Chicago Underground Quartet - Good Days (2020)

Jazz
Label: Astral Spirits

1. Orgasm (5:35)
  2. Strange Wing (8:05)
  3. Good Days (For Lee Anne) (2:54)
  4. Batida (2:41)
  5. All the Bells (4:00)
  6. Unique Spiral (5:34)
  7. Lomé (5:11)
  8. Westview (3:59)
Mssr Renard
Gave hoes. Is dit spiritual jazz?

avatar van AOVV
Mssr Renard schreef:
Gave hoes. Is dit spiritual jazz?

Goh, eerder broeierige free-jazz, met aardig wat ruimte voor improvisatie.

Rob Mazurek is hier bandleider, en verder doet o.a. Jeff Parker (Tortoise) mee. Maar Ataloona en Koenr zijn hierin experts, dus zullen me vast wel kunnen corrigeren als ik hier grandioos de mist inga.

Aangenaam plaatje trouwens, waar een warme sfeer belangrijker lijkt dan de incidente uitbarsting.

3,5 sterren

Mssr Renard
AOVV schreef:

Goh, eerder broeierige free-jazz, met aardig wat ruimte voor improvisatie.

3,5 sterren

Het is een vaak dunne lijn tussen free jazz en spiritual jazz.
Na mijn ontdekkingstocht door de werken van Ill Considered lijkt dit me wel wat.

avatar van Koenr
Broeierig is wel een goede omschrijving ja. Ik zou zeggen dat deze plaat ergens tussen free jazz & fusion invalt.

Ik ben zelf behoorlijk liefhebber van Parker en Mazurek hun spel, met de andere 2 namen die hier meedoen ben ik minder bekend. Alle vier de mannen zijn in ieder geval een groot deel van hun carrière onderdeel van de experimentele underground scene van Chicago (geweest), vandaar de naam van dit project (dat al ruim 25 jaar 'bestaat' en eigenlijk voornamelijk als duo of trio opereert).

Mazurek z'n big band plaat met Exploding Star Orchestra dit jaar is wellicht iets toegankelijker dan deze release, maar die heb ik zelf nog niet gehoord.

Astral Spirits is overigens één van de meest interessante (jazz-)labels van de laatste jaren wat mij betreft. Ze weten constant interessante namen samen te brengen en eigenzinnige platen uit te brengen.

avatar van Ataloona
AOVV schreef:

Nope, geen correctie nodig. Mazurek is geestvader van dit project waarbij hij, heel toepasselijk, alleen artiesten uit Chicago aan het werk zet. Hoofdzakelijk collega's en goede vrienden in dit geval. In dat opzicht vergelijkbaar met Mazurek's bekende Exploding Star Orchestra -> een experimenteel big band-jazz project om Chicago's finest op hun meest divers te etaleren. Dit jaar deze populaire plaat uitgebracht. Ik vind beide projecten erg fijn, doch ook weer niet zo fijn als een en ander (eerder) werk van Mazurek. Zoals deze parel: Rob Mazurek and Black Cube SP - Return the Tides: Ascension Suite and Holy Ghost (2014)

Koenr schreef:

Jep.