Evergrey - Escape of the Phoenix (2021)

Zweden
Label: AFM

1. Forever Outsider (4:09)
  2. Where August Mourn (5:31)
  3. Stories (6:40)
  4. A Dandelion Cipher (4:34)
  5. The Beholder (5:49)

met James LaBrie

6. In the Absence of Sun (6:07)
  7. Eternal Nocturnal (4:34)
  8. Escape of the Phoenix (4:11)
  9. You from You (5:18)
  10. Leaden Saints (5:56)
  11. Run (5:51)

avatar van c-moon
"Na het succesvolle drieluik gevormd door de albums Hymns For The Broken (2014), The Storm Within (2016) en The Atlantic (2019) is de Zweedse progressieve dark melodic metal-sensatie Evergrey klaar voor nieuwe avonturen. Die worden ingeluid met Escape Of The Phoenix, een opnieuw donkere melancholische trip zoals alleen Evergrey die kan doen klinken, maar nu met ‘losse songs’."
(...)
"Voor Englund is songschrijven, na 25 jaar in het vak, nog steeds een soort van therapie en bevrijding; hij kan zijn demonen uitdrijven, zaken van zich afschrijven. En dan zitten wij ermee opgescheept natuurlijk. Maar wat zou het: zolang het een sterk album oplevert, zoals deze Escape Of The Phoenix? We zijn misschien niet even enthousiast over alle nummers, maar de plaat, in een productie van Jacob Hansen, klinkt als een klok. Englund zingt beter dan ooit en wat ons betreft is Evergrey nog steeds de onbetwiste koning van de dark melodic metal!"

• Lees mijn volledige verslag op luminousdash.be:
EVERGREY - Escape Of The Phoenix (AFM) - Luminous Dash BE - luminousdash.be

avatar van The_CrY
Weer een fijn album. Donkere riffs, tergende zang, en dromerige sfeer. Voor een uur aan speeltijd mis ik wel een beetje de variatie. Elk nummer lijkt dezelfde sfeer te willen oproepen, en door de productie smelt alles een beetje samen in een grote brij. Hier en daar wel een nummer die er in positieve zin uitspringt. Voor mij is dat 'Eternal Nocturnal' met dat opzwepende refrein dat de overigens wel goed uitgevoerde brij doorbreekt.

avatar van james_cameron
Bovengemiddeld goed album van deze zweedse band, met overwegend sterke, meeslepende songs. Met name het zware gitaarwerk springt er in positieve zin uit. Enkele ballads drukken de pret een beetje (mede omdat daar de zangpartijen de bocht uitvliegen) en sowieso wordt het minder interessant zodra het tempo omlaag gaat. Het eenvormige geluid van het album is ook een minpuntje. Gelukkig wordt de boel steevast gered door prima songmateriaal. Luister maar eens naar het fijne titelnummer.

avatar van Alicia
Dit is nu weer zo'n aardige metalband die ik eigenlijk nu pas ontdek. Nou ja, heb ik weer wat te doen! Ik hoor in ieder geval op dit album goede songs, mooi (lekker heavy) gitaarspel en een prima zanger!

avatar van notsub
Evergrey heeft een goede flow te pakken. De recentere albums zitten vol met passie en lekker beukende nummers en dat is hier niet anders. Individueel steekt de zanger er opnieuw bovenuit, vol met emotie brengt hij zijn teksten. De songs zijn lekker catchy zonder glad te worden en beuken regelmatig lekker door. Maar de langzamere gedragen nummers komen ook goed uit de verf, daar heeft de band ook patent op. De goede reeks van Evergrey krijgt met Escape of the Phoenix een mooi vervolg.

avatar van namsaap
Evergrey levert met 'Escape The Phoenix' wederom een prima album af. Het herkenbare bandgeluid wordt dit keer wat opgefrist met modern aandoende elektronische accenten. Niet schokkend hoor, de zwaar aangezette metal klinkt als een logisch vervolg op eerdere albums uit de catalogus.

Dat mag ook als een klein kritiekpunt gezien worden. Het album klinkt nergens verrassend, maar vooral degelijk.

avatar van namsaap
Het is zo langzamerhand tijd om de eindejaarslijst op te maken. Daarom luister ik alle 2021- releases die ik in huis heb gehaald nog eens om het gehoor op te frissen en te zien of mijn standpunt ten aanzien van het album is veranderd.

Aan mijn commentaar van een maand geleden heb ik niets toe te voegen.

Score: 73/100

1. Harakiri For The Sky - Mære (92)
2. Soen - Imperial (90)
3. Cult Of Luna - The Raging River (84)
4. Asphyx - Necroceros (80)
4. The Ruins Of Beverast - The Thule Grimoires (80)
6. Tribulation - Where The Gloom Becomes Sound (79)
7. Therion - Leviathan (78)
8. Transatlantic - The Absolute Universe (74)
9. Evergrey - Escape The Phoenix (73)
10. Dread Sovereign - Alchemical Warfare (68)

Mssr Renard
Ik luister nu via youtube (even wat nieuwe metal (her-)ontdekken) naar Where August Mourns, en het lijkt wel of Evergrey moderner en meer emo zijn geworden. De riffs zijn wel zwaar en bassig, maar ik mis het element metal in de muziek, of ligt het aan mij? Klinkt verder wel vet hoor. Vooral het middenstuk is headbanging vet.