Gang of Four - Yellow (1980)

Punk / Funk
Label: EMI

1. Outside the Trains Don't Run on Time (3:27)
  2. He'd Send in the Army (3:40)
  3. It's Her Factory (3:08)
  4. Armalite Riffle (2:48)
Kid A(cid)
Prima EP. Een *3,5.

avatar van Reint
Tegenwoordig is het zo dat als je Entertainment! koopt,je deze nummers er automatisch als bonustracks bijkrijgt.

Erg goed EP. Vooral de eerste drie nummer barsten van de energie en de chaos.

Kid A(cid)
Armalite Rifle werd ooit eens treffend de Yellow Submarine van GoF genoemd en ik heb het niet echt op dat nummer...

avatar van Reint
Ook niet mijn favoriet inderdaad. Vooral wanneer het 'damage' begint haak ik snel af. Live is het wel wat beter, minder eentonig.

avatar van ZAP!
De mondharmonica(?) in 'It's Her Factory' werkt niet, verder is 't weer smullen van deze nieuwe ontdekking.

Wat een heerlijk gitaarwerk.

avatar van RonaldjK
Op reis door new wave in oktober 1980, een maand waarin veel, véél wave verscheen. Van vorige halte Love Zombies van The Monochrome Set kom ik bij Gang Of Four. Een EP die officieel titelloos is en dus Gang of Four heet, maar meestal als Yellow EP wordt aangemerkt. Of kortweg Yellow, zoals hier op MuMe.

Op albumdebuut Entertainment! viel hun maatschappelijke betrokkenheid op, waarbij het viertal uit Leeds marxistische sympathieën had. De EP is eigenlijk een tussendoortje. Kennelijk slaagde men er niet in om in 1980 een volledig album neer te zetten en dus werd gekozen voor opnamen uit maart 1980 (kant 1, track 1-2) en 1979 (kant 2), waarvan It's Her Factory de B-kant van single At Home He's a Tourist was geweest, hun enige hit(je) tot dan toe.

De muziek op kant 1 is een mengsel van postpunk en funk: dominant is de bijtende gitaar van Andy Gill in de stijl van Wilko Johnson. De heldere stem van Jon King verwoordt duidelijk verstaanbaar in rond Engels: "Discipline is his passion" en "It's his castle he wants his wife to run and fix order. His obsession: order! Order!".
He'd Send in the Army is minder melodieus, meer op de groove gericht: belangrijk is het ritmetandem van bassist Dave Allen en drummer Hugo Burnham, al laat Gill zijn gitaar weer heerlijk knarsen.

Een melodica, het kinderinstrument, blaast lichtelijk irritant in It's Her Factory, waarbij niet wordt gezongen maar gesproken.
Anders dan ik bij anderen springt Armalite Rifle er bij mij wél positief uit. Geen funk maar Buzzcocksachtige punk, melodieus en in de tekst een aanklacht over de combinatie van "the holy Trinity" en wapengeweld.: "Do your damage". Na dertien minuten is het dan alweer stil.

In maart 1981 volgde de elpee Solid Gold met daarop een heropname van Outside the Trains Don't Run on Time. Zoals Reint al in 2008 noemde, volgde in 1995 een cd-heruitgave van Entertainment! met deze EP als bonus.

Mijn afspeellijst met new wave en aanverwanten had moeten vervolgen met Seconds of Pleasure van Rockpile, de groep met pubrockers Dave Edmunds en Nick Lowe. Die staat echter niet op mijn streamingplatform en dus vervolg ik met ska van het Belgische The Employees, oftewel single Pick It Up. Die vond ik op MuMe op verzamelaar Bel 80: Het Beste uit de Belpop van 1980.