Raven - Metal City (2020)

Rock / Metal
Label: Steamhammer

1. The Power (3:55)
  2. Top of the Montain (3:36)
  3. Human Race (3:59)
  4. Metal City (3:27)
  5. Battlescarred (4:45)
  6. Cybertron (3:24)
  7. Motorheadin' (2:42)
  8. Not So Easy (3:09)
  9. Break (3:39)
  10. When Worlds Collide (6:15)
avatar van gigage
Leuke hoes en leuke titeltrack. Album nummer 14, voor de weemoedige metalheads.

avatar van Kronos
Leuke hoes inderdaad. Album nummer veertien? Ik ken alleen de eerste vier.

avatar van gigage
Wat voor Anvil geldt, geldt ook voor Raven. In de begindagen was er een trouwe metalschare en leek de band een succesvolle toekomst te wachten. Zoals de gezamelijke main act voor de Kill em all for one tour met Metallica, die net kwamen kijken. Maar uiteindelijk zijn ze wel van invloed geweest op de Amerikaanse thrash scene maar de vruchten werden dus door anderen geplukt.
Inmiddels zijn er crowd funding acties nodig om nog albums te kunnen maken. De snelle Heavy Metal heeft dus maar kort een piek gehad maar dat maakt de veteranen geen moer uit. Vol enthousiasme wordt de metal van weleer op metal city gepresenteerd en dat is toch best een prestatie 40 jaar na hun debuut. Ik word er zelfs weer een beetje blij van.
De nieuwe drummer kan in ieder geval een best potje roffelen. John Galagher gilt nog of zijn leven er vanaf hangt en zijn broer Mark is het ook zeker nog niet verleerd.
En voor je het weet is de plaat weer teneinde. Respect.

avatar van Kronos
gigage schreef:

Tja, als je met een album als Stay Hard komt is dat wel aan jezelf te wijten.

avatar van gigage
Yep, wrong side of history ( glam) zullen we maar zeggen.

avatar van rider on the storm
Koptelefoon op, volumeknop open en knallen maar. Fijne metalplaat van deze veteranen. Complimenten ook voor de gave hoes.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Goed, Raven zal altijd een cultgroep blijven in ons geliefde Rock / Metal wereld en waarom zou je de dag van vandaag nog albums maken? Het sop is de kool niet waard maar is het dan niet een kwestie van eergevoel en niet overdadig willen teren op dat lang vervlogen roemrijke verleden van de albums Rock Until You Drop (1981), Wiped Out (1982) en heel zeker All for One (1983)?

Mike Heller is de “nieuwe” drummer, weliswaar op een Raven studioalbum maar op het livealbum Screaming Murder Death from Above uit 2019 maakte hij op mij ook indruk met zijn manische roffels op de drumvellen. Laat manisch nog altijd het magische woord zijn bij Raven, een groep waarvoor ik al een eeuwigheid een boontje heb.

Hier is dat niet anders. Natuurlijk is het vaak “been here, done that” maar het is weer dat hoorbaar en tastbaar speelplezier dat het bij mij doet. En het helpt als de drummer meegaat in dat – opnieuw – manisch verhaal. John Gallagher doet en kan nog exact wat hij bijna veertig jaren geleden ook deed op hun debuutalbum: krankzinnig bassen en waanzinnig hoog zingen als erom gevraagd wordt. En weeral luister ik met heel veel plezier naar zijn broer, gitarist Mark Gallagher, een geweldenaar met hopen klasse in de luwte. Beide broertjes spelen al hun hele leven samen, dat verdient respect zeker met hun leeftijd in gedachten want beiden zijn al de zestig voorbij.

Hoogtepunten zijn voor mij Top of the Mountain, Metal City en Motorheadin'. Aflsluiter When Worlds Collide is voor mij een misser, want het tempo duikt de diepte in en John tracht te zingen, moet hij niet doen, er zijn al genoeg “zangers” op de wereld. Raven is op zijn best als het vooruit gaat en blijft gaan. Raven is de rollercoaster van Rock / Metal en live een feestje.

avatar van AOVV
Spetterende plaat. Voor wie van hard rock en heavy metal van de ouwelijke soort houdt, is dit puur vermaak. Motorheadin' is een flitsend hoogtepunt.

3,5 sterren

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Ach waarom niet natuurlijk, want ik heb een boontje voor hen.

RAVEN "Top Of The Mountain" (Official Lyric Video) - YouTube

RAVEN "Metal City" (Official Video) - YouTube

RAVEN "Not So Easy" (Official Video) - YouTube

Geniet mee van hun speelplezier en hun levenslust.