The Gerogerigegege - Yellow Trash Bazooka (1993)

Japan

78. Gun
  79. Gynecologist
Sietse
haveman schreef:
Sorry Sietse, maar dit punt waren we al voorbij.

Ik kan jullie allemaal vertellen dat er aardig wat mensen zijn die muziek zogenaamd waarderen om stoer/cool te zijn.

Heel wat jaartjes geleden had ik nogal wat vriendin in mijn vriendenkring die hielden van rap en rnb. Alles wat alternatief was , of geen merk op stond vonden ze niet cool.

Dit vond ik maar niks en ik besloot in een 'alternatief café' te gaan werken. Ik verwachtte hier mensen tegen te komen die meer openminded waren, maar wat bleek ze waren precies hetzelfde, zij het op een andere manier.

Al was een artiest nog zo goed, als die één keer in de top 40 terecht was gekomen werd hij afgeserveerd. Ook probeerden ze elkaar af te troeven in zo onbekende en vage muziek mogelijk goed te vinden.

Als ik dan zie hoe sxesven eerder in de discussie zegt dat we allemaal lekker naar gangbare muziek moeten gaan luisteren krijg ik echt een flashback.

Ik zei toen voor de gein weleens als ik een cd vol met kots, boer, neuk en scheetgeluiden zou maken dat ze hem allemaal zouden kopen. Nooit gedacht dat die dag echt zou komen.

Voor de rest moet iedereen gewoon luisteren wat hij of zij wil, maar als iemand dit geen muziek vindt, mag dat.

Wat Sven al zegt...denk je nu echt dat ik naar al die "obscure" shit luister om dan cool te zijn omdat ik graag afwijkend ben, maar dat ik het eigenlijk gewoon echt kut muziek vind?

Tuurlijk zijn er mensen die graag ergens bij willen horen, maar dat heb je overal. Maar dat merk je snel genoeg want dat zijn de mensen die uiteindelijk wel gewoon door de mand vallen.

Ik denk dat de mensen die juist naar dingen zoals dit luisteren daar helemaal niet mee bezig zijn. Die kan het over het algemeen gewoon geen fuck schelen wat anderen van hun muziek vinden.
Als ik naar mijzelf kijk...ik hou best wel van experimentele muziek en het enige wat ik er jammer aan vind is dat andere mensen er niet voor open staan of het gewoon niet kennen, want als dat wel zo zou zijn zou het wel eens zo kunnen zijn dat artiesten wat vaker komen optreden en vooral dat er eens een keer meer dan 10 mensen in het publiek zitten.
Nu is dit wel heel erg extreme muziek, maar toch...iets meer openstaan voor vreemde dingen mag best.
En als je het niet kunt waarderen laat dan gewoon de bijdehante domme opmerkingen achterwegen, maar leg eerder uit waarom je het niet kunt waarderen (of zeg gewoon niets).

Sietse
axel33 schreef:

Tjongejonge, in ieder geval hulde voor de inzet wat betreft je antwoord.

Het enige probleem is echter dat goeie muziek voor zichzelf spreekt en niet pas genietbaar wordt na 'n uitgebreide uitleg van de geschiedenis ervan. Ik zou 'n soortgelijk verhaal kunnen houden over de avant-garde stroming in de klassieke muziek van de jaren 50 en 60, maar uiteindelijk komt 't er daar ook op neer dat op enkele uitzonderingen na die stroming op 'n muzikaal doodlopend spoor zat, namelijk het pad van de geforceerde vervreemding. Inmiddels worden er in de klassieke hoek weer dingen gemaakt die weer op muziek aan 't lijken zijn, maar oh oh.... 't heeft lang geduurd en wat wérden componisten die zich bezighielden met banale zaken zoals melodie, of 'n structuur - hoe vrij dan ook - die 'n doel had en enigszins van A naar B ging, verketterd als zijnde "crowdpleasers" en verder alles wat maar oubollig en ouderwets was. De muzikale wereld van toen was dusdanig obsessief bezig met onthechting en 't idee van originaliteit als allerheiligste en allerhoogste doel dat 't haast sekte-achtig werd... en men had 't zelf niet in de gaten! Oei, nou heb ik de uitleg tóch gegeven. Sorry!

Weet je dat er ook liefhebbers zijn van die muziek?
Ik noem een voorbeeld: ik

Ik hoor in deze japanse band iets soortgelijks terug, al is 't misschien vanuit 'n andere achtergrond en met 'n andere intentie. Voor mij is 't iets wat in 'n extreme richting is doorgeschoten en alle contact met de echte wereld is kwijtgeraakt. De tussenstapjes erheen kunnen keurig worden uitgelegd - zoals jij zo nauwgezet hebt gedaan - maar 't eindresultaat is iets wat eigenlijk geen zinnige muzikale waarde meer heeft. Iedere musicoloog die je dit 'at face value' voorschotelt zal tot diezelfde conclusie komen. Ik kan (nog) niks zeggen over de andere albums van de band, maar ik blijf dus zitten met de vraag wat dit album te zoeken heeft op 'n site die over muziek gaat.

Dat van die musicoloog...daar heb ik zo mijn twijfels over. Ik denk dat er ook genoeg zullen zijn die precies het tegenovergestelde zeggen...maar zelfs dan nog...
Als we gewoon terug gaan naar de basis van wat nu precies muziek is, dan is dit zeker wel muziek. Dat jij (en ik) en zoveel anderen het niet kunnen waarderen, das wat anders.

(ps. ik hou dus wel van noise, maar ik vind deze release gewoon niet geslaagd...kan niet lang genoeg boeien en heb het na 5 nummers wel gehoord)

avatar van dix
dix
De Haerlemmer schreef:
Het jammere is alleen dat de mensen die naar alternatieven zoeken zich in dit geval op een doodlopende weg begeven, dit kun je namelijk echt geen muziek noemen.

en wat is er tegen een doodlopende weg ? ik zie het probleem niet.

Donny Tourette
Een soort van Trout Mask Replica maar dan Japanser.

Sietse schreef:

Als je de definitie tot het uiterste wilt oprekken, ja... dan valt dit nog onder muziek. Noem me conventioneel - en dat ben ik als Van der Graaf Generator-fan al genoemd hier. What lofty standards must I bloody meet here?? - maar sommige dingen gaan wat mij betreft gewoon té ver en daar is dit album 'n voorbeeld van. Zo kan álles wat geluid maakt wel muziek genoemd worden en dat slaat gewoon helemaal nergens meer op.

Donny Tourette schreef:
Een soort van Trout Mask Replica maar dan Japanser.

Dat album gaat ook behoorlijk ver inderdaad, en ik kan er ook niet altijd van genieten, maar daar wordt overduidelijk nog 'n serieuze poging gemaakt om muziek te maken. Zaken als structuur en melodie - hoe weird ook - zijn daar in ieder geval nog aanwezig.

avatar van The Scientist
even wat opgeruimd

wat betreft zaken als structuur en melodie.. vind het vaak juist fascinerend wat de producten ervan worden als die dingen afwezig zijn, kan prachtige dingen opleveren... Gerogerigegege vind ik dan zelf wel weer minder.

The Scientist schreef:
even wat opgeruimd

Ben 't geheel met je eens, maar dan nog zit er dan 'n soort structuur in, iets waar je dan weliswaar de vinger niet op kan leggen, maar er ís iets. Dat is hier gewoon niet het geval.

avatar van Gajarigon
0,5
't is ondertussen al een echt hype-album aan het worden zo te zien.

En in deze nummers is zeker structuur te vinden, alleen 79 keer dezelfde. Erg eentonig als je het mij vraagt.

Gajarigon schreef:
't is ondertussen al een echt hype-album aan het worden zo te zien.

Precies, en de enige structuur bestaat uit 't gillen van 'n paar woorden en dan 'n bak kabaal. Als dat dan al als 'n structuur moet worden gezien waarvoor geld kan worden gevraagd om 't aan te schaffen? Gimme a break!

avatar van dix
dix
axel33 schreef:
....waarvoor geld kan worden gevraagd om 't aan te schaffen? Gimme a break!

lekker hollandse opvatting. als het gratis was dan no offend, maar voor geld ???

dix schreef:

Je weet best wat ik bedoel. 'n Drol met 'n laagje goudverf is óók afzetterij als je er geld voor vraagt. Staat geheel los van hollandse mentaliteit.

avatar van KampF
Ik denk dat ik deze plaat maar niet in z'n totaliteit ga luisteren. De reden: ik vind de hoes niet mooi genoeg. Overigens wil ik de groeten doen aan sxesven en handsome_devil want over het algemeen draag ik deze gebruikers een warm hart toe.

handsome_devil
Groetjes en gerokusjes terug!

Gallow
Gobble

avatar van vork666
axel33 schreef:
'n Drol met 'n laagje goudverf is óók afzetterij als je er geld voor vraagt.

Niet als het een heel mooie drol met een laagje goudverf is.

Lekker album om van tijd tot tijd eens te luisteren, niet heel speciaal maar toch ook wel weer erg grappig door de pure achterlijkheid. 3.5*

geniaal.

tuktak
lol, na een track of 5 had ik de tranen over mijn wangen lopen door de meligheid jammer dat de tracktitels daarna maffer worden uitgesproken, doet ietsje afbreuk aan het geheel. maarjah, waar hebben we het dan over...

avatar van Cellulord
Hoezo geen variatie? doe je oren eens open (en laat dat denken/oordelen achterwege).