Guided by Voices - Do the Collapse (1999)

Label: TVT

1. Teenage FBI (2:53)
  2. Zoo Pie (2:18)
  3. Things I Will Keep (2:25)
  4. Hold on Hope (3:31)
  5. In Stitches (3:39)
  6. Dragons Awake! (2:08)
  7. Surgical Focus (3:48)
  8. Optical Hopscotch (3:01)
  9. Mushroom Art (1:47)
  10. Much Better Mr. Buckles (2:24)
  11. Wormhole (2:33)
  12. Strumpet Eye (1:58)
  13. Liquid Indian (3:38)
  14. Wrecking Now (2:33)
  15. Picture Me Big Time (4:01)
  16. An Unmarketed Product (1:09)
avatar van andré
Hoogtepunt in GBV's oeuvre. De volgorde van de tracklisting zoals hier vermeld komt niet helemaal overeen zoals die op die op mijn album staat, maar goed. Strak geproduceerd door Ric Ocasek (bekend als bandlid van The Cars), die vrijwel alle lofi-elementen overboord heeft gezet; de ''halve'' liedjes die hun voorgaande albums kenmerkten zijn er nauwelijks meer. Sommige mensen vinden dat jammer, ik niet. Nu kan men pas horen waartoe ze echt in staat zijn, namelijk briljante posongs schrijven van A tot Z. Het schaamteloos commerciele nummer Hold On Hope verdiende het om een grote hit te worden. Verdere juweeltjes: Things I Will Keep, Surgical Focus, Liquid Indian, Dragons Awake, Wrecking Now, Teenage FBI en Wormhole. Eeuwig zonde dat GBV pas geleden te kennen heeft gegeven dat ze ermee stoppen...

Inderdaad erg jammer dat ze ermee stoppen, maar gelukkig laten ze een indrukwekkend oeuvre achter....Klassiekers zoals Bee Thousand en, mijn eerste kennismaking met GBV, Alien Lanes !

nochtans zwaar de grond ingeboord door de "kenners" (Pitchfork, NME, zelfs AMG), vind ik deze plaat zeker de moeite waard : catchy popsongs en zoals André al aanhaalde, strak geproducet door Ric Ocasek.
***' 3,5 op 5 ***'

avatar van dj maus
Liquid Indian

Mee eens Maus.

Ben zelfs meer gecharmeerd van de thuis opgenomen platen, maar dit is toch ook niet slecht. Even wennen misschien, en een handjevol songs is saai, maar 2/3 van de plaat is absoluut prachtig.

Waarom staat Avalanche Aminos hier eigenlijk niet bij? De tekst van dat nummer staat ook al niet in de hoes. Heb ik een misdruk?

Parlotones
andré schreef:

Ik heb het vermoeden dat ze naar jou hebben geluisterd, want ze hebben na deze nog meer uitgebracht dan 10 bands bij elkaar. En ze komen alweer met een nieuw album. Vind Do the Collapse heel goed.

avatar van wendyvortex
En iedereen maar hopen dat Guided By Voices eindelijk eens met een echte producer een studio in zouden gaan en we eindelijk van alle lo-fi en ruis verlost zouden worden en we eindelijk de nieuwe Beatles te horen zouden krijgen. Toen iedereen al lang weer de interesse verloren was gingen ze de studio in met Ric Ocasek en toen bleek Guided by Voices geproduceerd niet te klinken als The Beatles maar als The Cars
Wel een hele fijne The Cars-plaat!