Big Daddy Kane - It's a Big Daddy Thing (1989)

Label: Cold Chillin'

1. It's a Big Daddy Thing (3:20)
  2. Another Victory (4:50)
  3. Mortal Combat (5:23)
  4. Children R the Future (3:56)
  5. Young, Gifted and Black (3:11)
  6. Smooth Operator (4:37)
  7. Calling Mr. Welfare (4:20)
  8. Wrath of Kane [Live] (5:02)
  9. I Get the Job Done (5:25)
  10. Ain't No Stoppin' Us Now (3:21)
  11. Pimpin' Ain't Easy (4:09)

met Ant Live, Scoob Lover en Nice & Smooth

12. Big Daddy's Theme (2:05)
  13. To Be Your Man (5:43)

met Blue Magic en Chuck Stanley

14. The House That Cee Built (5:24)
  15. On the Move (5:17)

met Scoob Lover en Scrap Lover

16. Warm It Up, Kane (4:12)
  17. Rap Summary (Lean on Me) [Remix] (5:12)
avatar van P Jay
Zoals Kane zelf ook zegt in interviews is dit album veel gevarieerder dan zijn vorige plaat. Die variatie brengt dan ook wel enkele mindere momenten met zich mee.

Kane rapt hier enkele positieve, afrocentristische tracks, zoals dat in de mode was toen. Maar ook een groot deel pimp-tracks, en daar heeft hij wel een zeker patent op en hij is daardoor toch ook een grote invloed geworden voor latere rappers à la Jay-Z, Biggie Smalls,...
Op de ene track kan hij poeslief zijn en op de andere erg rauw en vlijmscherp: dit doet onmiddellijk denken aan LL Cool J, die op zijn albums ook zo voor de dag kwam.

Ik geef dit album 4* omdat Kane gewoon MC-technisch het neusje van de zalm was destijds en met verschillende onderwerpen raad weet. Verder neemt hij ook het gros van de beats voor zijn rekening. De beats zijn vet maar zijn nu ook niet opmerkelijk vet. Enkele uitzonderingen, bv. het door Marley Marl geproduceerde: "Young, Gifted & Black" met een heerlijk trompet-breakje!