St. Vincent - Marry Me (2007)

Folk / Pop
Label: Beggars Banquet

1. Now, Now (4:25)
  2. Jesus Saves, I Spend (3:56)
  3. Your Lips Are Red (4:41)
  4. Marry Me (4:41)
  5. Paris Is Burning (4:20)
  6. All My Stars Aligned (3:47)
  7. The Apocalypse Song (3:47)
  8. We Put a Pearl into the Ground (1:10)
  9. Land Mines (5:07)
  10. Human Racing (3:48)
  11. What Me Worry? (3:56)
Het laatste concert van Sufjan Stevens in Paradiso kende een opmerkelijk voorprogramma van ene St. Vincent.
Ik had er nog nooit van gehoord. Na afloop van haar solo-optreden zei ze nog graag met Sufjan te willen trouwen. Een leuk geintje natuurlijk, maar toen Sufjan zelf met zijn band opkwam stond deze dame (Annie Clark) weer op het podium. Het bleek zelfs een erg belangrijk bandlid te zijn want ze schitterde volop.
Er was toen al een tour-EP uit (met 3 nummers waarvan er 2 op dit album zijn terechtgekomen: Paris Is Burning en What Me Worry?), maar nu verschijnt binnenkort haar eerste volwaardige album genaamd Marry Me. Hoe toepasselijk

Het is een opvallend album geworden wat heel divers is maar tegelijkertijd heel erg consistent. Elf pareltjes die samen een mooi geheel vormen dus.
De omschrijving van deze muziek valt nog niet mee. Het kent allerlei invloeden zoals daar zijn folk, pop, jazz, gospel (kinderkoortjes), blues etc.
Een beetje het bijzondere karakter van Sufjan Stevens maar eigenlijk niet vergelijkbaar met zijn werk.
Lekker eigenzinnig als Björk of Kate Bush maar ook daar zeker niet op gelijkend. Hier en daar moet ik even denken aan het fantastische debuut-album van Joan as Policewoman (o.a. de titelsong) maar veel verder dan dat kom ik niet.
Duidelijke hoogtepunten heb ik vooralsnog ook niet echt en dat toont al aan dat het over de gehele linie een sterke plaat is geworden.
Intrigerende cd van een bijzondere dame. Ik hoop dat het een blijvertje blijkt te zijn en dat meer mensen deze artieste ontdekken, want Annie Clark verdient het met haar originele manier van songschrijven, mooie manier van zingen en schitterende manier van musiceren.

Erg lang op moeten wachten maar binnenkort komt tie dan eindelijk uit: de debut plaat van St. Vincent aka Annie Clark. Ze heeft in het verleden o.a. gespeeld met Sufjan Stevens en the Polyphonic Spree. Ze is een zeer getalenteerde gitariste.

Heerlijke plaat. Vooral de nummers Paris is Burning, Jesus saves I spend en het romantische Marry Me. Komt pas op 10 juli uit maar is nu al gelekt. Een van de beste nieuwkomers van het jaar 2007. Ga ik zeker aanschaffen!

sufjan schreef:
Ga ik zeker aanschaffen!

Hier nog één

Per draaibeurt wordt dit album beter en beter: spannend, origineel en uitdagend.
Een halfje er bij!

Hmm zalige sound! En de teksten lijken op het eerste zicht ook ok!

avatar van snarf349
- marry me - yes i do.

avatar van grovonion
Ik begin voorzichtig op 3. Maar geef dit wel nog voldoende luisterbeurten om te laten bezinken.

avatar van van-lotje-getikt
Ken haar alleen van Sufjans optreden van 11 november, was toen heel erg onder de indruk. Vaak is het zo dat het voorprogramma onderdoet voor de hoofdact. Dat was sowieso al niet het geval, ze was ontzettend origineel. Maakte gebruik van elektrische gitaar, piano en een soort stemvervormapparaatje, waardoor het leek alsof ze op een hele ouderwetse radio te horen was. Was heel nieuw! En wat aERodynamIC al zei, ze bleek een belangrijk deel van Sufjans show! Ik ken naast de nummers van die avond alleen 4 nummers via MySpace.com
Ben heel benieuwd naar het album in zijn geheel!

avatar van grovonion
Zoals verwacht een groei-album, lijkt dezelfde evolutie te ondergaan als het album van Joan As Police Woman vorig jaar. Ik verhoog het alvast op 3.5* en verwacht nog op 4 uit te komen.

avatar van kappottevic
beetje trage, halfruige, maar lieftallige treurpop. of is het voor de kwalificatie pop dan weer te alternatief? beetje deprimerende ondertoon heeft het in ieder geval wel. inderdaad eigenzinnig en t doet me ook wat denken aan tori amos.

het is wel leuk, maar mij spreekt het toch niet erg aan, ook niet na 3 keer luisteren.... maar ik zal t nog een keer proberen. wellicht heeft aerodynamic toch een beetje gelijk

voorlopig 2*

Zo fijn om zo nu en dan weer eens echt verrast te worden. In enkele reviews die ik op 't net las wordt dit als een meesterwerk wordt gezien. Ik hoop stiekem dat ze haar meesterwerk nog moet maken.

Gappie33 schreef:

Een meesterwerk zou ik het nog net niet noemen, maar het alvast een veelbelovende start.

Spannend album ja. En een hele mooie dame uiteraard.

Ben het nog aan het ontdekken maar zet 'm toch maar vast op 4*.

avatar van rotown
Voor diegene die het nog niet weet:

St. Vincent staat zaterdag 1 december in Rotown te Rotterdam.
Voorprogramma is het Engelse Windmill (http://www.myspace.com/windmillband)

Zaal open: 21.00 uur
Aanvang 21.30 uur
Prijs: 8 euro (+vvk)

Meer info op http://www.rotown.nl

avatar van ZOLTAR
zonder te luisteren al goed bevonden

avatar van Paalhaas
Oei oei, wat een verrukkellijk plaatje is dit zeg! Zwakke momenten zijn eigenlijk niet te ontdekken; gewoon een heerlijk frisse, fruitige en fraaie nieuwe ster aan het firmament der singer/songwriters. St. Vincent heeft een prachtige stem en een groot talent voor aanstekelijke melodieën en elegante, smaakvolle arrangementen. Ik heb haar twee albums nu beide éénmaal gehoord, en voorlopig gaat mijn voorkeur toch wel lichtjes naar dit debuut. Maar we zullen zien wat meerdere draaibeurten gaan opleveren.

avatar van Wickerman
Fijne plaat! Eens kijken of dit ook zo blijft. Het openingsnummer en 'Paris Is Burning' zijn in ieder geval zeer sterk.

avatar van Wickerman
Klasse plaat. Niets minder. Eigenlijk geen klachten, misschien ooit 5 sterren?

avatar van Madjack71
Een mooie dame, mooie stem en ja is het ook mooie muziek. Ik krijg een beetje het gevoel dat het daar wel erg zijn best voor doet. Het komt mij iets te geforceerd...spannend, origineel over, waardoor het mij niet echt weet te betrekken bij de 'ziel' van de nummers. Komt bij mij over als probeersels en niet echt als een coherent album. Sommige albums moeten ook vaker gedraaid worden alvorens ze wat meer van hun pracht laten zien, maar op zijn minst moet het daartoe ook uitnodigen en dat ontbreekt -vooralsnog- bij mij aan dit Marry me...voorlopig blijf ik bij dit album vrijgezel.

avatar van king_pin
Ik heb dit album al talloze keren gedraaid en het heeft alle elementen wat ik in muziek zoek maar mijn concentratie dwaalt elke keer weer af waardoor ik op het eind weer heb van:" oh is ie nu voorbij?" de muziek pakt me gewoon niet en dat vind ik eigenlijk wel jammer, ik hoor dat de liedjes interessant in elkaar steken en daarom ook een ruime voldoende, de spanningsboog van dit album is gewoon niet goed want na de eerste 4 nummers kan ik mij niets meer herinneren van de rest.
Misschien dat een ander album beter werkt.

Ik ken er nu de helft van de nummers van en dit is muzikaal zo veel fijngevoeliger dan wat ze nu brengt.