t Zijn altijd zeer schone liedjes, maar José González lost ze ons sinds z'n succesjaar 2003 toch maar met mondjesmaat. Ook deze keer hield hij eerst weer een behoorlijke periode mediastilte. Deze hier waren al gemaakt vóór corona, maar nu presenteert hij ze ons eindelijk, z'n nieuwe zeer intimistische songs, zowel in het Spaans, het Engels als het Zweeds.
Jawel, José gaat nu ook vol voor multicultureel en dit hoor je zelfs nog meer in de ritmes dan in de taal. Nu, met dat prachtig ingetogen spaans openingsnummer 'El Invento', daar scoor je sowieso mee, José! Net zoals Gabriel Rios beroerde, terugkerend back to his spanish roots. Hier evenwel veranderen om de haverklap de gepassioneerde ritmes, om het even welke gefluisterde taal erbovenop ligt. Vanaf het verspaanste titelnummer 'Valle Local' worden die ritmes en percussie keer op keer uitgesproken Afrikaans. Geweldig, het kleurige Tinariwen of z'n muzikale zielsgenoten uit de stoffige woestijn komen plots even héél dichtbij. Of de swingende bossa nova en opgewekt fluitende singalong voor het jonge dochtertje op 'Lilla G'.
In zijn lyrics blijft González energiek en krachtig, hij weet je emoties tot in de diepste hoekjes te beroeren. Neem zo het stapvoetse, met zweedse vogelgeluidjes verfriste 'Visions', waar hij iedereen op zijn unieke mystieke manier hart onder de riem weet te steken in getroebleerde tijden.
Deze plaat is charmant, verademend, hypnotiserend, een relaxte omhelzing. Geweldig om je er met je oortjes aan in te verdiepen. Zachte wolk ook bij het volgende dinertje bij dempend kaarslicht.
José González, donkere bard is een meesterlijk verteller, schittert met enkel zijn getalenteerde zelf. En met pure schoonheid.