Deep Purple - 24 Carat Purple (1975)

Label: EMI

1. Woman from Tokyo (5:44)
  2. Fireball (3:25)
  3. Strange Kind of Woman [Live] (9:02)
  4. Never Before (3:56)
  5. Black Night [Live] (4:52)
  6. Speed King (5:48)
  7. Smoke on the Water [Live] (7:18)
  8. Child in Time [Live] (12:06)
wat een top cd is dit toch

avatar van gemaster
Heerlijk album. Mijn pa heeft dit album al enige tijd en als klein kindje was dit mijn eerste kennismaking met jaren '70 hardrock. Geen onplezierige gebeurtenis en sindsdien ben ik toch wel een grote fan van het genre. Beste nummer blijft het onverslaanbare Child In Time. 4 sterren.

avatar van Halloween
Vind ik ook Child In Time is een top nummer.

Ed
strange kind of woman is lekker.
zeker het stukje waar ian richie's gitaar spel na zingt

avatar van lebowski
En dan hebben we het nog niet gehad over het sacrale begin van Speed King, waarna de tering losbarst. Schitterend nummer. Zag laatst een docu over de mannen en met name het album Machine Head. Het viel me op dat de mannen stuk voor stuk met zoveel liefde terugkijken op hun nummers en hun toptijd. Allemaal hadden ze spijt dat de band - iig de Mark II-bezetting - was geëxplodeerd door de enorm intense toerschema's die de moneymakers van het management ze oplegden. Als ik het erover heb krijg ik alweer zin in deze plaat. Halve ster durbij!

avatar van gemaster
Toch denk ik dat hun creatieve hoogtepunt al was gepasseerd. Hun laatste album was niet zo goed meer geloof ik.

avatar van lebowski
Ze vertelden dat ze door het intensieve touren hun nieuwe songs wat afraffelden. Hun laatste album in deze bezetting was Who Do We Think We Are en die is inderdaad wisselvallig. Maar een nummer als Rat Bat Blue maakt veel goed voor lebowksi!!!

Inderdaad een TOP CD.
Maar ik vind dat de latere bezetting van Deep Purple nooit meer het niveau hebben gehaald als met mijn favoriete bezetting: Gillan, Glover, Blackmore, Pace en Lord.

avatar van HiLL
Dit vind ik echt een topalbum van Deep Purple. Hier staan wat mij betreft de betere nummers op. Echt een heerlijke plaat!

avatar van avdj
De tracklist ziet er goed uit, maar is dit geen live album?

avatar van BlauweVla
Volgens mij zijn de tracks 3, 5, 7 en 8 live uitvoeringen.

avatar van Hans Brouwer
BlauweVla schreef:
Volgens mij zijn de tracks 3, 5, 7 en 8 live uitvoeringen.
Inderdaad

HiLL schreef:

Het is dan ook een verzamelaar ....

Btw geef mij maar In Rock, Fireball, Machinehead, Made In Japan, Burn of Made In Europe i.p.v. dit gekunstelde compilatiecdtje. Alleen interessant voor mensen die met DP kennis willen maken. Dit album wordt zwaar overgewaardeerd op deze site.

Ps. De live uitvoeringen komen rechtstreeks van Made In Japan.

avatar van Bush Beast
Eens met Iljaiya. Geen nieuw werk ... alleen maar "Best of"

avatar van Hans Brouwer
Bush Beast schreef:
Eens met Iljaiya. Geen nieuw werk ... alleen maar "Best of"
Een aardige kennismaker met Deep Purple (er zijn trouwens betere DP verzamelaars ). Voor het echte werk schaf je natuurlijk gewoon de studio- en live albums aan!!

avatar van HiLL
iljaiya schreef:

Het is dan ook een verzamelaar ....

Wat niet wil zeggen dat de betere erop staan, he...
Overigens kom ik er op terug, er staan goede nummers op maar er zijn nog meer goede.

Het leuke van deze compilatie is dat het geen voor de hand liggende keuzes zijn. Alle live-versies zijn stuk voor stuk beter dan de studio-versies en Never Before is een verrassende keuze. Ik vind dit toch wel de Deep Purple cd die het best in het gehoor ligt.

Dit verzamelalbum is luisteraarsbedrog. Dat was het al, toen het uitkwam. Er is maar één reden om 24 Carat te kopen: Black Night live. De rest kun je elders vinden. Daarom weiger ik te stemmen - de verleiding om het een 1 te geven is te groot en toch ook weer oneerlijk.
Of staat Black Night live in Japan ook al weer ergens anders? Dan is 24 Carat helemaal overbodig.

avatar van Thuurke
Black Night staat op de Made in Japan bonus disc (Encores), maar ik weet niet of het om dezelfde versie gaat (zal wel).

M.Nieuweboer schreef:

Maarja, toch...

Ik heb 2 Purple-verzamelaars: Deepest Purple en deze. Deepest Purple is veel completer, maar toch wint deze het. Het verloopt wat beter, luistert wat lekkerder weg... Dat vind ik toch wel een beetje het probleem met verzamelaars: Vaak wordt er getracht een zo compleet mogelijk beeld te geven van de carriëre van een artiest waarbij zoiets als een vloeiende lijn uit het oog verloren wordt.
Op deze lijkt alles perfect in balans te zijn.

avatar van rudiger
toch kan je beter MADE IN JAPAN aanschaffen.

avatar van Thuurke
Of de Singles A's & B's aanschaffen, dan heb je de originele single en Black Night live op 1 CD en niet duur. Op deze plaat staan 20 nummers in de versies zoals ze ooit op singletje zijn uitgebracht.

Pieter Paal
Net zoals het reguliere album 'Deep Purple in rock' is deze compilatie net zo'n bestseller en het was in de jaren 70 in bijna ieder huishouden wel te vinden.
Het is een leuke instapper voor diegenen die voor het eerst kennismaken met deze fantastische groep.
Inmiddels zijn er wel beter samengestelde compilaties dan deze te vinden met een veel langere speelduur.
De herziene versie van 'Singles A's en B's' is goed, maar je mist dan toch enkele belangrijke tracks.
Op andere compilaties worden de singles uit hun beginjaren totaal genegeerd.
In de Polydor-jaren hebben ze ook nog wat goed werk afgeleverd.
Voor de fans was het wel lullig om deze lp/cd voor die ene live-versie van 'Black night' te kopen. Nu hebben we gelukkig die expanded versie van 'Made in Japan'.

Maar ik betwijfel of het dezelfde versie is. Die van Made in Japan duurt dik 6 minuten, deze krap 5. Nou heb ik de oude versie van Made in Japan (inmiddels ook niet meer; zie het commentaar aldaar). Blackmore kennende zullen de solo's hemelsbreed verschillen.

EVANSHEWSON
kaztor schreef:

Ik vind het geen biezonder goed samengestelde verzamelaar, maar ach, hij geeft wel een beknopt overzicht van wat de heren in deze periode allemaal in hun mars hadden.

***1/2

avatar van blunnie
En dat is zeker niet weinig gezien het aantal albums dat ze in die jaren hebben uitgebracht.Zelf vind ik bv fireball een heerlijk nummer vooral het begin.3.5 ster

avatar van Rinus
Mijn "kennismakings" album met DP. Nadat heb ik 1 voor 1 alle albums gekocht, die op de achterkant van de hoes stonden.

Dit was ooit (hééééééél lang geleden) mijn 'instappertje'. Ik had me geen betere kunnen wensen. Top top top - en smakend naar meer. Véél meer...

M.Nieuweboer schreef:

Lang leve internet. Nu weet ik dat het inderdaad dezelfde versie is; die op 24 Carat is aan het begin enigszins ingekort.
Mensen, koop toch gewoon Made in Japan, dwz de dubbel-CD.

Boets11
Dit was een goedkoop uitgebracht album voor nog geen 10 gulden. dE MEESTE EXEMPLAREN SLOEGEN VROEGER OVER