Atreyu - Baptize (2021)

Metal / Rock
Label: Spinefarm

1. Strange Powers of Prophecy (1:03)
  2. Baptize (2:49)
  9. Fucked Up (2:45)
  10. Sabotage Me (2:45)
  11. Untouchable (3:05)

met Jacoby Shaddix

12. No Matter What (3:48)
  13. Oblivion (2:57)

met Matthew K. Heafy

14. Stay (3:01)
  15. Warrior (2:45)

met Travis Barker

avatar van Desert
Eerlijk gezegd hield ik mijn hart vast voor deze nieuwe release zonder frontman Varkatzas die baan heeft moeten ruimen en vervangen is door de voormalige drummer als lead zanger. Gedaan met het ruwe kantje dacht ik omdat de zingende drummer altijd de cleane stukken voor zijn rekening neemt, maar dat blijkt reuze mee te vallen! Ik weet niet of ze daarvoor een 2de zanger hebben aangetrokken of dat het de drummer zelf is. Alleszins, het blijft de leuke muziek die ik erg waardeer bij Atreyu: gevarieerd, melodieus, soms ingetogen dan weer explosief.

Een aantal interessante samenwerking ook op dit album!

avatar van james_cameron
Met het vertrek van zanger van het eerste uur Alex Varkatzas heeft helaas ook het authentieke geluid van Atreyu het veld moeten ruimen. De voorheen altijd boeiende, vrij ruige metalcore schuift hier alarmerend op richting toegankelijke, makkelijk te verhapstukken stadionrock, met veel cleane zang en lekker in het gehoor liggende refreintjes. De moderne, glad klinkende productie gaat daarnaast gepaard met de toevoeging van veel electronica en allerlei hippe effecten. Dat zou allemaal nog niet zo erg zijn, ware het niet dat het songmateriaal wel heel erg simplistisch is, met lauwe rampestampers die allemaal rond de drie minuten klokken. Precies de vereiste lengte van een gemiddeld songfestival-nummer. Dat spreekt helaas boekdelen.