Tangerine Dream - Springtime in Nagasaki (2007)

Alternatieve titel: Part One from the Five Atomic Seasons

Duitsland
Electronic
Label: Eastgate

1. Navel of Light Part 1 (8:02)
  2. Navel of Light Part 2 (14:44)
  3. Navel of Light Part 3 (7:42)
  4. Persistence of Memory Part 4 (6:32)
  5. Persistence of Memory Part 5 (13:11)
  6. Persistence of Memory Part 6 (3:50)
avatar van Gerards Dream
Wat heeft dit de laatste paar dagen vaak bij mij in de cd-speler gezeten en wat is het mooi. De muziek beklijft meteen en geeft mij het gevoel voor het eerst een plaat met electronische muziek te hebben gehoord. De thematiek waar over dit album gaat is niet zo mooi.

De muziek op dit album maakt onderdeel uit van serie die gaat over de atoombom die gevallen is op Nagasaki in 1945. Een behoorlijk beladen thema dus. De muziek is daar door erg ingetogen te noemen. Bij het luisteren er na heb ik eerder het gevoel dat er iets klassieks in de cd-speler zit, dan een vrolijke plaat met electronische muziek.

Wat voorbij komt is mooie sferische muziek waar spanning en weemoed in te horen is. Het is daardoor geen lichte kost te noemen en zeker niet voor iemand die vrolijk kennis wil maken met Tangerine Dream. Voor wie dat wel is is dit opnieuw zo'n album om dat bijzondere gevoel van electronische muziek naar boven te krijen. Na een paar luistersessies is het voor mij wel heel helder geworden dat dit een meesterwerk van Edgar Froese en Thorsten Quaeshning is. Het is adembenemend mooi, maar niet geschikt om kennis te maken met Tangerine Dream, daarvoor is de muziek te zwaar voor of te complex. Voor wie wel ervaring heeft met de muziek van Tangerine Dream is dit een must.