menu

Jeff Tweedy - Love Is the King (2020)

mijn stem
3,81 (58)
58 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: dBpm

 1. Love Is the King (4:46)
 2. Opaline (4:45)
 3. A Robin or a Wren (2:48)
 4. Gwendolyn (3:25)
 5. Bad Day Lately (3:09)
 6. Even I Can See (3:19)
 7. Natural Disaster (3:22)
 8. Save It for Me (3:02)
 9. Guess Again (3:17)
 10. Troubled (3:11)
 11. Half-Asleep (4:18)
totale tijdsduur: 39:22
zoeken in:
avatar van Juveniles
4,0
en daar is Jeff Tweedy al weer met een nieuwe solo release. De eerste 2 vrij gegeven nrs klinken vertrouwd -op de eerste plaats door zijn warme stem-, kleine miniatuurtjes met subtiel gitaar gepriegel. Met name het titel nr is fraai. Tweedy zoekt nog steeds het avontuur, maar je moet er wel de koptelefoon voor opzetten.

avatar van Juveniles
4,0
meesterlijke video bij "Gwendolyn".
Muzikaal is het niet heel verheffend, Tweedy consolideert zijn status als begenadigd singer-songwriter.

Jeff Tweedy "Gwendolyn" (Official Music Video) - YouTube

avatar van Wickerman
4,0
Ik verwachtte een Warmest, maar ik moet toch zeggen dat ik na het luisteren van de helft van de plaat toch wel verrast ben. Op 'Bad Day Lately' zit een snerende gitaar die ik sinds A Ghost Is Born niet meer van Jeff Tweedy heb gehoord. Hier gaan we wat tijd mee doorbrengen.

avatar van juvefc_robin
4,5
Geweldig album. Een fijn thuiskomen met hier en daar een verrassing. Deze gaat hier nog vaak op repeat.

avatar van Venceremos
3,0
Mij nog wat te lethargisch allemaal, songmateriaal op Warm is ook sterker. Sinds Schmilco moeten we het met dit monotone geluid doen. Gelukkig maakt Tweedy nog wel wat pareltjes zoals Natural Disaster in dit geval.

avatar van Johnny Marr
3,5
Mooie luisterplaat met warme liedjes. Fijne muziek voor bij het haardvuur.

avatar van AOVV
3,5
Inderdaad, een zeer gemoedelijk plaatje. Opwindend wordt het nooit, maar ideaal om op een wat koudere herfst- of winterdag te beluisteren in de huiskamer, half weggestopt onder een bordeaux dekentje, met een goed boek op schoot en een kop warme chocola binnen handbereik.

3,5 sterren

avatar van erwinz
4,0
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Jeff Tweedy - Love Is The King - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Jeff Tweedy - Love Is The King
Jeff Tweedy verrijkt zijn al zo imposante oeuvre met een samen met zijn zonen en tijdens de Amerikaanse lockdown gemaakt album, waarop nostalgie, melancholie en rust domineren

Bij eerste beluistering kabbelde Love Is The King van Jeff Tweedy voort zonder heel veel indruk te maken, maar hoe vaker ik naar het nieuwe soloalbum van de Amerikaanse muzikant luister, hoe beter het wordt. Love Is The King werd gemaakt tijdens de Amerikaanse lockdown en dat hoor je. Jeff Tweedy en zijn zonen maken ontspannen muziek en het is muziek die overloopt van nostalgie en melancholie. Love Is The King is betrekkelijk sober ingekleurd, maar bij aandachtige beluistering is er veel moois te horen op een album dat het talent van Jeff Tweedy nog eens onderstreept. Het is een wat traditioneler klinkend album, zodat het avontuur bewaard kan worden voor Wilco.

Het is inmiddels een imposante stapel albums waarop de naam van Jeff Tweedy prijkt. De Amerikaanse muzikant stond aan het begin van de jaren 90 aan de basis van de alt-country met zijn band Uncle Tupelo en bouwt vanaf de tweede helft van de jaren 90 aan het indrukwekkende oeuvre van Wilco. Hiernaast zijn er projecten als Loose Fur en is er natuurlijk het solowerk van Jeff Tweedy.

Dat solowerk werd vorige week verder uitgebreid met Love Is The King en het is het zoveelste kunststukje van Jeff Tweedy. Love Is The King volgt op de soloalbums Warm en Warmer en op het fraaie Ode To Joy van Wilco.

Het is een album dat overigens ook best onder de naam Tweedy had kunnen worden uitgebracht. Onder deze naam maakte Jeff Tweedy in 2014 immers een uitstekend album (Sukierae) met zijn zoon Spencer en deze Spencer Tweedy is ook van de partij op Love Is The King. Jeff en Spencer tekenen op Love Is The King voor alle instrumenten, terwijl een andere zoon van Jeff Tweedy, Sammy, hier en daar wat achtergrondzang toevoegt. In essentie is Love Is The King daarom het tweede album van Tweedy en het is een uitstekend album geworden.

Het is een album dat werd gemaakt tijdens de Amerikaanse lockdown die Jeff Tweedy en zijn zonen aan het huis gekluisterd hield. Ik zal niet beweren dat Love Is The King een typisch lockdown album is, maar het is wel een album met een bijzondere sfeer. Jeff en Spencer Tweedy maken op ontspannen wijze muziek en dat levert op het eerste gehoor een album op dat zich vrij langzaam voortsleept.

Het is een album dat gevuld is met muziek die vooral invloeden uit de folk en de country laat horen, met hier en daar wat inspiratie uit de rockversies van beide genres. Het is op het eerste gehoor ontspannen huisvlijt die niet heel opwindend klinkt, maar Love Is The King is een album vol groeibriljanten.

Zeker wanneer je het album met de koptelefoon beluistert hoor je hoe mooi de ingehouden maar toch ook veelkleurige instrumentatie is. Het is een instrumentatie die fraai kleurt bij de vaak wat zachte vocalen van Jeff Tweedy.

Love Is The King is een album vol melancholie dat past in deze tijd, maar het is ook een album dat past in het rijke oeuvre van Jeff Tweedy. De Amerikaanse muzikant bewaart zijn spannendste muziek voor Wilco, maar ook de wat traditioneler aandoende rootsmuziek op Love Is The King is van hoog niveau.

Ik was bij eerste beluistering niet direct overtuigt van dit niveau, maar hoe vaker ik naar het album luister, hoe nadrukkelijker de huisvlijt van de familie Tweedy zich opdringt. Love Is The King klinkt hier en daar als een album dat ook in de jaren 70 had kunnen worden gemaakt en verruilt de alternatieve country van Uncle Tupelo weer voor de oorspronkelijke country van weleer.

De vrouw van Jeff Tweedy heeft vastgelegd hoe het album werd gemaakt, wat beelden oplevert van een gezin dat thuis opgesloten zit en de tijd vult met het maken van muziek. Dit soort beelden ontbreekt meestal, maar het heeft mijn kijk op Love Is The King nog wat sympathieker gemaakt. Volgend jaar is het hopelijk weer tijd voor een spannend Wilco album, maar dit jaar past de ingetogen muziek zonder opsmuk van de familie Tweedy misschien wel beter. Erwin Zijleman

avatar van Sandokan-veld
4,0
Mooie plaat met een aantal intrigerende momenten en liedjes die steeds beter blijven hangen. Voor dat laatste is wel enige aandacht van de luisteraar nodig, met het slaapkamertimbre dat Tweedy zich heeft aangemeten. Je wordt niet direct omver geblazen, zogezegd.

Toch blijft de kwaliteit natuurlijk hoog. Dat mijn waardering nog voorzichtig is, komt vooral doordat dit precies de plaat was die je zou verwachten dat Jeff Tweedy zou maken, en dat maakt het een beetje inwisselbaar met zijn recente werk. Wellicht dat deze liedjes nog gaan groeien in mijn oren, dan zal uiteraard de waardering daarop worden aangepast.

avatar van Cor
4,0
Cor
Het komt allemaal zo makkelijk bij Jeff Tweedy. Zo'n goede liedjesschrijver is hij. En het instrumentarium dat erbij past, lijkt soepel en moeiteloos aan te sluiten bij zijn melodieën en lyrics. Begeleid door z'n beide zonen zet de Wilco-voorman weer een rootsy plaat neer om te omarmen en om van te houden. Een enkele keer loopt z'n gitaar knerpend van de rails. Zo blijft het spannend, maar wordt de sfeer van het album niet doorbroken. Gelukkig heeft Jeff Tweedy nog steeds wat de vertellen.

avatar van Sandokan-veld
4,0
Sandokan-veld schreef:
Wellicht dat deze liedjes nog gaan groeien in mijn oren, dan zal uiteraard de waardering daarop worden aangepast.


Bij deze: enigszins tot mijn verbazing grijp ik geregeld naar deze plaat terug.

3,5 --> 4

Gast
geplaatst: vandaag om 22:54 uur

geplaatst: vandaag om 22:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.