Andrew Gold - Something New (2020)

Alternatieve titels: Unreleased Gold | The Solo Demos

14. Joseph [Solo Demo]
  15. A Note from You [Alternate Band Version] *
  16. To Be Someone [Solo Demo]
avatar van E-Clect-Eddy
Iets nieuws van de singer-songwriter die in 2011 overleed minder dan 2 maanden voor zijn 60e verjaardag.

Tja, is het humor om een foto te gebruiken van iemand die grotendeels onder het zand ligt, als de persoon in kwestie sindsdien is overleden? Volgens mij zou Andrew er zelf wel de humor van inzien.

In Nederland vooral bekend via de solo hits : Never Let Her Slip Away en Lonely Boy maar waarschijnlijk nog meer bekend van Thank You for Being a Friend het theme van The Golden Girls TV-serie.

In de 80s werkte hij in WAX samen met de Engelsman Graham Gouldman van 10cc en hadden ze nog hits met: Right Between the Eyes en vooral Building A Bridge To Your Heart.

In de 90s kwam hij via de comedy TV-serie Mad About You (Paul Reiser / Helen Hunt) weer in beeld met het theme nummer The Final Frontier. Hierna werd het still tot vorig jaar, aldus het label, via een viral op TikTok met Spooky Scary Skeletons. Het nummer, het album en deze "craze" is aan mij voorgegaan. Ik neem aan dat de royalties daarvan de komst van dit album zullen hebben bekostigd of tenminste hebben vergemakkelijkt.

Nu dan iets nieuws of liever iets heel ouds: de (digitaal?) opgepoetste demos uit 1973 waarmee hij de labels bestormde om een platencontract te bemachtigen. Deze 16 zijn nooit gebruikt voor de albums die hij later zou maken toen hij eenmaal dat contract op zak had. Dus ja, een album met nieuw werk maar wel uit de oude doos.

Zoals je kan verwachten van demos is Andrew hierop te horen vaak alleen begeleid door een piano of een akoestische gitaar. Zodoende klinkt het wat Folky, uitgezonderd de paar opnames met band en zo nu een dan een tweede gast-vocaal. Wel is zijn stem regelmatig via overdubs gebundeld tot koortjes.

Hier en daar zijn wel de beperkingen te horen van de oorspronkelijke band-opnames (minder hoog, die ze via EQ lijken te hebben gecompenseerd). Ook was zo nu en dan de oorspronkelijke echo op zijn stem duidelijk niet van een studio-kwaliteit. Hier een daar een wat geknepen noot maar over het algemeen heel professionele opnames.

Af en toen doen de nummers denken aan Billy Joel maar verrassend genoeg ook aan de Eagles.

Tussen de bonusnummers staan 2 nummers (met band) die in een andere versie op zijn eerste albums zijn verschenen. Terwijl het nummer Joseph de basis lijkt te zijn van wat later Thank You For Being a Friend zou worden.

Een mooi eerbetoon

Andrew Gold — Something New: Unreleased Gold - Omnivore Recordings

avatar van Wandelaar
Ten Years Behind Me en A Note from You kennen we ook van Gold’s debuutalbum uit 1975. Opmerkelijk veelzijdige en getalenteerde artiest. Zeker een album dat mijn belangstelling heeft.