The Incredible String Band - The Hangman's Beautiful Daughter (1968)

Folk
Label: Elektra

1. Koeeoddi There (4:41)
  2. The Minotaur's Song (3:18)
  3. Witches Hat (2:30)
  4. A Very Cellular Song (12:55)
  5. Mercy I Cry City (2:40)
  6. Waltz of the New Moon (5:01)
  7. The Water Song (2:47)
  8. Three Is a Green Crown (7:40)
  9. Swift as the Wind (4:50)
  10. Nightfall (2:29)
avatar van Toon1
Psychedelische folk uit Schotland. Eén van de beste platen uit de jaren '60!

avatar van indana
Precies Toon1, psychedelische folk en dus niet, zoals hier boven aangegeven rock/roots.
In 1968 gaf de The Incredible String Band 2 albums uit: The Hangman's Beautiful Daughter en Wee Tam and the Big Huge (de laatste als dubbelalbum)
Of het een van de beste platen uit de sixties is weet ik niet, (ik heb ze nog lang niet allemaal gehoord namelijk ) wel een van de meer opmerkelijke (en een van de bands beste). Met name omdat er aardig op geexperimenteerd wordt met de mogelijkheden die de apparatuur in de studio bood. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd is van deze muziek maar ik kan het wel waarderen.
Overigens was de band in die tijd redelijk populair, getuige het optreden op het Woodstock festival (niet op de plaat gekomen) en ook nog op het Kralingen festival.
Voor wie het avontuur aan wil gaan, van harte aan bevolen,

Harald
indana schreef:
Voor wie het avontuur aan wil gaan, van harte aan bevolen,

psychedelische folk gemengt met celtic folk melodies en Middle East en asiatische instrumente. Hun muziek is voor mij an never ending trip!

avatar van Shangri-la
Zeer aparte muziek, in deze tijd zou het waarschijnlijk freak folk genoemd worden.

Pieter Paal
Heel toevallig zag ik deze cd (in 1995) in de afprijsbakken staan en ik heb 'm gewoon zonder eerst beluisterd te hebben voor 10 piek gekocht.
De plaat klinkt erg folky, maar toch weer heel anders dan andere folk-bands klinken. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van oosterse en middeleeuwse instrumenten en de gave zang van beide heren is met niets anders te vergelijken.
Songs zoals 'Mercy I cry city' en vooral het lange 'A very cellular song' zijn indrukwekkend mooi.
Later heb ik ook de lp voor een knaak op de rommelmartkt gekocht en heb ook nog via het Duitse Soundhouse een cd met de titel 'The Chelsea sessions 1967' aangeschaft.
Nu ben ik erg benieuwd wat er nog meer van Mike Heron & Robin Williamson aan te raden is, want dit is in ieder geval prachtig.
Bovenaan zie ik de cd-cover van deze plaat staan, maar voor de elpee is dat dus de achterzijde en staat de foto van de achterzijde op de voorkant.

avatar van Toon1
"5000 Spirits..." is de volgende plaat die ik zou aanraden. Ook een erg goede plaat (maar dat is eigenlijk het hele oeuvre van deze band).

Pieter Paal schreef:

Hé, nu je het zegt ja. De originele LP had een andere hoes, wist ik niet .

Deze plaat is in ieder een 5* voor mij. Alle nummers zijn indrukwekkend met hun originele instrumenten en bizarre hippie-achtige lyrics die lijken te gaan over allerlei heidense en mythologische dingen, met liedjes over de nacht, het water, de wind, ...
"The Minotaur's Song" lijkt wel een of ander drinklied uit de middeleeuwen, "The Witches Hat" is ook een vreemd nummer, die lyrics alleen al; "Next weak a monkey is coming to stay"...
"A Very Cellular Song" heeft epische proporties en is naar mijn mening het beste van de plaat. "Waltz of the Moon" is een betoverend mooi nummer en "There is a Green Crown" is erg psychedelisch en lijkt een ode aan of andere god.
En ik quote even Harald; dit is inderdaad een 'never ending trip' !

Pieter Paal
De Amerikaanse groep Kaleidoscope (met David Lindley) is voor liefhebbers van ISB ook wel aan te raden.
Zo kom ik via Incredible Stringband en Kaleidoscope weer bij Jackson Browne uit.
Er is ook een Engelse groep met de naam Kaleidoscope, maar dat is weer hele andere koek.

avatar van Pooiertje
Leuk album, maar het is soms iets te psychedelisch voor mij denk ik

avatar van wendyvortex
Psychedelische folk uit de sixties.
Zeer aan te raden aan iedereen die van Ween houdt.
Iets minder flauw, minstens zo bizar en geweldige songs.

avatar van misja82
Toon1 schreef:
Psychedelische folk uit Schotland. Eén van de beste platen uit de jaren '60!

Net getipt door iemand om deze eens te gaan beluisteren. Nu ben ik helemaal geinteresseerd!

avatar van John Doe
Al geluisterd?

Superwarme, gezellige muziek met een zeer fijne flow. Echt muziek uit het hart. Zouden wat meer mensen mogen checken.
Ik vermoed dat een album als deze in de toekomst relatief wel meer op waarde geschat gaat worden, maar ik kan het mishebben.

avatar van misja82
Nog steeds niet in zijn geheel geluisterd. Wel wat nummers op youtube beluisterd. Ben op zoek naar een vinyl versie.

avatar van Ducoz
misja82 schreef:

Inmiddels gevonden? Anders kan ik je wel wat winkels noemen waar hij NU staat. Lekker 5 jaar na je bericht.