menu

broeder Dieleman - De Liefde Is de Eerste Wet (2020)

mijn stem
3,85 (39)
39 stemmen

Nederland
Folk
Label: Snowstar

 1. Glasvol, Liefje (1:23)
 2. Nieuw Raam (2:51)
 3. Jakobsladder (2:22)
 4. Gerammel (2:58)
 5. Driftig Mens (2:42)
 6. Jaagpad (2:28)
 7. 42 (2:07)
 8. Eerst de Koffie (3:54)
 9. Lied van het Riet (2:33)
 10. Poonhaven (5:59)
 11. Wijzang (3:56)
 12. Plaatsbepaling (4:40)
 13. De Liefde Is de Eerste Wet (5:12)
totale tijdsduur: 43:05
zoeken in:
avatar van WoNa
4,5
Het was nogal een aankondiging van broeder Dieleman op Twitter: "mijn beste album ooit", of iets van die strekking. Zo, dacht ik, dan moet deze plaat dus over 'Uut De Bron' heen en op een bepaalde manier ook over 'Komma'. Al schat ik die plaat lager in dan de eerst genoemde. Beide platen zie ik als gesamtkunst, een werk waarin heel veel samenkomst naast het maken van muziek. Op 'Uut De Bron' de geluidsfragmenten, het spoken word in het Zeeuwse dialect, de fragmentarische muziek, de elektronica en de onderliggende, vaak prachtige liedjes. Op 'Komma' werd dat meer uit elkaar getrokken. Ook was de verrassing ervan af. Dit werd echter volledig gecompenseerd door het overdonderende artwork. Dat kwam met een prijskaartje, maar dit was het meer dan waard.

Liefde Is De Eerste Wet is allereerst een "gewone" plaat. Natuurlijk met een verhaal of wat. Centraal staat de 19e eeuwse kunstenaar in knipsels, die langs huizen en markten trok om zijn werk aan de man te brengen. En de opgetekende verhalen van wandeltochten en wat daarlangs gehoord kan worden voor wie de tijd neemt om te kijken en luisteren. Toon Dieleman doet dit en dat heeft zich vertaald in 13 liedjes. Meer dan ooit toont hij zich de chroniqueur van het Zeeuwse landschap.

Begeleid door een prima band, wordt alles uit de liedjes gehaald wat er in zit; en meer. Openingsnummer 'Glasvol, Liefje' legt de brug naar 'Komma' en met name het titelnummer. Zodra de brug is over gegaan, komen de singles 'Nieuw Raam' en 'Jacobsladder' voorbij en is Liefde Is De Eerste Wet volledig los. Een werkelijk prachtig begin van het album. broeder Dieleman neemt zijn luisteraars wederom mee op zijn wandeltochten en laat hen via zijn teksten en muziek ervaren wat hij heeft ervaren. Dat levert een aantal prachtige vergezichten op en even zovele intieme details.

Liefde Is De Eerste Wet vergelijken met de twee eerder genoemde platen, is zoiets als met appels en peren. Laat dat achterwege en dan, ja, veruit. Deze plaat is enorme stap, zowel compositorisch als de interactie met zijn band. Dit is een ontzettend mooie plaat en, wederom, jaarlijstjes materiaal.

Op WoNoBlog staat een eerder geschreven recensie, die nogal afwijkt op sommige plaatsen. Dat is wat Liefde Is De Eerste Wet allemaal met mij doet.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:14 uur

geplaatst: vandaag om 05:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.