Pat Metheny - From This Place (2020)

Jazz
Label: Nonesuch

1. America Undefined (13:22)
  2. Wide and Far (8:26)
  3. You Are (6:13)
  4. Same River (6:43)
  5. Pathmaker (8:19)
  6. The Past in Us (6:23)
  7. Everything Explained (6:52)
  8. From This Place (4:40)
  9. Sixty-Six (9:38)
  10. Love May Take Awhile (5:57)
avatar van Broem
Voor het eerst sinds Pat Metheny Unity Group - Kin (<-->) (2014) nieuw materiaal van Pat in aantocht. Op Tidal zijn inmiddels 2 nummers (America Undefined en You Are) vrijgegeven. Samenwerking met oudgediende Antonio Sanchez (drummer) Verder een pregnante rol voor het Hollywood Studio Symphony. Gastvocals door Meshell Ndgeocello. Ben benieuwd wat dat gaat worden. Beide vrijgegeven nummers klinken gelukkig op z’n metheny’s Niks mis mee dus en fijn om weer nieuw werk te horen van m’n held.

avatar van Broem
Vandaag is het dan eindelijk zover. Nieuwe worp van Pat in de lucht. Joepie. Ben al vele jaren fan en altijd weer content als hij nieuw werk uitbrengt. De snippets die ik eerder hoorde beloofden veel goeds. En dat klopt gelukkig. Een erg jazzy Metheny album wat heerlijk sprankelt en die typische sound heeft. Erg in m’n nopjes mee. Die gaat de komende dagen op repeat. Mooie waardering overigens in de Volkskrant. Die geven 5*. Hebben er verstand bij de krant . Zal ik ze volgen?

avatar van Lura
Dick Hovenga van Written in music geeft het album ook 5 sterren, Broem : https://writteninmusic.com/albumrecensie/pat-metheny-from-this-place/

avatar van Broem
Wat een fantastisch album heeft Pat in elkaar geknutseld. Een waar eerbetoon aan zijn voormalige maat Lyle Mays (RIP) Ik ben werkelijk onder de indruk zoals ik dat ook was in 1992 toen ik Secret Story hoorde (stijf op numero uno van mijn P top 10) Weergaloos. Ben benieuwd naar de vinyluitvoering. Kan niet wachten.

Erg goede plaat, vind alleen Wide and Far minder.
Dick Hovenga tipte mij deze ook, kende Pat eigenlijk alleen van zijn samenwerking met David Bowie.

deric raven schreef:
Erg goede plaat, vind alleen Wide and Far minder.

Dan heb je nog een mooie trektocht te gaan. Mijn favoriete artiest (met zo nu en dan 'n misser...dat is 'm vergeven )

Ga zeker naar meer werk van hem luisteren!

ohmusica
Ik liet vroeger Pat Metheny links liggen, erg rijke composities met name het spectaculaire openingsnummer. Vraagt goede weergave om alles goed mee te krijgen.

avatar van judgepaddy
Deze is wel bijzonder mooi van wat ik tot nu toe heb gehoord op spotify.
LP besteld,..

avatar van Tonio
Ik ben geen Metheny-kenner, maar best onder de indruk van dit album.

Ben ik een Metheny kenner ? Geen idee maar sinds ik in 1990 werd geïntroduceerd in zijn oeuvre middels de nu klassieke albums Still Life Talking en Letter From Home, heb ik zo’n beetje al zijn muziek wel gehoord. Secret Story uit 92 is inmiddels bij mij, net als bij Broemuitgekomen op de onbetwiste nummer 1 van de lijst allertijden. Secret Story werd toen in de Oor omschreven als een culminatie van twintig jaar muziek maken en spelen en bij From This Place heb ik hetzelfde gevoel. Alles wat Metheny gedaan heeft sinds die wereld plaat zit er in en wat is het een ongelofelijk mooi album geworden. Als hij alleen het begin nummer America Undifined had uitgebracht had ik al het volle pond betaald. Filmmuziek voor een film die niet bestaat, alleen in je hoofd kun je zelf de beelden erbij bedenken. En het leuke is dat nummer twee, Wide And Far misschien nog mooier is! Ik durf nu al te stellen dat FTP het beste werk is na Imaginairy Day, zelf nog mooier dan This Way Up.

stans schreef:

Eindelijk een gelijke gevonden op mume U heeft smaak

Het compliment is wederzijds

Trouwens Broem door uw top 10 heb ik Thomas Feiner leren kennen, bedankt!

avatar van jurado
Soms vrij bombastisch maar heel erg goed.

Deze maestro op gitaar stelt mij nooit teleur. Topper!

Neal Peart schreef:
Deze maestro op gitaar stelt mij nooit teleur. Topper!

Dat heeft ie in het verleden wel eens gedaan hoor. Sommige experimentele albums zoals bijv Pat Metheny - Zero Tolerance for Silence (1992) kom ik niet doorheen. Dit nieuwe album is echter fantastisch en laat de Pat horen waar ik op ben gevallen jaren geleden. Komt dicht bij Secret Story. Inmiddels op prachtig vinyl. Feestje om naar te luisteren.

avatar van Tony
Ik hoor de kwaliteit, maar vind het te lange America Undefined een beetje richtingloos; Waar gaat het nu heen? vraag ik me regelmatig af. Er zit weinig melodie of opbouw in het nummer, er komen treinen voorbij, kerkklokken luiden, het orkest zwelt aan richting het einde, maar houvast ontbreekt. Waardoor het nummer meer als een geluidscollage dan als een compositie overkomt. Dat is natuurlijk wel vaker bij Pat Metheny, maar toch, ik denk dat ik het allemaal wel wat vaker moet horen voordat ik enthousiast ga worden. Wide and Far bevalt me dan al een stuk beter, You Are heeft die typische Metheny opbouw, prima nummer, en ook de rest van het album laat een gedreven Metheny horen. Door de wat tegenvallende opener begin ik voorzichtig, met ruimte voor meer.

Tony schreef:

PAT METHENY Last Train Home - YouTube Last train home

GothamCity
Weer een heel goed album, met zijn herkenbare gitaarspel en sfeer.