Lullaby (4:51)
  4. Bear Creek (5:31)
  5. Katie Cruel (9:17)
  6. The Dark Eyed Gypsy (7:38)
  7. The Pride of Petravore (4:56)
  8. Hunting the Wren (7:11)
totale tijdsduur: 56:40
zoeken in:
avatar van staralfur
4,5
Beter laat dan nooit, maar deze plaat is op mijn muzikale pad beland en zal daar niet gauw van verdwijnen. Wauw. Ik sluit m'n ogen en wandel weer door de Burren, Connemara, Knocknarea en alle andere Ierse plaatsen die ik zo lief heb.

avatar van deric raven
4,5
In afwachting bij Merleyn...

avatar van koosknook
4,5
laat ons weten....!

avatar van deric raven
4,5
Ja, echt geweldig. Wat zijn ze goed live!

avatar van philtuper
4,5
deric raven schreef:
Ja, echt geweldig. Wat zijn ze goed live!
So true! Waar stond je ergens Deric?

avatar van deric raven
4,5
Rechts, vrij achteraan bij het geluid.
Ik had een opvallende rode geruite blouse aan.

avatar van philtuper
4,5
Niet gezien denk ik. Stond midden vooraan aandachtig te kijken. Maar wat een strot heeft die Radie Peat zeg! Fantastisch!

avatar van deric raven
4,5
Ja, absoluut!

avatar van dix
4,5
dix
Don Cappuccino schreef:
Dit Ierse gezelschap is dan ook een vreemde eend in de bijt op de line-up, maar ik snap helemaal waarom ze zijn toegevoegd.

Naar eigen zeggen worstelen ze nog steeds met een puberale adoratie voor Iron Maiden, dus dat schept wellicht een band met het Roadburn publiek

avatar van philtuper
4,5
dix schreef:
(quote)

Naar eigen zeggen worstelen ze nog steeds met een puberale adoratie voor Iron Maiden, dus dat schept wellicht een band met het Roadburn publiek
Dat worstelen snap ik dan wel weer...

avatar van Venceremos
4,0
Dit is erg mooi, dank voor het aanstekelijk en niet aflatende enthousiasme.

En op Eurosonic aanstaande januari! *gaat kaartjes kopen doen*

avatar van erwinz
4,5
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Lankum - Livelong Day - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Lankum - The Livelong Day
Lankum werd anderhalve maand geleden bejubeld in met name de Britse muziekpers en dat is precies wat hun fascinerende folk album met een twist verdient

Na snelle en niet al te aandachtige beluistering kwam The Livelong Day van de Ierse band Lankum bij mij op de stapel terecht. Te folky en te traditioneel was het snelle oordeel. Een onterecht oordeel, want Lankum kleurt op haar tweede album nadrukkelijk buiten de lijntjes van de traditionele Ierse folk. Dat hoor je vooral in de instrumentatie die makkelijk kan ontsporen en dan opeens donker en dreigend klinkt, maar ook wanneer de band de folk trouw blijft valt er veel te genieten van mooie klanken en van de geweldige stem van zangeres Radie Peat. Lankum duikt momenteel op in flink wat jaarlijstjes en dat begrijp ik inmiddels volkomen.

The Livelong Day, het tweede album van de Ierse band Lankum, werd anderhalve maand geleden onthaald met louter positieve recensies. Vanwege alle superlatieven begon ik met hoge verwachtingen aan de eerste beluistering van het album, om vervolgens al snel te concluderen dat het toch niet helemaal mijn ding was.

Lankum opent haar tweede album met een traditional en vertolkt deze op het eerste gehoor zoals dit in de Ierse folk gebruikelijk is. Nu is dat niet mijn genre, al hoorde ik wel dat Lankum beschikt over een geweldige zangeres en dat het ook in muzikaal opzicht interessanter is dan de meeste traditionele Ierse folkbands.

Vanwege het grote aantal releases in oktober verdween het slechts gedeeltelijk en fragmentarisch beluisterde album snel op de stapel, om daar een paar dagen geleden pas weer van af te komen. Vanwege alle mooie woorden in oktober verbaast het me niet dat het album van Lankum in meerdere jaarlijstjes opduikt, maar het motiveerde me wel om net wat beter te luisteren naar het album van de band uit Dublin.

De openingstrack en traditional The Wild Rover, die ik een paar weken geleden nog af deed als veel te traditioneel en folky, had me nu wel te pakken. The Wild Rover is vertolkt door alles en iedereen, met in de voorhoede Ierse bands als The Dubliners en The Pogues, maar ook onze eigen André Rieu heeft zich wel eens aan het eeuwenoude dronkemanslied vergrepen. De versie van Lankum, die maar liefst tien minuten duurt, valt in eerste instantie op door een prachtig subtiele instrumentatie, fraaie harmonieën en vooral door de fantastische vocalen van zangeres Radie Peat. Naarmate de track vordert, wordt de instrumentatie echter steeds spannender om uiteindelijk prachtig te ontsporen in bijna postrock achtige klanken.

De instrumentatie op The Livelong Day is veel vaker een stuk spannender dan op het gemiddelde traditionele folk album en slaagt er keer op keer prachtig in om de spanning op te bouwen. In vocaal opzicht maakt niet alleen zangeres Radie Peat indruk, want ook drie mannelijke leden van de band laten fraaie vocalen horen.

Hoe vaker ik naar het tweede album van Lankum luister, hoe meer ik er van overtuigd raak dat de Ierse band een bijzonder album heeft afgeleverd. Het is bijzonder hoe het Ierse kwartet in een paar noten tijd afstand kan nemen van de traditionele Ierse folkmuziek en op de proppen kan komen met muziek die bijna is te omschrijven als drones, al zijn de klanken op The Livelong Day uiteraard niet zo meedogenloos als die op de twee albums die Sunn O))) dit jaar uitbracht.

Ik had het album tweeënhalve maand geleden zoals gezegd fragmentarisch beluisterd en was in de meeste songs al afgehaakt op het moment dat echt spannend werd. De bijzondere spanning in de instrumentatie en songs op het album tilt The Livelong Day echter een enorm stuk omhoog.

Lankum durft op haar tweede album de gebaande paden te verlaten, maar blijft op hetzelfde moment de Ierse folk trouw. Het levert een bijzonder album op dat bij iedere luisterbeurt nog wat indringender en intrigerender klinkt. Met name de Britse muziekbladen hebben in lyrische bewoordingen geschreven over het album van de band uit Dublin. Dat leek me sterk overdreven, maar ik vrees dat ik ze toch gelijk moet geven. Fascinerend album. Erwin Zijleman

avatar van jurado
5,0
Mijn persoonlijke #1 van 2019, ongekende klasse.

avatar van deric raven
4,5
Mijn nummer 2, achter Nick Cave.

avatar van Cor
4,0
Cor
Jaaaaa, mooi hoor. Ik ben net als mijn twee postende voorgangers ook erg enthousiast over deze plaat. Qua instrumentatie heel origineel, maar ook heel basaal. Maar met zo'n intensiteit neergezet, zo mooi en indringend gezongen. Dat melancholieke en tegelijkertijd hoopvolle (misschien tegen beter weten in). Ze hebben mij helemaal ingepakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:35 uur

geplaatst: vandaag om 13:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.