Leen Jongewaard - De Beste Liedjes (1996)

Alternatieve titel: Op een Mooie Pinksterdag

Label: Mercury

1. Op een Mooie Pinksterdag (3:26)
  2. M'n Opa (3:07)
  3. Schipbreukeling (3:28)
  4. Gerrit de Liftboy (1:24)
  5. De Schuld van het Kapitaal (4:55)
  6. In een Rijtuigje (3:39)
  7. Vissen (2:27)
  8. Het Zal Je Kind Maar Wezen (3:49)
  9. Mensenlief, Waar Gaan We Toch Naar Toe? (3:30)
  10. Hoe Maak Ik Me Verstaanbaar in Spanje? (2:33)
  11. Duifies, Duifies (1:44)
  12. Amsterdam, Je Kan Zeggen Wat Je Wilt (4:02)
  13. Hendrik Haan (2:25)
  14. Wie Wil een Stekkie van de Fuchsia? (3:29)
  15. Met U Onder een Paraplu (2:31)
  16. Je Mottermee Leren Leven Man! (4:15)
  17. We Zijn Toch op de Wereld Om Mekaar Te Helpen, Nietwaar? (3:39)
  18. Als Je Mekaar Niet Meer Vertrouwen Kan (4:08)
  19. Hè, Hè Word Wakker (2:03)
  20. De Ouwe Jacob (3:34)
avatar van nlkink
Leuke toevoeging, da dude. Bedankt.
Ben een beetje verbaast hoeveel liedjes ik ken van deze fraaie compilatie, want wat ik (her)ken, dat is allemaal erg mooi.
Veel van de liedjes moet ik als klein manneke op de radio hebben gehoord. Van In Een Rijtuigje herinner ik me zelfs een soort promofilmpje dat ik erg leuk vond.
Wie Wil Een Stekkie Van Fuchsia is ook hilarisch. Annie M.G. Schmidt beweerde dat ze zonder problemen het woord 'fuck' op de radio zou kunnen laten horen. 'Fuck fuck fuchsia' ging het weken op de radio want het nummer werd een behoorlijke hit. Wat zullen ze een lol hebben gehad.
Op Een Mooie Pinksterdag en M'n Opa zijn vrolijke meezingers uit de televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster, net als Duifies, Duifies.
Ik ken niet alles, vandaar dat ik geen favorieten aankruis of een waardering geef.

zaaf
uit een andere tijd... nog anders dan de Beatles. maar prachtig hoor! dankzij Annie natuurlijk.

avatar van J.J. Wever
zaaf schreef:

en niet te vergeten Harry Bannink!

zaaf
eens. Harry mogen we niet vergeten. Harry wat heb je met je haar gedaan...

avatar van musician
Een prima overzicht van het werk van Leen Jongewaard. In meerdere opzichten gewaardeerd acteur en zanger.

Hoofdrollen in klassieke Nederlandse TV-series als Ja zuster Nee zuster, Schaep met de vijf pooten, Citroentje met Suiker e.a.

De meeste nummers uit deze compilatie komen dan ook van die series af. Sociaal geëngageerde Amsterdammer, wie aan de hoofdstad denkt in de jaren '50, '60 en begin jaren '70 denkt inzake TV al gauw met enige weemoed aan bruine kroegen en Leen Jongewaard in al zijn vertolkingen.

De nummers zijn uiteraard bekend, van bijna ongeëvenaarde kwaliteit want van het duo Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, het is feitelijk 100% Nederlands Muzikaal Erfgoed. Om die reden verdient het langzamerhand een museale behandeling: de cd van Jongewaard een aparte plekje in een Amsterdams museum, bijvoorbeeld opgenomen in de set van 't Schaep met de vijf pooten.

Met een biertje er bij voor 25 cent.

Met een biertje erbij voor 25 cent. Kijk dat is nog eens een uitmuntend voorstel, al weet ik niet of ik dan nuchter het einde van deze plaat haal...zonder gekheid, veel titels van nummers die op deze plaat staan zijn in mijn geheugen gegrift en denk inderdaad niet alleen bij mij.