Afsky - Ofte Jeg Drømmer Mig Død (2020)

Denemarken
Label: Vendetta

1. Altid Veltilfreds (7:10)
  2. Tyende Sang (8:38)
  3. Imperia (6:36)
  4. Bondeplage (7:00)
  5. Stemninger (7:27)
  6. Angst (8:42)
avatar van ZAP!
Hier te horen.

avatar van Edwynn
Mooie tip. Dank je wel daarvoor.

Afsky is wel echt een blackmetal ding in de basis. Met hier en daar wat folk en gaze uitspattingen. Daarom begrijp ik het rock/metal label niet helemaal. Maar ach, in hokjes stop je je hond misschien. De pret is er niet minder om. Eigenlijk is het heerlijk wegdrijven geblazen met dit album.

Ofte Jeg Drømmer Mig Død is een lekker neerslachtig feestje. Sterk uitgewerkte melodielijnen die over het algemeen op overweldigende wijze over de luisteraar worden uitgestoort. Episch tremolowerk, hoge tempo's, getergde vocalen en af en toe een akoestische passage waar de ochtenddauw even flink tot de materie doordringt. Allemaal verstopt in een wat gruizige mix. Wat stiekem toch weer extra bijdraagt aan de bedrukte sfeer.

Tekstueel handelt het eens niet over de onheilige avonturen van de gehoornde. Ook niet over die ene keer dat Willie de Viking met de Walküren meemocht om dood en verderf te zaaien op vreemde kusten. Nee, dit gaat over een uitzichtloos arbeidersbestaan van enkele eeuwen geleden. Geïnspireerd door diverse Deense verhalenschrijvers. De coverart doet wat dat betreft ook al een duit in het zakje.

avatar van [WZ]
Fijn sfeertje, het album loopt als geheel erg lekker door!
Gruizige mix inderdaad, maar toch helder genoeg om veel details eruit te halen, erg goed gedaan.

is alweer even geleden dat ik na een eerste luisterbeurt onder de indruk was van een nieuwe black metal plaat.

avatar van Kondoro0614
Precies waar ik al een beetje bang voor was, 'Afsky' ligt met zijn tweede plaat eigenlijk in het verlengde van hun debuut uit 2018, waar ik niet al te huiverig over was. Wat mij meeviel, en waar ik ook deels opgelucht door was is dat 'Luk' wat melodischer aan het werk is gegaan, wat meer durft te werken met stiltes en dit ook heerlijk op pakt. Daardoor zijn de eerste twee songs van deze plaat echt goed, zoals ik het graag mag horen in de black metal. De mix is prima, en de sfeer is duister, meer depressiever dat zijn voorganger waardoor de plaat dieper en beter binnenkomt.

Toch kent ook deze plaat bij vlagen de lengteduur wat soms lang kan aanvoelen, dit omdat hij na de twee begin songs er weer vol in gaat. Zijn zang is overigens ook erg goed, en dat maakt de eenmansband 'Afsky' een prima schoolvoorbeeld in de black metal scene, toch weet ik niet of 'Luk' de kracht heeft om een soloproject verder te laten slagen. Want dan klinkt zijn sound toch echt niet goed genoeg, wat andere eenmansbandjes vaak wel mee dragen.

avatar van horizon
Sterk album. Met aantal heel erg mooie passages ertussen.

Kondoro0614 schreef:

15 Maart komt toch alweer volgende album uit.

horizon schreef:

15 Maart komt toch alweer volgende album uit.

Ja, en wat is daar mee? Het is trouwens een singel, geen album.

Kondoro0614 schreef:

Ja, en wat is daar mee? Het is trouwens een singel, geen album.

Single is al uit. Kun je op Spotify luisteren. 15 maart komt nieuw album uit.

En je schreef dat kans van slagen niet hoog inschat. Dus als hij nu weer een album uit brengt heeft hij zelf er in ieder geval nog alle vertrouwen in.
En die nieuwe single klinkt in ieder geval vertrouwd goed.

horizon schreef:

Single is al uit. Kun je op Spotify luisteren. 15 maart komt nieuw album uit.

En die nieuwe single klinkt in ieder geval vertrouwd goed.

Wat is je bron? Ik zie niks over een nieuw album namelijk. Zowel metal-archives als bandcamp niet, of ik kijk gewoon niet goed.

Klopt. Maar, artiesten maken ook niet altijd goede albums hé. Ik vond de sound nou niet heel bijzonder verder.

avatar van Lau1986
Dit is een erg fijn album. Het heeft een heerlijke sfeer en de nummers bouwen heerlijk op.