Steve Hackett - Under a Mediterranean Sky (2021)

Neoklassiek / Wereld
Label: Inside Out

1. Mdina (The Walled City) (8:45)
  2. Adriatic Blue (4:51)
  3. Sirocco (5:13)
  4. Joie de Vivre (3:41)
  5. The Memory of Myth (3:28)
  6. Scarlatti Sonata (3:40)
  7. Casa del Fauno (3:51)
  8. The Dervish and the Djin (4:57)
  9. Lorato (2:29)
  10. Andalusian Heart (5:34)
  11. The Call of the Sea (4:44)
avatar van Running On Empty
Eerste nummer hiervan op YouTube is echt desastreus voor je tandglazuur. Zijn klassieke platen zijn fenomenaal, maar die strijkers verpesten echt alles.

Altijd verschil in smaak......orkest bij nummer Sirocco voor mij wel ondersteunend.....
Kijk uit naar deze CD...en heb besteld op zijn Site.
2x Steve gezien in Den Haag....drummers: John Shearer.....Ian Mosley.....lang geleden!!

avatar van meneer
Strijkers ? Orkest ? Volgens mij komt, wat ik hoor bij bv Sirocco, gewoon uit een synthesizer kastje.

Staat op zijn website het volgende over (heb ik even in de wachtkamer bij de tandarts opgezocht voordat ik een herstellende glazuurbehandeling kreeg):

Under A Mediterranean Sky features Steve Hackett playing nylon, steel string and twelve string guitars, charango and Iraqi oud. Keyboards, programming and orchestral arrangements are by Roger King. Featured musicians are John Hackett and Rob Townsend, flute (Casa del Fauno); Malik Mansurov, tar and Arsen Petrosyan, duduk & Rob Townsend, Sax (The Dervish And The Djin); Christine Townsend, violin & viola (The Memory of Myth and Andalusian Heart); Franck Avril, oboe (Aldalusian Heart). All tracks were produced by Steve Hackett and Roger King with all tracks recorded and mixed by Roger King at Siren.

Maar goed. Benieuwd naar het album want ik hou wel van Hackett op zijn akoestische gitaar. Altijd sfeervol. Vaag vermoeden dat het volgende album weinig reisverslagen zal bevatten. Ik had een kaartje voor zijn concert afgelopen september in Antwerpen maar dat is verzet naar 2022..

avatar van goldendream
meneer schreef:

Hé, ik had ook een kaartje voor Antwerpen, verplaatst naar 2022. Dan zien we elkaar daar misschien.

avatar van freitzen
Ik heb er ook eentje voor 2022 in Utrecht en hoop dat Hackett dit album dan weer vergeten is. Eén instrumentaal nummer is nog wel leuk, maar een heel album is echt teveel. Vijftig minuten lang kabbelt het maar door, wat een verschil met zijn vorige albums. Eerste tegenvaller van het jaar.

avatar van Aproxis
freitzen schreef:

Ik heb had inderdaad ook kaartjes voor september die verplaatst zijn naar maart 2022, in Utrecht. Volgens mij blijft dat gewoon onderdeel van de ‘Seconds Out’ tour, dus zitten we iig voor een groot deel veilig. En na een jaar heeft hij vast wel gezien dat dit nieuwe album geen succes is, of juist wel. Ik heb het nog niet gehoord, maar moet zeggen dat ik het solo materiaal op een enkele album na toch niet zo boeiend vind. Hij heeft echt amper nieuwe ideeën.

avatar van Running On Empty
freitzen schreef:

Zelfde hier. Heb kaarten voor beide shows van Hackett in Utrecht. Hackett acoustisch is natuurlijk een compleet verschil, wat mij betreft prachtig op de klassieke gitaar maar laat de strijkers aub weg. In Maart 2022 gaat Hackett hier helemaal niets van spelen en dat is prima. Dit is geen bandplaat of rockplaat en eens in de zoveel jaar maakt Steve een klassiek uitstapje en nu lijkt het meer een opvulling voor zijn concertloze periode in Corona tijden. Voor de liefhebbers die ook deze kant van Steve Hackett kunnen waarderen, probeer eens zijn klassieke CD Tribute. Die is wat fijner dan deze Under A Mediterranean Sky.

avatar van meneer
Ik val altijd als een blok voor het soort albums als Hackett zijn akoestische gitaar oppakt en zijn klassieke snaren gaat strelen. Ik heb, ergens eind jaren 80 pas, het album Bay of Kings ontdekt maar dat was zo ontzettend mooi. En het was toen echt moeilijk om aan dat album te komen. Hackett maakt vaker van dit soort albums en ik prijs zijn verschillende stijlen en vaardigheden.

Moeilijke van dit Mediterrane album is dat het strijkorkest te vaak naar voren komt. Van mij mag dat achterwege blijven. Ook omdat het geen echt strijkorkest is maar meer een orkestje uit een kastje (volgens mij dan).

Maar als ik luister naar zo'n nummer als Adriatic Blue dan is dat voor mij Hackett akoestisch op z'n top. Dan komt elke noot binnen, zijn de aanrakingen van de 6 snaren een ware beleving die bij mij door hart en ziel gaan. Juist de combinatie van de lagere E en A snaar met de akkoordenschema's waarin Hackett voluit soleert op de hogere D-G-B-E snaren. Dat is voor mij pure kunst. Hier mooi visueel door Hackett zelf uitgevoerd bij Blood On The Rooftops Intro - Genesis Performance Live

Dat doet hij weinig op zijn elektrische gitaarstukken. Daar krijg je meer dit: Steve Hackett demos his tone and technique secrets. Daar is hij een andere gitarist. Hoe knap !

Bijzonder dat Hackett bij de uitvoeringen van dit album geïnspireerd is vanuit zijn reizen in de Middellandse Zeegebieden. Ik zet Hackett akoestiek vooral op als het herfst gaat worden en ik voor de eerste keer dan weer mijn open haard aanwakker. Tegenstrijdig maar we genieten allebei.