Arcesia - Reachin' (1972)

Label: Alpha

1. Pictures in My Window (2:38)
  2. Soul Wings (4:03)
  3. White Panther (2:34)
  4. Leaf (3:03)
  5. Voice of Love (2:38)
  6. Reachin' (2:47)
  7. Summer Love (3:20)
  8. Mechanical Doll (1:54)
  9. Butterfly Mind (2:55)
  10. Desiree (3:05)
  11. Rainy Sunday (3:30)
Soms krijg ik wel eens een tip in mijn pm box (wie niet?). Vaak zijn ze afkomstig van users die mijn smaak goed kunnen inschatten en die ik blind kan vertrouwen met hun tips die dan in de meeste gevallen ook goed uitpakken.
Vandaag was er eentje afkomstig van user philtuper. Een echte verrassing dus.

Zelf noemde hij het een verrassend album door de psychedelische fuzz gitaren en 'rare basloopjes'. Okay, dacht ik toen maar 'melodramatische zang die deed denken aan Daughn Gibson (o ja, daar kwam ik de naam philtuper tegen) en Scott Walker' deden de interesse flink groeien.
Voeg daarbij de biografie van de beste man (Johnny Arcessi) en je kunt wel stellen dat dit album iets bijzonders moest zijn. Geboren in 1917 en overleden in 1983, oorspronkelijk crooner in a big band.

Arcessi hervond zichzelf dus op latere leeftijd d.m.v. het uitbrengen van dit album en liet zich begeleiden door een band met psychedelische inslag.
Hierdoor is het resultaat inderdaad vergelijkbaar met het werk van Scott Walker wat mij betreft en kunnen we gerust stellen dat we hier te maken hebben met een verloren pareltje.

Je moet tegen de zang kunnen maar voor iemand die groot liefhebber is van Scott Walker, Antony en uit de voeten kan met een band als Pavlov's Dog is dat een niet al te groot probleem.

Een beetje vreemd, maar wel lekker.

avatar van philtuper
Briljant onontdekt pareltje dit! Ik werd getriggerd door een tip van Paul Major (Endless Boogie) in de Mojo. En wat een vondst dit is...

Arcedia is dus John Anthony Arcesi (1917), een Amerikaanse zanger van jazz en populaire liedjes. Zijn verhaal is bijzonder.Check: Arcesia - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Dit album laat klaarblijkelijk een compleet ander gezicht zien van Arcesi. Het is opgenomen na de dood van zijn vrouw in 1971.

De elf nummers op Reachin 'Arcesia zijn zeer emotioneel en gepassioneerd. De zang is ontzettend theatraal, melodramatisch terwijl het instrumentarium weer psychedelisch klinkt, met de nadruk op fuzz gitaar en orgel. Teksten gaan over onderwerpen als de struggle of life, verlossing (Desiree), de kracht van de vrouw (White Panther), en het leven van de vergankelijkheid (Butterfly Mind en Soul Wings). Hoewel over het hoofd gezien op het moment van de oorspronkelijke release en zelfs bespot in sommige kringen bij zijn re-release, heeft het album inmiddels aan respect gewonnen, met name bij sommige fans van de outsider muziek. Arcesi zelf was destijds tevreden met het resultaat van de opnames. Hij was ervan overtuigd dat hij een goede plaat had gemaakt die naarmate de tijd zou verstrijken beter begrepen zou worden. Ik hoop van ganser harter dat we dat gaan doen want deze plaat is het meer dan waard!

philtuper schreef:
Het is opgenomen na de dood van zijn vrouw in 1971

Dit lees ik dus ook regelmatig maar tegelijkertijd zie ik ook de releasedatum 1968 vaak opduiken.
Hoe zit dit nu precies?????

avatar van philtuper
Volgens mij is het in 1971 opgenomen maar pas in 1972 gereleased. Dat is wat ik heb kunnen vinden zover.

avatar van muziekobsessie
sorrie, altijd in voor tips maar dit lijkt te veel op Bonniwell's cultband/plaat in '67 baanbrekend en dus vele volgelingen als deze.
check m maar en je weet wat ik bedoel, zelfde sounds en orgels
The Bonniwell Music Machine - The Bonniwell Music Machine (1968)

YouTube - The Bonniwell Music Machine - The Trap
YouTube - The Bonniwell Music Machine - Astrologically Incompatible
YouTube - The Music Machine - Talk Talk (1966)

avatar van philtuper
Sorry maar dat is me te kort door de bocht. Beide platen zijn min of meer in dezelfde tijd gemaakt. Ik geloof er niet in de een de ander meteen maar kopieert. En los van dat kan de kwaliteit van deze plaat dan nog hoog zijn. De zang van Arcesia is ook echt anders als Bonniwell. Het is nóg veel theatraler en het geheel is ook weirder door het de rare bassloopjes en die fuzzy gitaren erachter. Arcesia lijkt te zingen alsof het zijn laatste song zal zijn, ik vind dat heel mooi en bijzonder.
Maar goed, als jij er zo snel conclusies aan wilt binden en daardoor een album laat liggen, soit. Ondertussen geniet ik lekker verder door van deze heel bijzondere plaat.

avatar van philtuper
@muziekobsessie Moet je trouwens wel nog bedanken voor het tippen van T.S. Bonniwell's Close: Prachtplaat!

avatar van muziekobsessie
graag gedaan,zal deze nog wel een keer proberen, wie weet doet ie me dan meer