Camel - Live at the Royal Albert Hall (2020)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Aristillus (2:05)
  2. Song Within a Song (7:49)
  3. Chord Change (7:37)
  4. Spirit of the Water (2:49)
  5. Another Night (7:07)
  6. Air Born (5:42)
  7. Lunar Sea (10:38)
  8. Unevensong (7:48)
  9. Hymn to Her (5:54)
  10. End of the Line (7:46)
  11. Coming of Age (8:03)
  12. Rajaz (12:23)
  13. Ice (9:28)
  14. Mother Road (9:29)
  15. Hopeless Anger (5:31)
  16. Long Goodbyes (11:51)
  17. Lady Fantasy (14:40)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
The Royal Albert Hall, met zijn allen kunnen wij een flink aantal zalen met naam en faam noemen. Nog een paar: Hammersmith Odeon, The Roundhouse, Radio City Music Hall, The Fillmore, Carnegie Hall. Ik laat u uw hersenen verder pijnigen en vermeld nog verder voor mijn Belgenland de betonnen bunker van Vorst Nationaal, de mastodont van Sportpaleis Antwerpen en de gezellige Vooruit in Gent.

In mijn verzameling heb ik drie livealbums opgenomen in de Royal Albert Hall, cd's van Joe Bonamassa en Marillion, een dvd van Opeth, na een snelle blik op albumtitel in mijn muzieklijst. Deze kan / kon met gemak de volgende zijn, ware het niet...

Als we de remake van The Snow Goose buiten beschouwing laten, was A Nod and a Wink in 2002 het laatste studioalbum van Camel, hierop staat het volledig optreden op 17 september 2018 in de bezetting Andy Latimer (gitaar / fluit / zang), Colin Bass (basgitaar / zang / toepasselijke naam), Denis Clement (drums) en Pete Jones (toetsen / zang / saxofoon).

Het eerste deel van het concert bevat de integrale uitvoering van het album Moonmadness, de rest van de setlist is een selectie uit de albums Mirage, Rain Dances, I Can See Your House from Here, Stationary Traveller, Dust and Dreams (3 nummers), Harbour of Tears en Rajaz. Wat zien we: niets van het debuutalbum of The Snow Goose. Geen probleem voor mij, altijd zul je één of meer publiekslievelingen missen.

Natuurlijk hebben de heren een zekere leeftijd bereikt en in het geval van frêle frontman Andy Latimer komen daar nog de ongewenste gezondheidsperikelen bij, maar wat een fenomenaal samenspel met een sprankelend geluid in één van de mooiste zalen ter wereld, dat lijkt voorbestemd voor grootse dingen. Met zijn vieren zetten ze een prestatie neer om U tegen te zeggen. Ik blijf erbij, grote groepen genoeg, grootse groepen overstijgen zichzelf live.

Lang heb ik getwijfeld om een tijd geleden die flinke box Air Born binnen te doen maar ik heb alle studioalbums buiten die remake van The Snow Goose, een drietal livealbums en de verzamelaar Rainbow's End. Waar stopt het? Er ligt hier nog zo'n stapel, ik moet nog zoveel van mijn albums herontdekken, en toch... Ga ik spijt krijgen van de niet-aankoop van Air Born? Geen idee, één iets is wel zeker, deze Live at the Royal Albert Hall is subliem en krijgt een plaats op mijn verlanglijst, een nieuwe queeste is begonnen.