menu

Headland - What Rough Beast (2019)

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Australiƫ
Folk
Label: Agitated

  1. Let's Get On with It (1:44)
  2. I Will Fix This (5:27)
  3. Reverse Painting (3:24)
  4. Ode to Death Trip (2:26)
  5. O Tulip (2:15)
  6. Deaf Forever (4:23)
  7. Build a Good Bubble (2:35)
  8. Clattering Thing (4:51)
  9. Betrayal (3:27)
  10. Komodo (2:48)
  11. What Rough Beast (3:21)
  12. Face in the Sky (2:45)
  13. Darlin' Be Home Soon (3:42)
totale tijdsduur: 43:08
zoeken in:
avatar van Lura
4,5
De naam van het Australische collectief Headland is ontleend aan een bepaald Australisch merk surfboard uit de zeventiger jaren. Niet zo verwonderlijk, want de leider van het collectief, Murray Paterson, heeft een verleden als surfer. Ook de titel van het album komt niet uit de lucht vallen, want hij was ooit leraar kunsteducatie. Het verwijst naar de laatste twee regels van het gedicht The Second Coming van W.B. Yeats :

And what rough beast, its hour come round at last,
Slouches towards Bethlehem to be born?

Met dank overigens aan René van Schendelen, die me hierop wees. What Rough Beast is na de soundtrack Nordurland de tweede release dit jaar.

Het collectief staat bekend om het schrijven van muziek voor surf films. Hun muziek heeft dan ook vaak een filmisch karakter. Over het algemeen neemt Paterson op bij Les Dorahy, die hij nog kent uit de tijd dat hij leraar was. Dorahy bezit een kleine opnamestudio gevestigd in een oude Booyong winkel, toepasselijk gesitueerd ergens in het Byron Bay achterland.

De meeste, meestal instrumentale, composities schreef Paterson alleen of samen met anderen. Twee covers, afsluiter Darlin’ Be Home Soon is van de hand van John Sebastian, ooit de oprichter van The Lovin' Spoonful. De andere, opvallende keuze is Deaf Forever van Motörhead.

Sommige liedjes hebben opmerkelijke onderwerpen als het installeren van een vaatwasser, een voetbal gevuld met bloed en eentje over een drone met de naam Face in the sky. Door de platenmaatschappij worden referenties als Alex Chilton, Nick Drake en Daniel Lanois gegeven.

Voor mij is vooral prachtige, rustgevende muziek, waarvan de basis de gitaar is. Maar de inkleuring is redelijk gevarieerd, onder andere pedal steel, accordeon, viool, cello, klokkenspel, mellotron en wurlitzer. Hij wordt omringd door uitstekende muzikanten, waaronder Amanda Brown van The Go-Betweens en zanger Joel Silbersher. Door het rustgevende karakter van de muziek is What Rough Beast een ideale zondagmorgenplaat.

avatar van deric raven
4,0
Headland is er op uit om je hoofd binnen te dringen en daar op zoek gaan naar een nieuwe vaste verblijfplaats. Met de oorsprong in de surfmuziek weten ze ook hier een filmisch landschapscreatie op te roepen. De geluidsgolven zijn bedwongen, voorzichtig kriebelen ze het strand om er vervolgens met vloed een prachtige weerkaatsing te laten zien in het spiegelende water; waarbij natuurlijk maanlicht er een zilveren gloed als doorzichtig dekentje over legt. Met dit beeld in gedachte stap je eenvoudig binnen in het muzikaal verwarmde badje gevuld met rustgevende zomerklanken.

Het Australische variërende gezelschap wordt aangestuurd door Murray Paterson, een veelzijdige artiest die het inzicht heeft om met de juiste personen om hem heen te bouwen aan prachtige geluidscollages. Want zo valt What Rough Beast nog het beste te omschrijven. De basis ligt wel degelijk in de popmuziek, maar door veelvoudig gebruik van minder gangbare instrumenten als orgel en accordeon wil het een stuk rekbaarder over komen. Met gemak gaat het door toevoeging van slide gitaar richting sfeerbepalende instrumentale lonely wolf countryrock naar emotionele rauwe vocale uitbarstingen met explosief gitaargeweld.

Toch blijft bij de toongeving kalmte overheersen. De stevige Motörhead song Deaf Forever wordt als soepbot afgekloven tot er heldere bouillon gemengd met toegankelijke zoutloze ingrediënten over blijft. Niet verkeerd gedaan, maar de kracht van het nummer is vrijwel terug gebracht naar een kindvriendelijk slaapliedje. De tekst over een strijdbare weg naar het Vikingparadijs blijft echter recht overeind staan, waardoor het juist een luguber nachtmerrie effect oproept, daarin zijn ze behoorlijk sterk geslaagd. Darlin’ Be Home Soon daarentegen ligt veel dichter bij de versie van Lovin’ Spoonful. Hier voegen ze feitelijk niks toe, maar laten ze juist veel weg om zo dicht mogelijk de kern te benaderen.

Verder zijn het allemaal eigen composities waarbij Paterson met regelmaat wordt bijgestaan door bassist Joel Silbersher. Deze muzikant is misschien nog wel meer geschoold dan de leider van Headland, behalve dat hij hem regelmatig afwisselt in zang wil hij ook nog aangename passages invullen met gitaarspel en percussie. Toch blijft hij netjes ondergeschikt aan de frontman, waardoor er geen gedring ontstaat om een vooruit staande rol op te eisen. Net als de muziek is die verdeling volledig in evenwicht.

De teksten zijn met regelmaat tegen de absurditeit aan, maar worden zonder enige hang naar ironie bezongen dat dit niet eens opvalt. Daarbij hoeft dus niet de nodige diepte opgezocht te worden. Het lijkt maar bijzaak te zijn, de aandacht gaat voornamelijk uit naar de schitterende vormgeving en opbouw van de songs. De oorsprong is dus klein gehouden waardoor het een folky inslag heeft, al zijn de nummers alles behalve kaal te noemen.

De effectenpedalen worden als een haperende versnellingsbak ingedrukt, zonder het overige muzikale gereedschap in de weg te zitten. Zang wordt alleen maar als noodzaak ingezet, waardoor er een evenwichtige afwisseling tussen instrumentale juweeltjes en kant en klare popliedjes ontstaat. Headland maakt een waardige opvolger van het twee jaar oude True Flowers From This Painted World. Het is een tikkeltje soberder allemaal, en wil daardoor nog harder raken.

Headland - What Rough Beast | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com

Gast
geplaatst: vandaag om 22:38 uur

geplaatst: vandaag om 22:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.